Του Γιώργου Μελιγγώνη
Αν και φαινομενικά η πολιτική στάση της ΔΗΜΑΡ και τα προαπαιτούμενα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στην Αγίου Κωνσταντίνου επικρατεί ικανοποίηση για την προσέγγιση μεταξύ των δύο κομμάτων.
«Ξορκίζουν» την Κεντροαριστερά
Επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα στον Φώτη Κουβέλη πως μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος, υπό τον όρο ότι δε θα περιλαμβάνει την Κεντροαριστερά, όπως αυτή εκφράζεται στην κυβερνητική της μορφή. Μ’ άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στον Φώτη Κουβέλη πως «η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν μας αφορά» αφού πρώτα επικαλέστηκε τη συναίνεση της Κεντροαριστεράς σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Όμως, με δεδομένο ότι και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απορρίπτει τέτοιου είδους Κεντροαριστερά (είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τώρα, ο Φώτης Κουβέλης θέτει ως προϋπόθεση για διάλογο με το ΠΑΣΟΚ την απομάκρυνση της Χαριλάου Τρικούπη από την κυβερνητική πολιτική…), τα δύο κόμμα είναι επί της ουσίας πλησιέστερα απ’ όσο φαίνεται.
Και, όπως όλα δείχνουν, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ έχουν πλέον να χωρίσουν πολύ λιγότερα απ’ όσα τους ενώνουν, καθώς ο μεν Αλέξης Τσίπρας θέλει να διευρύνει έτι περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που στη ΔΗΜΑΡ αντιλαμβάνονται πως, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, το κόμμα δεν μπορεί να έχει παρά ελάχιστες ελπίδες για αυτοτελή κοινοβουλευτική και πολιτική επιβίωση.
Εξαιρούν το ΠΑΣΟΚ
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας -όχι μόνο για λόγους πολιτικής ουσίας, αλλά και για να αποφύγει ένα ακόμη ξέσπασμα θερινής… εσωστρέφειας- εμφανίζεται μεν ανοιχτός στον διάλογο για «ανάληψη κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση ενός νέου δημοκρατικού, αριστερού συνασπισμού με στόχο τη διακυβέρνηση για την κοινωνική σωτηρία», αλλά ταυτόχρονα διαμηνύει στον Φώτη Κουβέλη πως πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο: ή με την Κεντροαριστερά ή με την Αριστερά, είναι, με μία φράση, το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. «Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ανέχτηκαν, αποδέχτηκαν ή ακόμα και στήριξαν την μνημονιακή πολιτική. Η σύγκλιση τους με τον νεοφιλελευθερισμό αποδείχτηκε στρατηγική», γράφει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που επιδιώκουμε να συμμετέχουν στον διάλογο για τη συγκρότηση ενός νέου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι η λύση προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατιά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα και την μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως «με αυτή την έννοια αποσαφηνίζουμε ότι δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».
9 άξονες διαλόγου
Πάντως, μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και Κουμουνδούρου, τίθεται η βάση του διαλόγου επί συγκεκριμένων προγραμματικών σημείων, τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε «γάμο» μεταξύ των δύο κομμάτων -ακόμη και πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον Φώτη Κουβέλη θέτει 9 προγραμματικά σημεία σύγκλισης, με τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει η ΔΗΜΑΡ. Τα προτεινόμενα σημεία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να περιλαμβάνει μία προγραμματική συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ, είναι τα εξής:
-Πλήρης απεμπλοκή από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας.
-Αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγάλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
-Αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγάλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
-Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
-Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
-Δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος.
-Αναδιανομή εισοδήματος με την καθιέρωση ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος.
-Ενίσχυση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς κ.α.
-Καθιέρωση της απλής αναλογικής.
-Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Via : www.matrix24.gr