Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες, δύσκολοι και για την Ελβετία, που θέλει να πετάξει τη ρετσινιά του φορολογικού παραδείσου από πάνω της παραμένοντας… φορολογικός παράδεισος.
Οι Ελβετοί απέρριψαν μαζικά στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής τη φορολογική μεταρρύθμιση (RIE III) που πρότεινε η συντηρητική ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βέρνης και η οποία είχε βασικό στόχο της να επιδείξει ότι η χώρα συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα φορολόγησης των πολυεθνικών.
Η συμμόρφωση αυτή, όμως, αντί να επιβαρύνει τις πολυεθνικές όπως θα όφειλε, απέβαινε σε βάρος των οικονομικών των καντονιών (περιφερειών) και των πολιτών τους γι’ αυτό και απορρίφθηκε μαζικά.
Από τα 26 καντόνια της χώρας μόνο ένα υπερψήφισε την πρόταση.
Εδώ και χρόνια η Ελβετία, εκτός του τραπεζικού απορρήτου με το οποίο ελκύει κεφάλαια απ’ όλον τον πλανήτη, προσφέρει και ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις ξένες επιχειρήσεις που επιλέγουν για έδρα τους την επικράτειά της.
Το καθεστώς αυτό επιτρέπει στα καντόνια να προσφέρουν χαμηλότερους του εθνικού φορολογικούς συντελεστές στις ξένες εταιρείες και τις θυγατρικές τους.
Το σύστημα αυτό μπήκε όμως στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας μετά τον ντόρο που έγινε τα τελευταία χρόνια με τη μαζική φοροαποφυγή των πολυεθνικών.
Μετά την απόφαση του ΟΟΣΑ το 2014 για την εφαρμογή διεθνών προτύπων διεθνώς στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και προκειμένου να μην μπει στην υπό κατάρτιση λίστα της Ε.Ε. με τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου, η Ελβετία δεσμεύτηκε να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της καθεστώς έως το 2019.
Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας πρότεινε έτσι την εξίσωση των φορολογικών συντελεστών για όλες τις επιχειρήσεις.
Σε αντιστάθμισμα και προκειμένου να μην αποχωρήσουν χιλιάδες πολυεθνικές από την επικράτειά της, πρόσφερε σε αυτές, με τη RIE III, φοροαπαλλαγές για έσοδα από πατέντες επιχειρήσεων που δημιουργούνται στην Ελβετία (η γνωστή μέθοδος επιχειρηματικής φοροελάφρυνσης «patent box»), καθεστώς ελάφρυνσης των πλασματικών τόκων.
Η μεταρρύθμιση περιέλαβε ακόμη τη φορολόγηση των κερδών που πραγματοποιούνται σε επίπεδο καντονιών και κάλυψη των ελλειμμάτων των τελευταίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και επαναποτίμηση των «αδρανών» περιουσιακών στοιχείων. Η Βέρνη δεν έπεισε όμως τους πολίτες της και τώρα πρέπει να σκαρφιστεί κάτι καινούργιο.
Via : www.efsyn.gr