του Μανώλη Δρεττάκη
Σ’ ένα άρθρο του με τίτλο «Εθνική κυριαρχία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Κουλουμπής ανατρέχει στη διαχρονική εξάρτηση της Ελλάδας από τις κατά καιρούς μεγάλες δυνάμεις και φτάνει μέχρι την ένταξή της στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι από την εξάρτηση έχουμε μεταβεί στην αλληλεξάρτηση, και καταλήγει ότι είναι ανάγκη η χώρα μας να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Ενώ, όμως, ο συγγραφέας παραθέτει στο τέλος του άρθρου του ορισμένα από τα δεινά τα οποία υποφέρει σήμερα ο λαός («στασιμότητα της αγοράς, ανεργία, ιδίως το 60% των νέων, η μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων και την κατάθλιψη και οργή που έχουν προκαλέσει στον λαό), δεν αναφέρει ότι αυτά έχουν προκληθεί από την εφαρμογή των μέτρων των Μνημονίων, τα οποία έχουν υπογράψει, ψηφίσει και εφαρμόσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις και τα οποία περιορίζουν την εθνική μας κυριαρχία. Ούτε εξετάζει αν και κατά πόσο στον περιορισμό αυτό της κυριαρχίας, τηρήθηκαν και τηρούνται οι όροι που θέτει η παράγραφος 2 του άρθρου 28, την οποία έχει τοποθετήσει ως προμετωπίδα του άρθρου του. Η παράγραφος αυτή του Συντάγματος έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση τη εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας».
Συμβαίνει να είμαι και εγώ υπέρ της παραμονής της χώρας μας τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη εφόσον, όμως, τηρούνται όλοι οι όροι που θέτει το παραπάνω άρθρο του Συντάγματός μας. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συμβαίνει με τα Μνημόνια και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την εφαρμογή τους.
Ο μόνος όρος που η υπογραφή και ψήφιση των Μνημονίων δικαιολογεί τους περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία είναι ότι πράγματι «υπαγορεύτηκαν από εθνικό συμφέρον». Επρόκειτο για την αδυναμία της χώρας μας να δανειστεί από τις αγορές τον Απρίλιο του 2010 τα ποσά που απαιτούνταν για την εξυπηρέτηση του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους. Το χρέος, όμως, αυτό το επισώρευσαν τα προηγούμενα 36 χρόνια οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις των δύο τέως κομμάτων εξουσίας. Τα κόμματα αυτά, παρ’ όλο ότι δεν εκπροσωπούν σήμερα ούτε το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, στηρίζουν την υποταγμένη στους δανειστές μας δικομματική κυβέρνηση, η οποία μαζί με τις προηγούμενες, αντί να επιλύσουν το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, το έχουν επιδεινώσει (από 299 δισ. ευρώ ή 129% το 2009 έφτασε τα 32ο δισ. ευρώ ή το 175% του ΑΕΠ το 2013).
Με την εξαίρεση του παραπάνω όρου, οι υπόλοιποι όροι που θέτει η παράγραφος 2 του άρθρου 28 του Συντάγματος παραβιάζονται από τα Μνημόνια. Πιο συγκεκριμένα με: (ι) τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η τρόικα των δανειστών μας απέναντι και στις τρεις εξουσίες (ιι) τον τρόπο με τον οποίο οι μνημονιακές κυβερνήσεις εφαρμόζουν τα Μνημόνια εκτελώντας τις εντολές της τρόικας και (ιιι) τα πλήγματα που έχει υποστεί ο λαός από την εφαρμογή των μέτρων των Μνημονίων, θίγονται:
α) Οι βάσεις του πολιτεύματος. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, τελούν υπό την έγκριση της τρόικας και η Βουλή έχει μετατραπεί σε όργανο-σφραγίδα των αποφάσεων της. Η τρόικα έχει, μάλιστα, φτάσει στο σημείο να κάνει υποδείξεις ακόμη και στη δικαιοσύνη.
β) Τα δικαιώματα του ανθρώπου. Με την πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης ύφεση (μείωση του ΑΕΠ κατά 25%) που έχουν προκαλέσει τα μέτρα των Μνημονίων έχει τριπλασιαστεί τόσο ο αριθμός των ανέργων όσο και το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στο εργατικό δυναμικό φτάνοντας τον απίστευτο αριθμό των 1.350.000 ανέργων και το 27,8% του εργατικού δυναμικού. Η ανεργία και οι μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των φόρων έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που στερούνται:
– Βασικά είδη διατροφής (απόδειξη ο πολλαπλασιασμός εκείνων που προσφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας, των δήμων και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα).
– Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (απόδειξη οι χιλιάδες που προσφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία που λειτουργούν ανά την Ελλάδα).
– Στέγης (απόδειξη η μεγάλη αύξηση των αστέγων όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας).
– Τα οικονομικά μέσα για να πληρώσουν το πλήθος των φόρων που έχουν επιβληθεί και τις δόσεις των δανείων που έχουν συνάψει και, απελπισμένοι ορισμένοι από αυτούς να αυτοκτονούν (απόδειξη η αύξηση των αυτοκτονιών γι’ αυτούς τους λόγους)
γ) Η ισότητα και η αμοιβαιότητα, πώς, αλήθεια, είναι δυνατόν να μιλά κανείς για την τήρηση των όρων αυτών όταν οι δανειστές μας, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, συμπεριφέρονται απέναντι στη χώρα μας ως εάν πρόκειται για αποικία τους και έχουν εγκαταστήσει τοποτηρητές παντού. Η παραμικρή νύξη από την πλευρά του πρωθυπουργού και των υπουργών για ουσιαστική διαπραγμάτευση, αντιμετωπίζεται με μια κοφτή άρνηση.
Δεν παραβιάζεται, όμως, μόνο το Σύνταγμα της χώρας. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής-μέλος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τον ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα, σε συνέντευξη του στην Αυγή της 2.2.14 δήλωσε:
«Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και ακόμη των βασικών δημοκρατικών αρχών στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που ιδρύθηκε»
Από τα όσα προαναφέρθηκαν είναι σαφές ότι -για να γίνουν σεβαστά τόσο το Σύνταγμά της χώρας μας όσο και τα όσα ανέφερε ο Γάλλος ευρωβουλευτής- είναι ανάγκη να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατό και να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα στηρίζεται από κόμματα που, συνολικά, θα έχουν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων και η οποία θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της την αποκατάσταση του κύρους της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει επίλυση των προβλημάτων της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ανακουφιστεί ο λαός από το αβάστακτο βάρος των προβλημάτων που του έχουν προκαλέσει τα μέτρα των Μνημονίων.
* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Via : www.avgi.gr