A.P., REUTERS
Ενώ δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί τέσσερις μήνες από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν βαδίζει προς την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία της προεδρίας του. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε χθες την από καιρό αναμενόμενη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, την οποία, εντελώς προβλέψιμα, χαιρέτισαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά απέρριψαν τα εργατικά συνδικάτα, τα πλέον μαχητικά των οποίων προετοιμάζονται για ένα θερμό φθινόπωρο.
Υπερασπιζόμενος τα πέντε τολμηρά μέτρα που προωθεί η κυβέρνησή του για να αλλάξει το εργασιακό περιβάλλον, ο Εντουάρ Φιλίπ έκανε λόγο για «φιλόδοξη, ισορροπημένη και δίκαιη μεταρρύθμιση», με κύριο στόχο τη μείωση της ανεργίας, που επιμένει πεισματικά να κυμαίνεται γύρω από το 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη «να ξανακερδίσουμε τα χαμένα χρόνια», επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, τις οποίες κατηγόρησε για ημίμετρα, που αντιμετώπιζαν τα «συμπτώματα» χωρίς να «θεραπεύουν» την ασθένεια.
Το κυβερνητικό «πακέτο» αλλαγών κάνει πιο «φτηνές» τις απολύσεις, μειώνοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις των απολυμένων, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζομένους να διαπραγματεύονται με το προσωπικό τους, παρακάμπτοντας τα συνδικάτα και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν μισθούς και ωράριο απασχόλησης ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (CPME) Φρανσουά Ασλέν χαιρέτισε τις κυβερνητικές εξαγγελίες, μιλώντας για μια «ιδιαίτερα πραγματιστική μεταρρύθμιση».
Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας της εργατικής συνομοσπονδίας CGT, Πιερ Μαρτινέ, δήλωσε ότι «όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν» και κάλεσε τους εργαζομένους να κατέβουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Τη «βαθιά απογοήτευσή» του για τη «χαμένη ευκαιρία» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της ισχυρότερης εργατικής συνομοσπονδίας στη Γαλλία, της CFDT, αν και δεν κάλεσε τους εργαζομένους σε διαδηλώσεις.
Σε συνέντευξη-ποταμό που παραχώρησε στο περιοδικό Le Point –την πρώτη μετά την εκλογή του– ο Εμανουέλ Μακρόν επαναβεβαιώνει την πρόθεσή του να προωθήσει ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις με στόχο, όπως είπε, «να ξαναγίνει η Γαλλία περήφανη χώρα» και «μεγάλη δύναμη» διεθνώς, ξεπερνώντας «το αίσθημα της ήττας» που τη διακατέχει. Αν και παραδέχεται ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται σε πτώση, προσθέτοντας μάλιστα ότι «κατανοεί την ανυπομονησία των Γάλλων», ζήτησε να μην κριθεί το έργο του από τις πρώτες 100 ημέρες, αλλά σε βάθος πενταετίας.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέρχεται στις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και συνολικά της Ε.Ε., υπό το πρίσμα μιας «Ευρώπης που θα προστατεύει» τους πολίτες, τόσο στο οικονομικό-κοινωνικό πεδίο όσο και εκείνο της άμυνας και της ασφάλειας. Αναφορικά με το Συριακό επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να τίθεται ως προϋπόθεση της λύσης του η απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ενώ προσέθεσε ότι έχει την αίσθηση πως η θέση της Ρωσίας έχει αλλάξει προς το καλύτερο αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων στον συριακό εμφύλιο και με την τήρηση των ανθρωπιστικών συμφωνιών.
Via : www.kathimerini.gr