Απλά ερωτήματα που προκύπτουν από τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις αναφορές κυβερνητικών πηγών, για τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ – «Επισύνδεση ή εισβολή (intrusion)» είναι, σύμφωνα με το «λεξικό όρων» της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η «απόπειρα παραβίασης της εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και διαθεσιμότητας των υπολογιστικών συστημάτων και των δικτύων του παρόχου, καθώς και προσπάθεια παράκαμψης των μηχανισμών ασφάλειας αυτών».
Aς κάνουμε μια προσπάθεια να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση, τις ανακοινώσεις της και τις αναφορές των πηγών της, για τις παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού.
Ανακοίνωση πρώτη από το Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό».
Κυβερνητικές πηγές σχετικά με την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού: «Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».
Ερωτήματα:
– Είναι δυνατόν να υπάρχει παραίτηση ενός τόσο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού λόγω του «κλίματος τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπο του»;
– Σύμφωνα με τις διακηρύξεις της κυβερνήσεως δεν θα έπρεπε να προστατεύονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού από το «κλίμα τοξικότητας», εφόσον, μάλιστα, όπως γράφεται, δεν έχουν καμία εμπλοκή με τόσο σοβαρά ζητήματα;
– Κάθε φορά που θα έχουμε «κλίμα τοξικότητας» γύρω από ένα πρόσωπο αυτό θα παραιτείται και… όλα καλά;
Ανακοίνωση δεύτερη από το Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού: «Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, , κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».
Κυβερνητικές πηγές σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων: «Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».
Πρώτα απ’ όλα να… συγχαρούμε την κυβέρνηση για τον όρο που χρησιμοποιεί: «Επισύνδεση»! Δεν ακούγεται άσχημα όπως η λέξη «παρακολούθηση».
Θέλετε να μάθετε τι ακριβώς σημαίνει «επισύνδεση» σύμφωνα με το «λεξικό όρων» της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών;
«Επισύνδεση ή εισβολή (intrusion)» είναι η «απόπειρα παραβίασης της εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και διαθεσιμότητας των υπολογιστικών συστημάτων και των δικτύων του παρόχου, καθώς και προσπάθεια παράκαμψης των μηχανισμών ασφάλειας αυτών».
Στην περίπτωση της παραίτησης του διοικητή της ΕΥΠ, βέβαια, γίνεται λόγος για «νόμιμες επισυνδέσεις», οπότε, φανταζόμαστε, ότι δεν υπάρχει κάτι παράτυπο. Έτσι δεν είναι;
Ερωτήματα:
– Για ορισμένες «λανθασμένες ενέργειες» σε «νόμιμες επισυνδέσεις» παραιτείται ολόκληρος διοικητής της ΕΥΠ;
– «Η νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια», για την οποία «δεν είχε υπήρχε ενημέρωση Μέγαρο Μαξιμου» δεν είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει πιο συγκεκριμένα και όχι μέσω πηγών, όταν, μάλιστα, φτάνει στο σημείο να παραιτείται ο διοικητής της ΕΥΠ;
– Εφόσον «κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια», τότε γιατί παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων; Στην περίπτωση του, άλλωστε, δεν υπήρχε κάποιο «κλίμα τοξικότητας», όπως με τον Γρ. Δημητριάδη…