Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εδραιώνεται ως ο καταλυτικός πολιτικός κρίκος ανάμεσα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την ευρωπαϊκή αριστερά, το (εναπομείναν) ΠΑΣΟΚ μετρά (ξανά) υποψήφιους αρχηγούς.
Και την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φλερτάρει ανοιχτά με τους αποσχισθέντες του Ποταμιού – όπως εσχάτως με την Κατερίνα Μάρκου – αναζητώντας κεντρώα αντίβαρα απέναντι στην ακροδεξιά πτέρυγα Γεωργιάδη, το πάλαι ποτέ κραταιό Σοσιαλιστικό Κίνημα διοργανώνει (ούτε ένα , ούτε δύο, αλλά τρία) συνέδρια ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών.
Η «ορφανή» κεντροαριστερά
Η – νέα – κρίση στο ΠΑΣΟΚ ήρθε σε μια χρονική συγκυρία καθοριστική για τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής όλων των κομμάτων. Το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα «καθαρό πολιτικό διάδρομο» δύο ετών. Ταυτόχρονα, και πέραν της δημόσιας ρητορικής, αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να βρει νέο πολιτικό αφήγημα που θα αντικαταστήσει το, σχεδόν καθημερινό, αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα».
Και, καθ’ ότι πρόκειται για μια κρίση που έρχεται σε κενό παραγωγής πολιτικής και ιδεολογίας, δίνει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολύτιμο χώρο διείσδυσης – τον χώρο που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις είτε ως το «ορφανό», είτε ως το απογοητευμένο και αποστασιοποιημένο σώμα του κέντρου και της κεντροαριστεράς.
Στη Χαριλάου Τρικούπη και τα πολιτικά της πέριξ ελάχιστοι βλέπουν αυτή την πραγματικότητα και πολύ λιγότεροι την αξιολογούν.
Η Φώφη Γεννηματά, εγκλωβισμένη ανάμεσα στην κεντροδεξιά εμμονή Βενιζέλου και την οργανωτική ισχύ της ομάδας Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη, επιχειρεί ανεπιτυχώς έως τώρα να ισορροπήσει ανάμεσα στις θολές «ίσες αποστάσεις» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τα κοινά εκλογικά προσκλητήρια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Γιώργος κι ο Βενιζέλος
Ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την αρχική ευφορία που έφερε στο κόμμα η επιστροφή του – μέσω του ΚΗΔΙΣΟ –επιλέγει τον αυτοεγκλωβισμό στις ασκήσεις προσωπικής δικαίωσης και υπεράσπισης της αμφιλεγόμενης πρωθυπουργικής του θητείας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει την νέα κρίση περισσότερο ως προσωπική πολιτική ευκαιρία και λιγότερο ως δοκιμασία. Και εμφανίζεται επιδεικτικά υπεράνω εσωκομματικών φραξιών και εξελίξεων, επιχειρώντας να απευθυνθεί σε υπερκομματικό, και κατά προτίμηση κεντροδεξιάς απόχρωσης, ακροατήριο.
Οι Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Ξεκαλάκης εμφανίζονται ως οι εκπρόσωποι του νέου πολιτικού προσωπικού που μπορεί να ανασυστήσει το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά, η πολιτική τους πρόταση ωστόσο περιορίζεται σε επιδείξεις ελέγχου των πλέον παλαιοκομματικών μηχανισμών. Και η επιμονή τους για διάλυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα και εκλογή αρχηγού από τη βάση, όσο δεν συνοδεύεται από καθαρά ιδεολογικά χαρακτηριστικά παραπέμπει απλώς και μόνο στην επιδίωξη Ανδρουλάκη να γίνει αρχηγός.
Παραπλεύρως, και με το βλέμμα επίσης στην καρέκλα του αρχηγού – ποιάς άραγε παράταξης; – και οι τρείς του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, οι Αννα Διαμανατοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης, προχωρούν στην οργανωτική συγκρότηση του δικού τους φορέα, της «Ωρας Αποφάσεων», και κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Τζανακόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει…
Ενώπιον αυτής της, οργανωτικής και παλαιοκομματικής, πανσπερμίας, το κομβικό – και ίσως και το μοναδικό ουσιαστικό – πολιτικό ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ το έθεσε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Το ΠΑΣΟΚ», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην τελευταία συνέντευξή του στην ΕΡΤ, «θα πρέπει να αποφασίσει εάν το ενδιαφέρει ο προβληματισμός που υπάρχει και έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη σε σχέση με την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας ή αν θα συνεχίσει το πολιτικό φλερτ ή την πολιτική συμπαράταξη με τις δυνάμεις που συγκυβέρνησε τη χώρα από το 2011 μέχρι το 2015».
«Θα πρέπει», συμπλήρωσε, «να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στρατηγική του κατεύθυνση και από κει και πέρα – μόνο τότε – θα μπορέσουν να υπάρξουν προϋποθέσεις για να συζητήσουμε πιθανές πολιτικές συγκλίσεις , πράγμα το οποίο σήμερα δεν φαίνεται να είναι πιθανό».
Αντί απαντήσεως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το ΠΑΣΟΚ …ξανα-αναδιοργανώνεται: Το Σαββατοκύριακο η «Ωρα Αποφάσεων» των τριών παρουσίασε τις θέσεις της και τα 100 μέλη του Κεντρικού Συντονιστικού της Συμβουλίου. Στις 6 Μαϊου θα γίνει η συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών, στις 7 Μαίου της ΕΔΕΜ και στις αρχές Ιουνίου ακολουθεί η συνδιάσκεψη του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Και έπονται το συνέδριο – άνευ εκλογής οργάνων – της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος Ιουνίου και το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο…
Via : tvxs.gr