Τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Περού από την αρχή της χρονιάς εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών, των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκαλεί το κλιματικό φαινόμενο που αποκαλείται «παράκτιο Ελ Νίνιο» και πλήττει τη χώρα αυτή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.
Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων σε Καταστάσεις Εκτάκτου Ανάγκης (COEN) διευκρίνισε ότι σχεδόν 190.000 πολίτες της χώρας έχασαν τις κατοικίες τους και πάνω από 1,1 εκατομμύριο υπέστησαν υλικές ζημιές.
Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η πρωτεύουσα Λίμα, η Λαμπαγεκέ, η Λιμπερτάδ, η Πιούρα και η Τούμπε, στο βορρά.
Οι βροχοπτώσεις οι οποίες πλήττουν το Περού τις τελευταίες εβδομάδες είναι παρόμοιες με εκείνες που είχαν σαρώσει τη χώρα όταν είχε εκδηλωθεί το Ελ Νίνιο του 1998, κατά τη διάρκεια του οποίου χάθηκαν πάνω από 500 ζωές.
Το χειρότερο φαινόμενο Ελ Νίνιο που έχει βιώσει το Περού ήταν εκείνο του χειμώνα 1982-1983, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 9.000 άνθρωποι, κυρίως εξαιτίας των επιδημιών που ακολούθησαν τις πλημμύρες, ενώ το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 11,6%.
Το …αυθεντικό Ελ Νίνιο, το οποίο συνδέεται με ξηρασίες και πλημμύρες, υπάρχουν πιθανότητες που κυμαίνονται μεταξύ του 50 και του 60% να εκδηλωθεί ξανά φέτος, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα, αναθεωρώντας την εκτίμηση που είχε κάνει πριν από δύο μήνες.
«Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον απώτερο ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό αυξήθηκαν στους 2,0° Κελσίου κατά μέσον όρο κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, προκαλώντας πολύ σφοδρές βροχοπτώσεις και εκτροπή των αληγών ανέμων από τα Νησιά Γκαλαπάγκος προς τις ακτές του Ισημερινού και του Περού», ανέφερε ο ΠΜΟ σε μια ανακοίνωσή του.
Η τελευταία φορά που εκδηλώθηκε το φαινόμενο Ελ Νίνιο ήταν το 2015-2016. Το φαινόμενο έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με την επιδείνωση των ξηρασιών στο Κέρας της Αφρικής, τη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων, αλλά και την εξάπλωση του ιού Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, στη Λατινική Αμερική πριν από δύο χρόνια, υπενθυμίζει ο ΠΜΟ.
Η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλέαρ Νούλες δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο φέτος.
Ο οργανισμός υπενθύμισε πως οι προβλέψεις που γίνονται πριν από τον Μάιο και τον Ιούνιο κατά κανόνα έχουν μικρότερο βαθμό αξιοπιστίας.
Via : www.documentonews.gr