Εκατομμύρια αυγά αποσύρονται άρον άρον από καταστήματα και αποθήκες σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο μετά την αποκάλυψη πως περιέχουν υψηλά επίπεδα του τοξικού εντομοκτόνου Fipronil, το οποίο απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στην παραγωγή βρώσιμων προϊόντων για τον άνθρωπο.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε περίπου 180 πτηνοτροφεία (σε σύνολο σχεδόν 1.000) στην Ολλανδία, που προμηθεύουν με αυγά την εγχώρια αγορά αλλά κάνουν και εξαγωγές σε Γερμανία και Βέλγιο.
Οι μονάδες έκλεισαν προσωρινά εν αναμονή εκκρεμών ελέγχων σε 600 δείγματα αυγών. Υποπτα κρούσματα βρέθηκαν επίσης σε τουλάχιστον ένα πτηνοτροφείο στο Βέλγιο και σε τέσσερα στη Γερμανία.
Καθώς οι διαστάσεις του νέου διατροφικού σκανδάλου παραμένουν ακόμα ασαφείς, οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν ήδη ποινική έρευνα για να βρουν από πού και πώς ξεκίνησε η μόλυνση, η οποία θα μπορούσε εν δυνάμει να θέσει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων Ευρωπαίων καταναλωτών.
Η Κομισιόν παρακολουθεί «πολύ στενά» τις εξελίξεις και εκτιμά πως «η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο» δήλωσε εκπρόσωπός της, επιχειρώντας να διασκεδάσει την εύλογη ανησυχία.
Εργαστηριακές αναλύσεις σε αυγά, καθώς και στο αίμα και τα περιττώματα κοτόπουλων στην Ολλανδία έδειξαν πως περιέχουν υψηλά ποσοστά Fipronil, ενός κοινού εντομοκτόνου για ψύλλους, ψείρες και τσιμπούρια που απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα τα οποία προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους.
«Μέσης τοξικότητας» ουσία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συγκεκριμένη ουσία είναι «μέσης τοξικότητας», πλην όμως σε υψηλή συγκέντρωση ή έπειτα από χρόνια λήψη μπορεί να βλάψει νεφρά, συκώτι και θυρεοειδή αδένα, εγκυμονώντας αυξημένο κίνδυνο για τα παιδιά.
Τον υγειονομικό συναγερμό σήμανε η ολλανδική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων NVWA, η οποία ύστερα από δειγματοληπτικούς ελέγχους δημοσιοποίησε κατάλογο με τους σειριακούς αριθμούς συγκεκριμένων παρτίδων αυγών που θεωρούνται ακατάλληλα για βρώση, συστήνοντας την απόσυρσή τους από την αγορά και την καταστροφή των αποθεμάτων τους.
Εισαγγελείς στο Βέλγιο φέρονται να ερευνούν τη λίστα πελατών δύο εταιρειών στη Φλάνδρα που ειδικεύονται στην παραγωγή και προμήθεια εντομοκτόνων, καθώς εκφράζονται φόβοι πως στα νόμιμα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή κοτόπουλων έγινε πρόσμιξη του παράνομου εν προκειμένω Fipronil ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους.
Στους πελάτες των δύο εταιρειών δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις σε Βρετανία, Γαλλία και Πολωνία. Το Fipronil πάντως παρασκευάζεται και από άλλες εταιρείες, όπως ο γερμανικός κολοσσός BASF.
Ρεπορτάζ-«βόμβα» της ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant ανέφερε πως η επικίνδυνη πρόσμιξη ήταν κοινή πρακτική σε αγροκτήματα της Ολλανδίας για περισσότερο από έναν χρόνο (!), αναγκάζοντας την NVWA να επαληθεύσει το δημοσίευμα και να παραδεχτεί πως εν δυνάμει μολυσμένα αυγά πωλούνταν στην αγορά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κι ότι μεγάλο μέρος αυτών εξήχθη στη Γερμανία.
«Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε έλεγχο, επειδή εκείνα τα αυγά έχουν ήδη καταναλωθεί» ήταν η απίθανη απάντηση εκπροσώπου της NVWA στην εφημερίδα…
Στο επίκεντρο του σκανδάλου πιστεύεται ότι βρίσκεται η ολλανδική εταιρεία εντομοκτόνων ChickFriend, η οποία προμήθευσε πτηνοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας με φάρμακο που φέρεται να περιείχε Fipronil προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση της κόκκινης ψείρας, ενός επικίνδυνου παράσιτου για τα πουλερικά.
Συντονισμός τριών
Η εταιρεία υποστηρίζει πως χρησιμοποιήθηκε εντομοκτόνο που παρέλαβε από Βέλγο προμηθευτή, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν γνώριζε πως περιείχε την απαγορευμένη ουσία.
Τα αρμόδια υπουργεία σε Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο βρίσκονται σε συντονισμό για να προλάβουν το ξέσπασμα διατροφικής κρίσης, ενώ γερμανικές και ολλανδικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ αναστέλλουν προς το παρόν τις πωλήσεις συγκεκριμένων παρτίδων αυγών.
Οι πτηνοτρόφοι της Ολλανδίας, που παράγουν γύρω στα 11 δισεκατομμύρια αυγά ετησίως, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με οικονομική ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της ChickFriend, αφού την κατηγορούν πως τους εξαπάτησε και τους προκάλεσε συντριπτικό πλήγμα τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού.
Via : www.efsyn.gr