Του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελλάκη
Η συνέντευξη Τύπου του Ματέο Ρέντσι διήρκεσε πάνω από μία ώρα και ήταν η πρώτη επαφή του με τους δημοσιογράφους μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Ο γραμματέας των Δημοκρατικών θέλησε να αποδείξει ότι ξέρει να περνά γρήγορα από τη φάση των εξαγγελιών σε εκείνη της πρακτικής εφαρμογής. Και οι πρώτες αντιδράσεις χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία, ενδιαφέρον, αλλά και σκεπτικισμό.
Το κύριο μέτρο αφορά τη μείωση της φορολογικής πίεσης κατά δέκα, συνολικά, δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι για όλους τους εργαζόμενους με ετήσιες μικτές απολαβές οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 25.000 τον χρόνο, οι κρατήσεις μειώνονται κατά 85 ευρώ τον μήνα.
Ευρώ υπάρχουν…
Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά δέκα εκατομμύρια Ιταλούς. Οι αναγκαίοι πόροι θα βρεθούν από τον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου, από την προβλεπόμενη αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ κι από τη μείωση των επιτοκίων για την αποπληρωμή του χρέους του ιταλικού Δημοσίου.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης θεωρεί ότι φέτος θα μπορέσουν να εξοικονομηθούν μέχρι και 7 δισ. ευρώ, από τα συνολικά έξοδα του ιταλικού Δημοσίου. Οι προβλέψεις, όμως, του ειδικού «επιτρόπου» που έχει αναλάβει τη μείωση των κρατικών δαπανών, Κάρλο Κοταρέλι, δεν ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ «διότι η εφαρμογή των σχετικών μέτρων έχει αργήσει».
Ο Ματέο Ρέντσι, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το 0,4% της σχέσης ελλείμματος ΑΕΠ που μένει «εκτός ευρωπαϊκών δεσμεύσεων». Ως γνωστόν, η Ευρώπη θέτει ανώτατο όριο της σχέσης αυτής το 3%. Η Ιταλία, φέτος, δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2,6%. Τα πρώτα σχόλια των αναλυτών, βέβαια, τονίζουν ότι ο ελιγμός αυτός θα μπορέσει να γίνει μόνο τη φετινή χρονιά, διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει την επανάληψή του.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε να μειώσει κατά 10% τον κύριο φόρο που τους επιβάλλεται (Ιrap) και να προχωρήσει, μέχρι τον Ιούλιο, στην καταβολή όλων των χρεών του Δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται, συνολικά, για εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Η κάλυψη, στην περίπτωση αυτή, θα προέλθει από την αύξηση της φορολόγησης των κερδών που προέρχονται από κατοχή ποσοστών μετοχικών κεφαλαίων: από το 20% ο φόρος ανεβαίνει στο 26%.
Για τη δημόσια παιδεία και την επισκευή των σχολείων διατίθενται 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, διότι «είναι το μέλλον της χώρας», 500 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμεύουν για τη στήριξη επιχειρήσεων με κοινωνική ωφέλεια, ενώ αυξάνεται και το κρατικό ταμείο που θα προσφέρει εγγυήσεις για να χορηγούνται δάνεια στις επιχειρήσεις.
Τα εργασιακά
Η πρώτη δέσμη μέτρων του Ματέο Ρέντσι, τέλος, προβλέπει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα τρία χρόνια και ότι δεν θα αποτελούν, συνολικά, πάνω από το 20% όλων των συμβάσεων εργασίας. Η μεταρρύθμιση του εργασιακού τομέα και του ταμείου ανεργίας αναβάλλεται μέχρι να εκφραστεί με αναλυτικό τρόπο το Κοινοβούλιο.
Δυο μόνο βασικές διαπιστώσεις: η πρώτη αντίδραση της επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο, σε ό,τι αφορά τη στήριξη των εργαζομένων, είναι θετική. Δεν λείπουν, όμως, οι επιφυλάξεις, σχετικά με το αν ο Ρέντσι θα καταφέρει να δώσει σταθερή συνέχεια στην οικονομική ανάκαμψη, χωρίς να θέσει υπό αμφισβήτηση τους περιορισμούς που θέτει η Ευρώπη.
Via : www.efsyn.gr