Πώς το τεκμηριώνουν

Την κάθετη αντίθεσή τους στη χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Μητροπολιτκό Πάρκο Γουδή, διατύπωσαν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας και το WWF Ελλάς.

Οι πανεπιστημιακοί, επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς καλούν την Πολιτεία να αποσύρει την πρόταση χωροθέτησης του γηπέδου ΠΑΟ στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, τεκμηριώνοντας την θέση τους με βάση τα εξής τέσσερα σημεία:

• Η ιδέα δημιουργίας μητροπολιτικών πάρκων υψηλού πρασίνου που συνδέει τους προστατευόμενους ορεινούς όγκους με τον αστικό ιστό μέσω «ζωνών διείσδυσης» του πρασίνου στην πόλη, είναι στοιχειώδης αρχή της “συμπαγούς πόλης”, αρχή που συνιστά βασική στρατηγική της οικιστικής πολιτικής, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο (Εθνικό Χωροταξικό/2008).

• Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή έχει θεσμοθετηθεί με τον Ν.732/1977, βάσει του οποίου παραχωρείται μέρος του στους Δήμους Ζωγράφου, Αθηναίων και Χολαργού/Παπάγου, και μάλιστα “με σκοπό την δημιουργία χώρου πρασίνου (άλσους)”. Εντάσσεται από το 1979 στην περιοχή προστασίας του Υμηττού και στο “δίκτυο υπερτοπικών πόλων πρασίνου ήπιας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού” του ΡΣΑ/85. Η τελική του θεσμοθέτηση έγινε με νέο ΠΔ προστασίας Υμηττού το 2011 (ΦΕΚ 187/Δ/2011, Αρ 4) από τον Οργανισμό Αθήνας, μετά από ερευνητικά προγράμματα των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Θράκης. Το ΠΔ προσδιορίζει με σαφήνεια τις επιτρεπόμενες χρήσεις διακρίνοντας τον πυρήνα του Πάρκου από την περιμετρική ζώνη στην οποία επιτρέπονται οι υφιστάμενες κοινωφελείς χρήσεις (πολιτισμού και περίθαλψης) και διοίκηση.

• Η χωροθέτηση μιας μεγάλης αθλητικής μονάδας, με συνοδευτικές χρήσεις εμπορίου και αναψυχής, όπως και με τις τεράστιες απαιτήσεις κίνησης και στάθμευσης αυτοκινήτων, δεν μπορεί παρά να έρθει σε αντίθεση τόσο με τον χαρακτήρα του πάρκου ως τόπου υψηλού πρασίνου, όσο και με τα τέσσερα νοσοκομεία της περιμετρικής ζώνης του. Επιπλέον, επιβαρύνει κυκλοφοριακά αλλά και περιβαλλοντικά τις όμορες περιοχές κατοικίας Παπάγου, Χολαργού και Ζωγράφου.

• Αντίθετα, η χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό που έχει θεσμοθετηθεί ως “διπλή ανάπλαση” προβλέποντας την κατεδάφιση του γηπέδου στην λεωφ. Αλεξάνδρας (χωρίς την υπογειοποίησή της) έχει ενταχθεί στο ΡΣΑ και λύνει το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο στην εφαρμογή του οποίου οφείλουν να επικεντρωθούν ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΝ.

Via : www.documentonews.gr