του Κώστα Καρκαγιάννη

Το 2013 η Ελλάδα εξακολούθησε να έχει μια από τις υψηλότερες φορολογίες στην εργασία, κατατασσόμενη στην 11η θέση, μεταξύ των 34 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση που αντιμετώπισε ο μέσος Ελληνας εργαζόμενος το 2013 ανήλθε στο 41,6% του εργατικού κόστος, ενώ στο σύνολο του ΟΟΣΑ ανήλθε στο 35,9%. Παράλληλα, παραμένει το χάσμα που χωρίζει τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι Ελληνες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, με τους πρώτους να καταβάλουν το 34,4% του εργατικού κόστους ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι μόλις 22,5%. Αν δεν υπολογίσει κανείς τι λαμβάνει σε αντάλλαγμα γι’ αυτά που πληρώνει, τότε η σύγκριση είναι ακόμη περισσότερο εις βάρος των Ελλήνων εργαζομένων.

Φόρος εισοδήματος

Σε γενικές γραμμές ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε στις χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ του 2010 και το 2013, καθώς οι περισσότερες χώρες μείωναν τις φοροαπαλλαγές και μείωναν το αφορολόγητο εισόδημα, σύμφωνα με τη ετήσια μελέτη του ΟΟΣΑ για τη φορολογία της μισθωτής εργασίας το 2013. Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα μείωσε τη συνολική φορολογία της εργασίας κατά 1,35% του συνολικού εργατικού κόστους (περιλαμβάνει μικρό μισθό συν εργοδοτικές εισφορές). Ωστόσο, σε σχέση με το 2010 η συνολική φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε για τους Ελληνες μισθωτούς κατά 1,5% του συνολικού εργατικού κόστους. Ως γνωστόν, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα προσπαθούσε να γίνει ανταγωνιστικότερη και ταυτόχρονα να καλύψει τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλείμματα στα ασφαλιστικά της Ταμεία που πλήττονταν από την αλματώδη αύξηση της ανεργίας. Ο στόχος ήταν από μόνος του δύσκολος και έγινε ακόμη δυσκολότερος από την επιμονή των ελληνικών κυβερνήσεων να καλύψουν τα ελλείμματα κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας και όχι της μείωσης των δαπανών. Ενα ακόμη αξιοπερίεργο της ελληνικής φορολογικής πολιτικής στην μισθωτή εργασία είναι ότι αυξήθηκε πολύ περισσότερο η επιβάρυνση για τους Ελληνες μισθωτούς που είχαν παιδιά σε σχέση με τους άγαμους και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα που εκτός όλων των άλλων δεινών που προκαλεί, απειλεί και με κατάρρευση τα ασφαλιστικά μας Ταμεία.

Η φορολογική επιβάρυνση για τον άγαμο μέσο μισθωτό στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,3% μεταξύ 2009 και 2013 και συνολικά κατά 2,5%, από το 39,1% στο 41,6%, μεταξύ 2000 και 2013. Την ίδια στιγμή μισθωτός που έχει οικογένεια με δύο παιδιά είδε τη φορολογική του επιβάρυνση ν’ αυξάνεται κατά 2,9% μεταξύ 2009 και 2013. Κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ η φορολογική επιβάρυνση ενός μισθωτού με οικογένεια και δύο παιδιά αυξανόταν κατά 1,4%. Ενδεικτικό της αντιφατικής φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η φορολογία του μισθωτού με οικογένεια και δύο παιδιά ανέρχεται στην Ελλάδα στο 44,4% του εργατικού κόστους, δηλαδή είναι μεγαλύτερο από οποιασδήποτε άλλης χώρας στον ΟΟΣΑ. Ακολουθούν η Γαλλία και το Βέλγιο, δηλαδή δύο χώρες που προσφέρουν πολύ περισσότερα στους φορολογούμενους τους σε υποδομές, υπηρεσίες και επιδόματα απ’ όσα προσφέρει η Ελλάδα.

Μονογονεϊκή

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η θέση μιας μονογονεϊκής ελληνικής οικογένειας με δύο παιδιά της οποίας η φορολογία ανέρχεται στο 38,7% και είναι η βαρύτερη στον ΟΟΣΑ όπου ο μέσος όρος βρίσκεται στο 17,2%. Σε σημαντικό βαθμό αυτή η άδικη μεταχείριση των Ελλήνων εργαζομένων οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 34,4% ανεξαρτήτως του εισοδήματος του εργαζομένου.

Αύξηση φορολογίας εισοδήματος

Η μεγαλύτερη αύξηση στη φορολογία εισοδήματος μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ το 2013 καταγράφεται στην Πορτογαλία 3,54% (εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών), στη Σλοβακία 1,51% (εξαιτίας της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών) και στις ΗΠΑ 1,51% (εξαιτίας της λήξης ελαφρύνσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων). Κατά μέσο όρο η φορολογία της μισθωτής εργασίας αυξήθηκε κατά 0,2% στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2013, ενώ είχε προηγηθεί μια σημαντική αύξησή της το 2011 και μια μικρότερη το 2012. Από το 2010 η φορολογική επιβάρυνση έχει αυξηθεί σε 21 χώρες του ΟΟΣΑ και έχει μειωθεί σε 9, αντιστρέφοντας εν μέρει τη μείωση της φορολογίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ 2007 και 2010.

Η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη φορολογική επιβάρυνση του 2013. Στις χώρες που καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας αυτό οφείλεται στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και στη μείωση της φορολογίας εισοδήματος. Η μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας καταγράφηκε το 2013 στην Ολλανδία (-1,8%), την Ελλάδα (-1,4%) και τη Γαλλία (-1,2%). Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ με εξαίρεση το Μεξικό και τη Χιλή οι οικογένειες με παιδιά πληρώνουν χαμηλότερο φόρο απ’ ό,τι οι άγαμοι χωρίς παιδιά με τη διαφορά να είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε Τσεχία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ιρλανδία και Σλοβενία.

Via :  www.kathimerini.gr