υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σφίγγει η θηλιά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με το νέο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης

Είναι περίπου 65.000 οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στο «κόκκινο» λόγω της υπερχρέωσης από τραπεζικά δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία των ειρηνοδικείων και εκτιμήσεις δικηγόρων και καταναλωτικών οργανώσεων που «τρέχουν» τις αιτήσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού καθώς και προς τα δικαστήρια, από τις αρχές εφαρμογής του νόμου Κατσέλη στα τέλη του 2010 μέχρι και τις 31 Μαΐου στα ειρηνοδικεία έχουν προσφύγει περισσότεροι από 44.000. Ο αριθμός αυτός των νοικοκυριών ζητά από τα δικαστήρια να τους εκδώσουν αποφάσεις διαγραφής χρεών.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης που τροποποιεί τον νόμο Κατσέλη προβλέπεται για όσους καταθέτουν αιτήσεις στα ειρηνοδικεία η καταβολή στις τράπεζες ποσού ίσου με το 10% της μηνιαίας δόσης των δανείων τους ή τουλάχιστον 40 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ωστόσο, την υποχρέωση αυτή δεν την έχουν μόνο όσοι καταθέτουν από δω και στο εξής αίτηση αλλά και εκείνοι που το έχουν πράξει πριν από τον νέο νόμο. Δηλαδή η απόφαση αυτή έχει αναδρομική ισχύ, ενώ κενό παραμένει το αν αφορά και τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές για μη πληρωμή δόσεων.

Σύμφωνα με το Έθνος, δικηγόροι και ενώσεις καταναλωτών εκτιμούν ότι από τα τέλη του 2010 μέχρι και τον Ιούνιο περίπου 65.000 νοικοκυριά έχουν προσφύγει στο πρώτο στάδιο που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη, δηλαδή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες. Τα επίσημα στοιχεία των ειρηνοδικείων σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των προαναφερόμενων φορέων δείχνουν ότι μέχρι τις 31 Μαΐου έχουν υποβληθεί στα ειρηνοδικεία, στο δεύτερο και τελικό στάδια αιτήσεις από 44.262 νοικοκυριά. Από αυτές οι 13.262 είναι στην Αθήνα. Και οι εκτιμήσεις, καθώς δεν είναι τεχνικώς η ασφαλής συγκέντρωση στοιχείων από όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας, για την υπόλοιπη Ελλάδα μιλούν για 31.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι δικάσιμοι ορίζονται ακόμη και το 2020.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής στην Αθήνα είναι 1.307. Από αυτές οι περισσότερες από τις μισές είναι υπέρ των δανειοληπτών.

Όπως λέει στο Έθνος η δικηγόρος Άννα Κορσάνου, που χειρίζεται υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, «η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι ο οφειλέτης με την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης υποχρεώνεται να καταβάλλει δόσεις προς τις τράπεζες στις οποίες χρωστάει». Όπως η ίδια εξηγεί, «το ποσό των δόσεων δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 10% των μηνιαίων δόσεων που έπρεπε να πληρώνει σε όλους τους πιστωτές (πριν από την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο) και όχι κάτω από 40 ευρώ».

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση χρεών που τροποποιεί τον νόμο Κατσέλη προβλέπεται για όσους καταθέτουν, ή έχουν καταθέσει αιτήσεις στα ειρηνοδικεία η καταβολή στις τράπεζες ποσού ίσου με το 10% της μηνιαίας δόσης των δανείων τους ή τουλάχιστον 40 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Κενό παραμένει αν η ρύθμιση αφορά και τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές για μη πληρωμή δόσεων.

Ο νόμος Κατσέλη τροποποιήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα και μία από τις αλλαγές που φέρνει βάζει σε νέες διαδικασίες όχι μόνο όσους θα υποβάλουν από τώρα και στο εξής αιτήσεις για ρύθμιση των χρεών τους αλλά και τους περίπου 44.000 δανειολήπτες που περιμένουν για την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας, έχει απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αποσπάσει διευκρινιστική εγκύκλιο.

«Τι γίνεται στις περιπτώσεις των οφειλετών που έχουμε καταθέσει την αίτησή τους στο Ειρηνοδικείο και έχουμε λάβει προσωρινή διαταγή, όπου και τους έχουν οριστεί μηδενικές καταβολές; Επιπλέον, σε όσους έχουμε καταθέσει αίτηση, αλλά δεν έχουν προσωρινή διαταγή πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλουν ελευθέρως το 10% των δόσεων τους;».

 

via http://www.iefimerida.gr/news/114826/%CF%83%CF%86%CE%AF%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7%CF%82#ixzz2Z6hCKLFW