Συντάκτης: Χριστίνα Πάντζου
Οσο πιο μικρά τα παιδιά και όσο πιο νέες οι γυναίκες τόσο ακριβότερα πωλούνται, σύμφωνα με λίστα με τις τιμές πώλησης των ομήρων των εξτρεμιστών του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους».
Η ύπαρξη του καταλόγου του αίσχους πρωτοδημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δεν είχε διασταυρωθεί η γνησιότητά του.
Εως την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ζαϊνάμπ Μπανγκούρα, ειδική εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα σεξουαλικής βίας στις συρράξεις, σε συνέντευξή της δήλωσε πως στη διάρκεια ταξιδιού της στο Ιράκ έφτασε στα χέρια της αντίγραφο φυλλαδίου του «Ι.Κ.» όπου αναγράφονται αναλυτικά οι τιμές με τις οποίες βγάζουν στο σφυρί παιδιά και γυναίκες.
«Πωλούν τα κορίτσια σαν να είναι βαρέλια με πετρέλαιο. Ενα κορίτσι μπορεί να αγοραστεί και πωληθεί από πέντε ή έξι διαφορετικούς άντρες. Κάποιες φορές οι μαχητές τα πωλούν στις ίδιες τις οικογένειές τους ζητώντας χιλιάδες δολάρια ως λύτρα», λέει η Μπανγκούρα εξηγώντας τη διαδικασία.
Προηγούνται οι ηγέτες της οργάνωσης, οι οποίοι επιλέγουν και παίρνουν όσες τους αρέσουν, ενώ οι υπόλοιπες πρώτα προσφέρονται έναντι χιλιάδων δολαρίων σε όποιον πλούσιο της περιοχής πλειοδοτήσει.
Οσες απομένουν «διατίθενται» στους μαχητές στις τιμές που ορίζονται στον κατάλογο, δηλαδή στα 165 δολάρια για παιδιά ηλικίας 1-9 ετών (περιλαμβανομένων και αγοριών) και στα 124 για τις έφηβες, ενώ από εκεί και πέρα η αξία των γυναικών μειώνεται με την ηλικία τους: 80 δολάρια για τις ηλικίας 20-30 ετών, 60 για τις 30-40 και 41 δολάρια για τις άνω των 40 ετών.
Οπως οι ναζί
Το «Ι.Κ.» διόλου απέχει από τη ναζιστική ιδεολογία και θεωρώντας θέσφατο τη δική του ανωτερότητα έχει σκλαβώσει όλες τις μη σουνιτικές μουσουλμανικές κοινότητες στα τεράστια εδάφη που έχει κατακτήσει σε Ιράκ και Συρία, περιλαμβανομένων των Γεζίντι και των χριστιανών.
Παρά την απόλυτη κτηνωδία και απανθρωπιά του, κερδίζει εδάφη και πιστούς μέσα από μηχανισμούς που συνδυάζουν συλλογικότητα και τρόμο, όπως εξηγεί στο Bloomberg η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τζέιμς Μάντισον της Βιρτζίνια, Κέρι Κρόφορντ: «Αν εσύ και η ομάδα σου κάνετε κάτι που θεωρείται ταμπού, αυτή η συλλογική δράση δημιουργεί δεσμούς. Η σεξουαλική βία από την άλλη προκαλεί φόβο στον πληθυσμό».
Κι αιφνιδιάζει διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία μπροστά σε αυτές τις σχολαστικά οργανωμένες πρακτικές δεν έχουν αποτελεσματικές απαντήσεις, αναγνωρίζει η Μπανγκούρα: «Εχουν μηχανισμούς και πρόγραμμα. Διαθέτουν ειδική υπηρεσία που οργανώνει αυτούς τους “γάμους” και τις πωλήσεις γυναικών. Κι έχουν και τιμοκατάλογο».
Πώς να το αντιπαλέψεις όλο αυτό;
Via : www.efsyn.gr