του Κώστα Γιαννακίδη
Κάπου στο τέλος του καλοκαιριού όλη η χώρα είχε παρακολουθήσει τις όμορφες σκηνές της Ύδρας, με το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ να γλιτώνει μετά βίας το λιντσάρισμα από αγανακτισμένους επαγγελματίες. Θα θυμάστε ότι η σύλληψη εστιάτορα για τη μη έκδοση αποδείξεων προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων. Δεν γνωρίζω που κατέληξε η υπόθεση, αλλά συνήθως αυτά τα πράγματα τελειώνουν με υψηλά πρόστιμα και φιλικούς διακανονισμούς. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος, είτε ότι το νέο φορολογικό καθεστώς δεν θα φέρει σύννεφα στον καλοκαιρινό ουρανό όχι μόνο της Ύδρας, αλλά της ελληνικής επικράτειας στο σύνολο της.
Κοινώς, το φορολογικό μπορεί να αλλάζει πολλά, όμως, παρά τα μεγαλόστομα του κ. Μαυραγάνη, δεν φέρνει και κάτι αποτελεσματικό για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ας ανεβοκατεβαίνουν οι συντελεστές και ας ανοιγοκλείνουν πόρτες και παράθυρα. Υπάρχει κάτι που θα κάνει τον μηχανικό του αυτοκινήτου μου να δώσει απόδειξη; Μη μου πείτε για τις ποινές, ούτε για τη φορολογική μου συνείδηση-ξέρουμε ότι αυτά είναι για τη Βουλή, όχι για τη ζωή. Επίσης δεν δέχομαι ως επιχείρημα την ισχύ του μέτρου των αποδείξεων. Όταν πρακτικά είναι αδύνατο να κάνεις έλεγχο στις αποδείξεις που έχει ο φορολογούμενος, τότε στις φορολογικές δηλώσεις θα βλέπεις συμπληρωμένο τα μεγαλύτερο δυνατό ποσό. Φώναξε μετά τον φορολογούμενο με τη σακούλα για να μετρήσετε μαζί αποδείξεις-είναι γελοίο.
Μέχρι, λοιπόν, να γίνουμε Σουηδοί που κάνουν το 90% των συναλλαγών τους με κάρτα, μία είναι η λύση απέναντι στη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματικών. Αντικειμενικά κριτήρια. Εκείνα του Αλέκου Παπαδόπουλου, προ εικοσιαετίας. Είναι τα ίδια στα οποία είχαν συμφωνήσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατά την προπαρασκευή του νέου φορολογικού. Ποιος είσαι, τι έχεις σπουδάσει, τι χώρο διατηρείς, πόσα χρόνια δουλεύεις και πόσους απασχολείς, συν τα τεκμήρια διαβίωσης. Άδικο; Ναι. Αλλά και αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια τι είναι;
Via : www.protagon.gr