«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να βάλει η κατάθεση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η σύσκεψη είχε θέμα τις πρωτοβουλίες για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τις ήδη διαβιβασθείσες στη Βουλή δικογραφίες που σχετίζονται με την υπαγωγή της χώρας στην μνημονιακή επιτροπεία αλλά και με ζητήματα που αφορούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το PSI, την 1η και 2η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Πέραν, δηλαδή, του πώς εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο, θα αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για το PSI και την 1η και 2η ανακεφαλαιοποίηση, συνεπώς-μεταξύ άλλων- για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και για τον «τεχνοκράτη» πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.
Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι η πρόταση της πλειοψηφίας αναφέρεται στην περίοδο 2009-2014, εξαιρεί δηλαδή την περίοδο του Κώστα Καραμανλή. Αποδεικνύεται έτσι-και δια αυτού του τρόπου-το «φλερτ» μεταξύ του τέως πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα. Η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αφενός μεν υλοποιεί μια προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ και ικανοποιεί-τουλάχιστον προς το παρόν, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση-το «περί δικαίου αίσθημα» του ελληνικού λαού, αφετέρου όμως αναμένεται να τροφοδοτήσει την πόλωση και την οξύτητα.
Πολύ περισσότερο που το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει να διερευνηθεί και η περίοδος διακυβέρνησης 2004-2009, ενώ Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιμείνουν η Εξεταστική Επιτροπή να είναι διαρκής, ώστε να συμπεριλάβει και τον Αλ. Τσίπρα σε περίπτωση που η κυβέρνησή του υπογράψει νέο Μνημόνιο τον προσεχή Ιούνιο.
Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα την άλλη εβδομάδα.
Ποιοι μετείχαν Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος-προφανώς προκειμένου η πρόταση να είναι κοινή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ – ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, ο ΓΓ της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς και ο ΓΓ του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Via : www.real.gr