Νίκη της σκοπιμότητας επί στοιχειωδών ευρωπαϊκών αξιών χαρακτηρίζει τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου και αντιπρόεδρος της ΔΟΔΑ, εξηγώντας ότι όλοι οι πρόσφυγες θα επιστρέφουν στην Τουρκία, όπου όμως δε θέλουν να μείνουν, για αυτό και η ανάσχεση δε θα έχει αποτέλεσμα.
Από τη Βίκυ Σαμαρά
Συνολική ανατροπή του προσφυγικού δικαίου χαρακτηρίζει τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας μιλώντας στο News247 ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, εκτιμώντας μάλιστα ότι δε θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
“Διαβάζω τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 ως μια νίκη της σκοπιμότητας επί στοιχειωδών αξιών πάνω στις οποίες δομείται μεταπολεμικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ΕΕ δεν θέλει πρόσφυγες και για το λόγο αυτό βρίσκει ό,τι πρόσφορο νομικό και επιχειρησιακό μέσο μπορεί να επινοήσει προκειμένου οι πρόσφυγες να μένουν μακρυά από το έδαφός της”, σχολιάζει καταρχήν ο κ.Χριστόπουλος το κείμενο των κοινών αποφάσεων των 28 και της Άγκυρας.
Υπενθυμίζει ότι: “Το διεθνές προσφυγικό δίκαιο δεν είναι δημιουργία κάποιων διεθνιστών αλληλέγγυων αλλά η συνομολόγηση της ανάγκης προστασίας των διωκομένων από κυβερνήσεις κάθε είδους – κυρίως δεξιές και κεντρώες – οι οποίες την επαύριον του Β’ Παγκοσμίου συνομολόγησαν ένα στοιχειώδες δίχτυ προστασίας για τους πρόσφυγες. Αυτό το δίχτυ η ΕΕ αποφάσισε να το χαλάσει.”
Σύμφωνα με τον κ.Χριστόπουλο: “Το ότι η Τουρκία εφεξής θα θεωρείται μια ‘ασφαλής χώρα’ οδηγεί, στο εξής αποτέλεσμα: ότι όλες οι αιτήσεις ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα θα απορρίπτονται ώστε να επιστρέφονται οι άνθρωποι στην Τουρκία. Ουσιαστικά δηλαδή δεν θα εξετάζονται.”
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου και αντιπρόεδρος της ΔΟΔΑ συνεχίζει: “ Κακήν κακώς θα φτιάξουμε μια αρχή προσφυγών, ένα δευτεροβάθμιο όργανο που θα εξετάζει τις προσφυγές στις πρωτοβάθμιες απορριπτικές αποφάσεις, αλλά η υποβολή προσφυγής δεν θα εμποδίζει το κράτος από το να στέλνει τον αιτούντα πίσω στην Τουρκία” και προσθέτει: “Αυτό δεν αποτελεί μια υποβάθμιση του προσφυγικού δικαίου, αλλά μια συνολική ανατροπή του”.
Τι θα έπρεπε όμως να κάνει η Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει τους διακινητές;
“Αν η ΕΕ ήθελε πράγματι να σταματήσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων δεν είχε παρά να σκεφτεί τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών προς τα εδάφη της, μια μάχη που πιθανώς θα μπορούσε να κερδηθεί το φθινόπωρο του 2015, για διάφορους λόγους”, εξηγεί ο κ.Χριστόπουλος, καταλήγοντας:
“Τώρα αυτό χάθηκε, θα αρχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας όσο πιο αυστηρά γίνεται για να δοθεί μήνυμα ανάσχεσης και σε λίγο καιρό πάλι τα ίδια θα έχουμε. Ο κόσμος δεν θέλει να μείνει στην Τουρκία και οι 72 χιλιάδες θέσεις επανεγκατάστασης που συμφωνήθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό δύο εκατομμυρίων”.
Via : http://news247.gr