Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών στο Brussels Group με την προσοχή να έχει εστιασθεί στο μακροοικονομικό σενάριο για το 2015 και στο λεγόμενο «σενάριο βάσης» για τα δημοσιονομικά.
Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ.Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του έχουν βρει κοινό έδαφος στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, με την πλευρά των δανειστών να έχει κάνει αρκετές υπαναχωρήσεις και να έχει έρθει πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση στο Brussels Group έχει επικεντρωθεί στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2015 με την ελληνική πλευρά να τοποθετεί στο 0,8% το σχετικό στόχο και την πλευρά της ΕΕ στο 0,5%. Το ΔΝΤ υιοθετεί το στόχο της Κομισιόν, αν και διατυπώνει και πιο δυσοίωνα σενάρια.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση πλέον έχει μπει στη φάση «δόμησης» του σεναρίου βάσης για τα δημοσιονομικά. Πιο απλά, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών αποτιμούν το δημοσιονομικό κόστος μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση (ρύθμιση 100 δόσεις) ή μέτρων που έχει ακυρώσει (π.χ. κατάργηση εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία) και προσπαθούν να οδηγηθούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει στο τέλος του έτους.
Σε δεύτερη φάση θα θέσουν ένα στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 -με όλες τις ενδείξεις να το τοποθετούν στο 1,5% του ΑΕΠ- και εν συνεχεία θα αποφασίσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθεί το πλεόνασμα αυτό.
Ήδη στο σκέλος των μέτρων έχει υπάρξει πρόοδος, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν παραλάβει πολλές από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για φορολογικά μέτρα και τα οποία και επεξεργάζονται. Κατά κάποιες εκτιμήσεις, με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης περίπου 4 δισ. ευρώ! Πάντως, το ύψος των μέτρων που προτείνει ήδη η ελληνική πλευρά στην τρόικα αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ.
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει συμφωνία επί του σεναρίου βάσης τότε η διαπραγμάτευση θα κλείσει έως τα τέλη της επομένης εβδομάδας, με την ελληνική πλευρά να δρομολογεί τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Η Ελλάδα περιμένει μια δήλωση στήριξης στο Eurogroup της 11ης Μάιου που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματειών που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες έως και 5 δισ. ευρώ, ώστε να καταβληθούν εγκαίρως μισθοί και συντάξεις στο τέλος του Μαΐου. Αν αυτή η δήλωση στήριξης δεν έλθει τη Δευτέρα θα επιδιωχθεί σε έκτακτο Eurogroup έως τις 25 Μαΐου.
Σημειώνεται πως το 1,9 δισ. ευρώ των SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) δεν μπορεί να δοθεί για μισθούς και συντάξεις παρά μόνον για την αποπληρωμή χρέους.
Θανάσης Κουκάκης
Via : news.in.gr