Σενάρια που ξεκινούν από την αλλαγή υποψήφιου Προέδρου και φτάνουν μέχρι και την αντικατάσταση… πρωθυπουργού, διακινούνται σε στενούς κύκλους επιχειρηματικών παραγόντων, κομματικών στελεχών και βουλευτών, ενώ επιτείνεται η αβεβαιότητα καθώς πλησιάζουμε στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ. Ολα συναρτώνται με την εκτίμηση ότι πρόεδρος δεν μπορεί να αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή και ότι την ύστατη στιγμή πρέπει να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες. Προτείνονται ως έσχατη λύση για να αποφευχθούν «ανεπιθύμητες» εξελίξεις και ανατροπές, καθώς διαπιστώνεται ότι όλα τα μέσα που έχουν χρησιμοποιηθεί – πιέσεις σε βουλευτές, κινδυνολογία, έξωθεν παρεμβάσεις – δεν ανακόπτουν την πολιτική δυναμική που έχει δημιουργηθεί.
Του Βαγγέλη Νιάκα
Οι θιασώτες της «πολιτικής σταθερότητας» – μεγαλοεπιχειρηματίες, ευρωπαϊκό Διευθυντήριο, δανειστές – δεν θέλουν να ρισκάρουν, επιμένοντας μέχρι τέλους στο χαρτί του Σαμαρά, που είναι ήδη… μισοκαμένο. Αναζητούν λύσεις και προσπαθώντας να τεστάρουν αντιδράσεις, θέτουν σε κυκλοφορία διάφορα σενάρια. Το βασικό, που έχει δεί το φώς της δημοσιότητας με πολλές επιμέρους εκδοχές, προβλέπει αντικατάσταση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου από ένα μεταβατικό σχήμα στα πρότυπα της κυβέρνησης Παπαδήμου, συναινετική εκλογή ΠτΔ και προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο.
Φαίνεται μη ρεαλιστικό υπό τις παρούσες συνθήκες και με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, αλλα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις χθεσινές δκώσεις του Ευ. Βενιζέλου, που μίλησε για «συναινετική εκλογή» ΠτΔ.
Η υλοποίηση αυτού του σεναρίου προϋποθέτει βέβαια αποδοχή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον από μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών και κάποιων των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜΑΡ. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι 180 ψήφοι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν με την επίκληση κινδύνων κατάρρευσης της χώρας αν παραταθεί η αβεβαιότητα και δεν υπάρξει υμφωνία με τους δανειστές.
Η αριθμητική για τον Πρόεδρο
«Κλειδί» για να τρέξουν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί είναι η πρώτη αυριανή ψηφοφορία της Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- και βέβαια οι ψήφοι που θα συγκεντρώσει η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.
Στην περίπτωση που τα «ναι» δεν ξεπεράσουν τα 165, θα θεωρηθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες για 180 και οι επόμενες δύο ψηφοφορίες θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.
Οι υποστηρικές του σεναρίου αλλαγής υποψηφίου ΠτΔ και κυβερνητικού σχήματος, σημειώνουν ότι μια άλλη υποψηφιότητα μπορεί να «σπάσει» το μπλοκ των ανεξάρτητων βουλευτών, που σήμερα δηλώνουν ανοιχτά «όχι» στην κομματική υποψηφιότητα Δήμα. Οπως επισημαίνουν, με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις και το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργείται από το επιτελείο Σαμαρά και από ευρωπαϊκούς κύκλους, υπάρχουν δυνατότητες να συγκντρωθούν «ψήφοι της τελευταίας στιγμής» στην τρίτη ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου.
Τι πιθανότητες υπάρχουν θα φανεί στη δεύτερη ψηφοφορία. Αν σ’ αυτήν υπάρξουν τουλάχιστον 170 «ναί» – αυξημένα κατά 4-5 σε σχέση με την πρώτη, τότε είναι πιθανό στην τρίτη ψηφοφορία να δούμε μία νέα υποψηφιότητα, που θα πλασαρισθεί ως «ευρύτερης αποδοχής» και «συναινετική».
Αλλαγή κυβέρνησης
Υπάρχει ωστόσο και δεύτερος σχεδιασμός που περιλαμβάνει την αντικατάσταση της κυβέρνησης Σαμαρά με κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», πριν από τη διεξαγωγή της τρίτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο! Με αυτήν την πρόταση θεωρείται δεδομένη η …απελευθέρωση (κατά την τρίτη ψηφοφορία) των ανεξάρτητων βουλευτών που εμμένουν τώρα στο «όχι» για ΠτΔ, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αντίθεση τους όχι στην υποψηφιότητα Δήμα αλλά στη συγκυβέρνηση και την πολιτική της.
Το σενάριο αυτό, που συζητείται εδώ και μέρες και μεταξύ στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. όπως είναι φυσικό συναντά την κάθετη αντίθεση του Σαμαρά, που ήδη διεξάγει… προεκλογική εκστρατεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός έχει αισθανθεί τρεις φορές την ανάγκη να δεσμευθεί δημοσίως ότι δεν θα προταθεί άλλος υποψήφιος για την Προεδρία,
Το επιτελείο Σαμαρά έχει «ξεκόψει» στους βουλευτές ότι δεν μπάινει καν θεμα συζήτγησης για αλλαγή πρωθυπουργού και επανάληψη του «πειράματος» Παπαδήμου.
Αστάθμητος παράγοντας, η στάση που θα τηρήσει ο Γ. Παπανδρέου που με τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα δοκιμάζει την εύθραυστη συνοχή του κυβερνητικού μπλοκ και δείχνει έτοιμος να πάει στα άκρα την κόντρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Via : www.sofokleousin.gr