του Γιάννη Παντελάκη
Το είπε και η Τατιάνα άλλωστε. Για την ακρίβεια, γράφτηκε με «σούπερ» στην εκπομπή της: «Μεγάλη μέρα για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα βγήκε στις ξένες αγορές μετά απο 4 χρόνια». Ενδεχομένως, βέβαια, η Τατιάνα να γνωρίζει καλά αν πρόκειται πράγματι για μια «μεγάλη μέρα για την ελληνική οικονομία». Μπορεί να ασχολείται με πονεμένους ή με διάσημους, αλλά αυτό δεν της στερεί την ικανότητα να γνωρίζει και τα spreads και όλα τα συναφή. Ίσως καλύτερα από μας. Άγνωστες οι γνώσεις της Τατιάνας.
Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο, δεν ακυρώνει την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί. Και ποια είναι αυτή; Ότι κυβέρνηση και πολλά μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να πουλήσουν αυτή την περίφημη εξοδο στις αγορές σαν ένα μεγάλο θαύμα. Ανάλογο μιας στιγμής εθνικής ανάτασης. Ίσως στο μέλλον, αν μάλιστα δανειστούν εκείνα ή μεγαλύτερα από τα ποσά τα οποία ζητάνε από τις αγορές, να καθιερώσουν μια ακόμα εθνική επέτειο, την οποία θα γιορτάζουμε καθε χρόνο. Η «ημέρα που βγήκαμε στις αγορές»…
Δεν ξέρω αν έχει δίκιο η κυβέρνηση που πανηγυρίζει. Δεν ξέρω αν έχει δίκιο και ο Σταθάκης που επικαλείται σοβαρούς λόγους για τους οποίους η εξοδος στις αγορές δεν επρεπε να γίνει τώρα, αφού εκτός των άλλων, αποδυναμώνει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Επίσης δεν ξέρω, αν εχουν δίκιο διάφοροι οικονομολόγοι που λένε ότι από αυτή την εξοδο, η χώρα θα επιβαρυνθεί με περισσότερα απο 600 εκατ. ευρώ. Και εννοούν πως αν αντλήσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 5% και για πέντε χρόνια, το 1 δισ. σημαίνει τόκους 250 εκατ., άρα επί πέντε χρόνια 625 εκατ. ευρώ. Τέλος, δεν ξέρω αν έχουν δίκιο τα δημοσιεύματα μερίδας του ξένου τύπου, που αναφέρουν πως πρόκειται για μια κίνηση που δεν αντικατοπτρίζει πολλά για την ελληνική οικονομία, αλλά γίνεται για προεκλογικούς λόγους. Και ότι την κίνηση αυτή της κυβέρνησης την ενισχύουν και οι δανειστές, όχι μόνο γιατί θέλουν να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για να πείσουν πως τα προγράμματα που μας επέβαλαν, πέτυχαν.
Το μόνο που ξέρω, είναι πως γίνεται μεγάλη φασαρία από την πλευρά της κυβέρνησης επειδή θα δανειστούμε από τις αγορές, και μάλιστα μ’ ένα επιτόκιο πολλαπλάσιο εκείνου που δανειζόμαστε από την τρόικα. Είναι λογικό αυτό; Ενδεχομένως ναι, να απαντήσουν κάποιοι. Θα πληρώσουμε κάτι παραπάνω, αλλά η χώρα βγαίνει από την απομόνωση 4-5 χρόνων και στέλνει ένα μήνυμα ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την οικονομία της. Ίσως. Ας μην πάρω θέση και ας δεχτώ την άποψη της …Τατιάνας!
Αυτοί οι έξαλλοι πανηγυρισμοί που παραπέμπουν σε μια τριτοκοσμική χώρα, δικαιολογούνται για κάτι τέτοιο; Πανηγυρισμοί μάλιστα, οι οποίοι ενισχύονται απο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα, δημοσιογράφους και σχολιαστές. Υπουργοί στα πάνελ μιλάνε για το στοίχημα που κερδήθηκε. Κυβερνητικοί βουλευτές ρωτιούνται για τον Μπαλτάκο και απαντάνε για την εξοδο στις αγορές. Κάποιοι δημοσιογράφοι που δεν κρύβουν την αγάπη τους για την κυβέρνηση, αναφέρονται σε μια πρωτοφανή επιτυχία. Και κάποιοι στο facebook δόξασαν αυτή την έξοδο με φωτογραφίες της ελληνικής σημαίας, τσολιάδων και με φόντο τον βράχο της Ακρόπολης!
Βγήκαμε στις αγορές λοιπόν, αλλά από την παρακμή μας, δεν νομίζω ότι κάναμε ούτε ένα βήμα…
Via : www.protagon.gr