9 χρόνια μετά το έγκλημα της Σρεμπρένιτσα με τη συμμετοχή ελλήνων παραστρατιωτικών, δέκα χρόνια μετά τη διαταγή δικαστικής ερεύνης για την υπόθεση, δεν γνωρίζουμε πού κατέληξε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Η βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, με ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης ζητεί να πληροφορηθεί την τύχη εκείνης της υπόθεσης…
Η βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, είχε την ευαισθησία να θέσει ένα ερώτημα σε ένα θέμα διόλου δημοφιλές: τη διερεύνηση της εμπλοκής ελλήνων παραστρατιωτικών (ανάμεσά τους και μέλη της Χρυσής Αυγής;) στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Με ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης ζητεί να πληροφορηθεί πού κατέληξε η έρευνα που, το 2005, είχε ανατεθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνά Θεοδωροπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο 1995, στη Σρεμπρένιτσα, μια κωμόπολη της Νότιας Βοσνίας, εισήλθε ο εμπόλεμος σερβοβοσνιακός στρατός υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς. Μαζί με τους Σέρβους μάχονταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περίπου 12 έλληνες εθελοντές, και αρκετοί άλλοι ενταγμένοι σε παραστρατιωτικές ομάδες. Τις ημέρες εκείνες, οι εισβολείς σκότωσαν εν ψυχρώ περί τους 8.000 βόσνιους μουσουλμάνους – ήταν η τελευταία γενοκτονία του 20ού αιώνα. Ενώ επί πολύ καιρό, στην Ελλάδα, δεν γινόταν καμία αναφορά στα συμβάντα, το 2005, έπειτα από ευάριθμες διαμαρτυρίες πολιτών, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας μίλησε για το «ενδεχόμενο να υπάρχουν πράγματι ευθύνες ελλήνων πολιτών για τις σφαγές αμάχων στη Σρεμπρένιτσα» και διέταξε δικαστική έρευνα.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που υπέβαλε η βουλευτίνα Μαρία Γιαννακάκη είναι το εξής:
Στα «Νέα» της 14 Ιουλίου 2014, ο Ηλίας Κανέλλης υπενθύμιζε πως στη στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, πριν 19 χρόνια, «συμμετείχαν και 12 έλληνες εθελοντές, φωτογραφήθηκαν μάλιστα με την ελληνική σημαία, ενώ υπήρχαν μαρτυρίες για την παρουσία και άλλων που συμμετείχαν στις μάχες με παραστρατιωτικά σώματα. Η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή», όργανο της περιθωριακής ακόμα τότε οργάνωσης με τον νεοναζιστικό λόγο, ανήγγελλε πρωτοσέλιδα τη συμμετοχή μελών της στο συγκεκριμένο μέτωπο, ενώ έχουν καταγραφεί κατά δήλωσή τους εθελοντές να μιλούν σε απεσταλμένους ελληνικών ΜΜΕ.»
Πρόσθετε πως «Στην Ελλάδα… μόλις δέκα χρόνια μετά το έγκλημα, μια ομάδα πολιτών (και τέσσερις μόλις ενεργοί πολιτικοί, ανάμεσά τους ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης) διεκδίκησε δημοσίως την αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα – και τη διερεύνηση της συμμετοχής των ελλήνων παραστρατιωτικών. Υπό την πίεση των γεγονότων, το 2005 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε δικαστική έρευνα η οποία θα διερευνούσε τη συμμετοχή συμπατριωτών μας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.» Κατέληγε δε πως «ουδείς γνωρίζει τι απέφερε η έρευνα που είχε διαταχθεί.»
Συμπληρώνεται πως τη δικαστική διερεύνηση είχε διατάξει τον Ιούνιο 2005 ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και την είχε αναθέσει στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνά Θεοδωροπούλου, «η οποία έλαβε την εντολή να μελετήσει κάθε στοιχείο της υπόθεσης και να εντοπίσει αν εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο Έλληνες πολίτες σε σφαγές αμάχων» όπως έγραφε στις 29 Ιουνίου 2005 μεταξύ άλλων και το BBC Greek.
Ερωτάται ο Υπουργός
1. Τι απέγινε η δικαστική διερεύνηση για συμμετοχή Ελλήνων σε μη παραγραφόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας; Πόσα και ποια άτομα κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες και πόσα άτομα κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ή να απολογηθούν ως ύποπτοι ή κατηγορούμενοι; Στους τελευταίους περιλαμβάνονταν όλα τα άτομα που φωτογραφήθηκαν ως μέλη του ένοπλου σώματος ή/και έδωσαν συνεντεύξεις για τη δράση τους;
2. Αν έχει εκδοθεί έγγραφο για αρχειοθέτηση ή/και δικαστικό βούλευμα για την υπόθεση αιτείται η κατάθεσή του για να ενημερωθεί η Βουλή και μέσω αυτής ο ελληνικός λαός για ένα τόσο σοβαρό θέμα που εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς.
Via : booksjournal.gr