Δεν επιθυμεί αλλαγή πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή, αλλά αλλαγή πολιτικής ο Φώτης Κουβέλης.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στη συνέντευξή του στο matrix24.gr, εκτιμά πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό, επισημαίνει ότι «ο αδιέξοδος διπολισμός πρέπει να σπάσει» και προβλέπει πως η εφαρμογή των μέτρων του πολυνομοσχεδίου ή η λήψη νέων μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές εντός του 2014. Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή μορφή και απόψεις του, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ενώ προσθέτει με νόημα ότι «δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ».
Συνέντευξη στον Γιώργο Μελιγγώνη
Κύριε πρόεδρε, θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής δείχνει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού;
Δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό. Θα πρόσθετα, μάλιστα, ότι μία δεύτερη προσεκτική ματιά στα αποτελέσματα αποκαλύπτει μία ενδιαφέρουσα αντιφατικότητα, η οποία αξίζει να εξεταστεί. Για παράδειγμα, υπήρξαν περιοχές, όπως η Αττική, όπου το δημοψηφισματικό κλίμα που καλλιέργησαν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε πολώσεις και εγκλώβισε πολίτες. Αντιθέτως, στην περιφέρεια τα διπολικά διλήμματα δε πέρασαν στο ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα να σπάσει η γραμμή των κομματικών εξουσιοδοτήσεων και να συγκεντρώσουν αξιόλογα ποσοστά τα ακηδεμόνευτα αυτοδιοικητικά σχήματα.
Βρισκόμαστε στην ενδιάμεση μεταξύ των δύο γύρων εβδομάδα και ήδη η πόλωση έχει χτυπήσει κόκκινο. Ανησυχείτε μήπως οι «μυλόπετρες» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συμπιέσουν όλα τα μικρότερα κόμματα και, άρα, και το δικό σας;
Αυτός ο αδιέξοδος διπολισμός που αναπαράγει τις χειρότερες παραδόσεις του κλασικού διπολισμού πρέπει να σπάσει. Πρέπει να ακυρωθεί όχι για να αντέξουν τα μικρότερα κόμματα, όπως σημειώνετε, αλλά γιατί ο τόπος δεν έχει ανάγκη αυτή την άγονη αντιπαράθεση, που διαστρέφει τις ουσιαστικές αντιθέσεις και παραμορφώνει την πολιτική ζωή.
Κύριε πρόεδρε, ο πρωθυπουργός δεν είναι πρόεδρος μίας μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης και, ως εκ τούτου, αν αποφασίσει να προσφύγει σε εκλογές, θα πρέπει να παραδώσει την εντολή. Εκτιμάτε πως μπορεί τότε να δημιουργηθεί δυναμική για άλλου τύπου διεργασίες, ώστε να αναδειχθεί άλλη κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή;
Ούτε το εκτιμώ, ούτε θα το επιθυμούσα. Η σύνθεση της παρούσας βουλής αντικατοπτρίζει παρελθόντες συσχετισμούς και πολιτικές επιλογές που δοκιμάσθηκαν και κρίθηκαν. Θα έλεγα ότι το μείζον δεν είναι μόνο η αλλαγή πρωθυπουργού, αλλά η αλλαγή αυτών των πολιτικών που βύθισαν την κοινωνία στην απόγνωση και εγκλώβισαν την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης.
Η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να στηρίξει εκ νέου μία άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, υπό άλλον πρωθυπουργό;
Μα, αυτό ακριβώς σας είπα. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συνδράμει σε διαδικασίες εξωραϊσμού πολιτικών με τις οποίες διαφωνεί. Νέος πρωθυπουργός σημαίνει νέες εκλογές.
Θεωρείτε ότι είναι καλό ή κακό να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές πριν συμφωνηθεί ο τρόπος διευθέτησης του χρέους;
Θα επαναλάβω ότι πέρα από χρονοδιαγράμματα και σχεδιασμούς, πρώτιστη ανάγκη παραμένει η αλλαγή πολιτικής. Κατανοώ ότι πολλοί σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν μία ενδεχόμενη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους ως εκλογικό εφαλτήριο, αλλά ενδεχομένως οι εξελίξεις να τους προλάβουν. Εννοώ – και τούτο ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος της ερχόμενης Κυριακής – ότι η αρνητική δυναμική που μεταφέρουν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν με το πολυνομοσχέδιο ή αυτά που προαναγγέλλονται μέσω του μεσοπρόθεσμου ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2014, ασχέτως των όποιων κυβερνητικών προγραμματισμών.
Κύριε πρόεδρε, από τη μια θέτετε ως προϋπόθεση για διάλογο με το ΠΑΣΟΚ την απαγκίστρωσή του από την κυβερνητική πολιτική, από την άλλη δεν ζητάτε εκλογές. Για να απαγκιστρωθεί το ΠΑΣΟΚ δε θα πρέπει να ρίξει την κυβέρνηση; Πώς μπορούν να γίνουν και τα δύο;
Όσον αφορά τις εκλογές, μόλις σας είπα ότι η εμμονή στις συγκεκριμένες πολιτικές τις καθιστά μονόδρομο. Το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση είναι δικό του θέμα. Εγώ κρίνω τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής και θεωρώ ότι η προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς που ξεκίνησε με το σχηματισμό της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία» δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει απόψεις, όπως αυτές που εκφράζει η σημερινή έκφρασή του. Προφανώς, δεν έχω να χωρίσω τίποτα απολύτως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που θεωρώ ότι συμμερίζεται την αγωνία ανασύστασης της κεντροαριστεράς.
Via : www.matrix24.gr