«Ήρθε η ώρα για πολιτική αλλαγή. Ήρθε η ώρα για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης – της προοδευτικής διακυβέρνησης – που θα δώσει ανάσα στην κοινωνία και θα βάλει μπρος τη μηχανή της οικονομίας» τονίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογραμμίζει ότι η ΔΗΜΑΡ εμμένει στην απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί από την κυβέρνηση.
H συνέντευξη στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη
– Πιστεύετε ότι οι απαιτήσεις της τρόικας αποτελούν εκβιασμό προκειμένου να δεσμεύσουν για δύο ή τρία χρόνια τη χώρα -ενδεχομένως δηλαδή την επόμενη κυβέρνηση- με επαχθείς όρους ή ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνολικά δεν εμπνέει αξιοπιστία;
Η γνώμη μου είναι ότι η στάση της τρόικας αποκαλύπτει δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι η τρόικα αποδεικνύεται προσηλωμένη στο γνωστό πακέτο διαχείρισης της κρίσης, που τραυμάτισε σοβαρά την κοινωνική συνοχή, απογείωσε την ανεργία και εγκλώβισε την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αυτό το πακέτο, που είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν έχει άλλες αντοχές για να το σηκώσει ο ελληνικός λαός, η τρόικα είναι προφανές ότι επιχειρεί να το επιβάλει και για το μέλλον στη χώρα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι ότι η αντίληψη των διαρκών υποχωρήσεων που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση, αντί να διασφαλίσει – όπως κάποιοι φαντάζονταν – την «επιείκεια» των δανειστών, ενθάρρυνε ένα νέο γύρο απαιτήσεων, που θα χαρακτήριζα παράλογες.
– Με βάση την εμπειρία από την συμμετοχή σας στην κυβέρνηση θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων με την τρόικα εξαρτάται από το ποιο κόμμα ή ποιός πολιτικός αρχηγός ηγείται της διαπραγμάτευσης;
Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι οι πολιτικές. Όταν εθίζεσαι στη φιλοσοφία του ανέφικτου, όταν αποδέχεσαι με άλλα λόγια έναν χαμηλών απαιτήσεων φοβικό πραγματισμό, η ίδια η έννοια της διαπραγμάτευσης φεύγει από τον ορίζοντά σου. Θεωρώ ότι εδώ και καιρό δεν διαπραγματευόμαστε. Διαχειριζόμαστε απλώς ως χώρα το πλαίσιο που μας επιβάλλεται.
– Γιατί απορρίπτετε την έκκληση της κυβέρνησης για συναίνεση και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Δεν πιστεύετε ότι η συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο και η λύση για το χρέος αποτελούν εθνικά θέματα που η διαχείριση τους απαιτεί ομοψυχία;
Συμφωνώ απολύτως ότι η αναδιάρθρωση του χρέους συνιστά εθνικό θέμα για το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις όφειλαν και οφείλουν να συνεννοηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, όπως γνωρίζετε, πρότεινα την πραγματοποίηση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία απερρίφθη πανηγυρικά. Η ανάγκη «ομοψυχίας» προβάλλεται βέβαια, αλλά συνθλίβεται από την επιλογή της διαρκώς εντεινόμενης πόλωσης.
– Υπάρχουν στελέχη σας πάντως – έξι μέλη της εκτελεστικής και ένας βουλευτής – που υποδεικνύουν συναινετική εκλογή Προέδρου…
Σεβαστή η γνώμη τους, αλλά μειοψηφική. Και οι ίδιοι, ωστόσο, θεωρούν τη προσφυγή στις εκλογές επιβεβλημένη.
– Άρα, κύριε Πρόεδρε;
Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στην απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί από την κυβέρνηση. Όταν οι ασκούμενες πολιτικές διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα και εντείνουν τις πολώσεις, πώς να υπάρξει συνεννόηση;
– Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν, πάντως, σε κίνηση συλλογής υπογραφών για συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Πώς το σχολιάζετε;
Την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ τη συνέχουν οι συλλογικές μας αποφάσεις και η κοινή μας θέληση να βαδίζουμε ενωμένοι. Το κόμμα μας οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Καθένας έχει άποψη και την καταθέτει. Στο τέλος, όμως, ο κανόνας είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις της συλλογικότητάς μας. Αυτές τις αποφάσεις οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε.
– Θεωρείτε δικαιολογημένη την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα αναγνωρίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση και η οποία θα καθορίζει τις σχέσεις με τους εταίρους στη επόμενη φάση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις θέσεις του και η κυβέρνηση τις δικές της. Η απόσταση τους είναι τεράστια. Αν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση της διαμόρφωσης ενός ελάχιστου κοινού τόπου για τη αναδιάρθρωση του χρέους, όλα θα ήταν ευχερέστερα. Και για τη σημερινή και για την αυριανή κυβέρνηση.
– Εκτιμάτε ότι μπορεί να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να είναι μήνας εκλογών ο Ιανουάριος;
Εξαρτάται από την ένταση της πίεσης των δανειστών και από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Δεν αποκλείω ούτε το σενάριο των πρόωρων εκλογών ούτε το σενάριο της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, εκτιμώ ότι η ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα μείνει ανοιχτή για ευνόητους λόγους.
– Τι εννοείτε;
Εννοώ ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα φέρει στη Βουλή συμφωνία για παράταση του μνημονίου, με την εκλογική προοπτική προ των πυλών.
– Κατά την άποψη σας ήρθε η ώρα για μια Αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα;
Ήρθε η ώρα για πολιτική αλλαγή. Ήρθε η ώρα για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης – της προοδευτικής διακυβέρνησης – που θα δώσει ανάσα στην κοινωνία και θα βάλει μπρος τη μηχανή της οικονομίας.
– Πιστεύετε ότι αν κάποιοι βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι αποστάτες όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας;
Αν κάποιοι πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχουν απλώς πεισθεί από το κυβερνητικό πολιτικό σχέδιο και θα συναινέσουν στην παράταση του κυβερνητικού βίου. Θα έχουν αυτονόητα την ευθύνη της πολιτικής επιλογής τους. Αυτή είναι η γνώμη μου…
– Η συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ και η δική σας με τον κ. Τσίπρα είναι ένδειξη μιας γενικότερης συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα…
– Θα υπάρξει;
Τις προγραμματικές συζητήσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση – και με αυτό απαντώ και στα περί «γενικότερης συμπόρευσης» που θέσατε – πραγματοποιεί εκ μέρους του κόμματός μας η αντιπροσωπεία που ορίσαμε. Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και με τους επικεφαλής όλων των συλλογικοτήτων με τις οποίες βρισκόμαστε σε συζητήσεις, όπως είναι οι Οικολόγοι – Πράσινοι και σχήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
– Θεωρείτε τους Μεταρρυθμιστές ανταγωνιστικό σχήμα προς τη ΔΗΜΑΡ;
Δεν ανταγωνιζόμαστε, κυρία Κρουστάλλη, ούτε σχήματα ούτε πρόσωπα. Ανταγωνιζόμαστε πολιτικά σχέδια που θεωρούμε λανθασμένα και ανώφελα για τον τόπο και την κοινωνία.
Via : www.badiera.gr