Πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν σημαντικό κενό εφαρμογής στη διαχείριση απορριμμάτων, αναφέρει στην «Κ» ο Χανς Μπρούινιξ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

«Η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να επενδύσει πόρους, τεχνολογία και γνώση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν θέλει να παραμείνει εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα». Αυτό επισημαίνει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Χανς Μπρούινιξ, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα έχουν πλέον περιορισμένο χρόνο ζωής. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο που να κατευθύνει τη βιομηχανία προς την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας, στο πρότυπο των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο συνδυασμός

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Χανς Μπρούινιξ, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη χώρα μας για σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και άλλους φορείς. Η συζήτησή μας ξεκινά από την πρόσφατη έκθεση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και τις αποφάσεις που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η χώρα για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας και την πραγματοποίηση εξορύξεων στην Ηπειρο και στο Ιόνιο. «Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα συνδέονται. Ομως οι ενεργειακές αποφάσεις λαμβάνονται σε εθνικό και όχι ευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως, το ζητούμενο είναι ο συνδυασμός των δύο. Κατά τη γνώμη μου, η επένδυση σε υποδομές και εγκαταστάσεις που συνδέονται με την παραγωγή ορυκτών καυσίμων έχει πολύ υψηλό ρίσκο, καθώς έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, το πολύ 20-30 έτη. Αν δεν είναι ευθυγραμμισμένες με την ευρωπαϊκή ατζέντα για το κλίμα, πολύ σύντομα οι υποδομές αυτές θα απαξιωθούν. Επομένως, θα έχετε διαθέσει χρήμα, τεχνολογία, γνώση και τα μυαλά των νέων επιστημόνων σας για μια τεχνολογία που πολύ σύντομα θα έχει μικρή ή και καθόλου συμμετοχή στο ενεργειακό σύστημα. Παράλληλα, θα έχετε επενδύσει για την εκπαίδευση ανθρώπων σε έναν κλάδο που δεν έχει μακρόχρονη προοπτική. Ενώ τα χρήματα που θα διατεθούν σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θα επενδυθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις οποίες η Ελλάδα προσφέρεται τόσο».

Η ενέργεια είναι μία από τις πτυχές της «κυκλικής οικονομίας», της ευρύτερης στρατηγικής που προωθεί τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. για να περιορίσει τη σπατάλη πόρων. «Ο πιο “κλασικός” τομέας της κυκλικής οικονομίας είναι η διαχείριση απορριμμάτων. Εκεί είναι προφανές ότι πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν σημαντικό κενό εφαρμογής (σ.σ.: της ευρωπαϊκής νομοθεσίας). Κατά τη γνώμη μου, όμως, το κλειδί της επιτυχίας της στρατηγικής αυτής βρίσκεται στο επίπεδο διαχείρισης του προβλήματος. Σε αυτή τη φάση πρέπει να εστιάσουμε στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών: να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη αγορά και ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την επαναφορά των υλικών στην παραγωγική διαδικασία».

Η αλλαγή

Η πραγματική αλλαγή, όμως, θα έλθει μέσα από σοβαρές αλλαγές στον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών. «Υπάρχουν παραδείγματα όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου η Ε.Ε. έχει θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο για τις προδιαγραφές. Το ίδιο μπορεί να συμβεί λ.χ. με τα πλαστικά. Με τη νέα στρατηγική για τα πλαστικά όλα συζητούνται. Η βιομηχανία πλαστικού ασκεί μεγάλες πιέσεις, το ίδιο όμως και οι πολίτες που βλέπουν την έκταση της ρύπανσης γύρω τους».

Η «επόμενη μέρα»

Τις συζητήσεις του κ. Μπρούινιξ με Ελληνες αξιωματούχους απασχόλησαν η «επόμενη ημέρα» για την ελληνική οικονομία, αλλά και η… συνέπεια των περιβαλλοντικών μας αρχών. «Το οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερο. Ενα από τα ζητήματα που μας απασχολούν σε χώρες που πέρασαν από οικονομική κρίση είναι ο ρόλος της αειφορίας και της καινοτομίας στην οικονομική αναγέννηση». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ζήτησε από το ΥΠΕΝ μεγαλύτερη συνέπεια στις υποχρεώσεις του. «Καταλαβαίνουμε ότι στις χώρες που είχαν κρίση η συγκέντρωση στοιχείων για το περιβάλλον ήταν πιο δύσκολη. Οταν είσαι μέλος ενός δικτύου, όμως, πρέπει η πληροφορία που παρέχεις να είναι επαρκής και υψηλού επιπέδου».

Via : www.kathimerini.gr