της Ελένης Βαρβιτσιώτη
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.
Πρώτον, θα συνεχιστούν οι κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο. Δεύτερον, ζητείται από την ύπατη εκπρόσωπο κ. Φεντερίκα Μογκερίνι να σχηματίσει μια καινούργια λίστα προσώπων, που θα τους επιβληθούν κυρώσεις, και η οποία θα επικυρωθεί στο επόμενο Συμβούλιο στις 9 Φεβρουαρίου. Τρίτον, το Συμβούλιο δήλωσε έτοιμο για «κατάλληλη δράση», σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κατάπαυση πυρός, όπως αναφέρεται στη συμφωνία του Μινσκ. Η βασική διαφορά που υπάρχει στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων από το προσχέδιο που είχε κατατεθεί λίγες μέρες νωρίτερα και είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι στη φράση «περιοριστικά μέτρα» που θα λάβει η Ε.Ε. σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ρωσίας και η οποία μετατράπηκε σε «κατάλληλη δράση» – με σαφώς πιο ήπιο τόνο.
Ο Ελληνας υπουργός κ. Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην απόφαση ως «έναν καλό συμβιβασμό», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να θέσει βέτο αν η Ε.Ε. επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία στο μέλλον. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι δεν είναι «το κακό παιδί της Ευρώπης» και τόνισε πως «ο θεμελιακός στόχος να αποδείξουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας μας επετεύχθη». Συγχρόνως υπογράμμισε ότι «ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα νομίζουν ότι διαπραγμάτευση σημαίνει να υιοθετώ άκριτα το κείμενο που μου στέλνει το κέντρο των Βρυξελλών και να αποδεικνύω την ευρωπαϊκότητά μου με το να υποκλίνομαι. Στις πιέσεις δεν μασάω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, η Ιταλίδα κ. Μογκερίνι, αναφέρθηκε στον κ. Κοτζιά, λέγοντας ότι «η στάση του ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και αφοσιωμένη στη διατήρηση της ενότητας της Ε.Ε.». Ο κ. Κοτζιάς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Μογκερίνι, όπως και με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Γερμανίας.
Μαζί με την Ελλάδα ενστάσεις για το κείμενο ώστε να γίνει «πιο ήπιο» είχαν η Ιταλία αλλά και η Κύπρος. Η Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη, ήθελε να παραμένει η φράση «περιοριστικά μέτρα», που αφαιρέθηκε στη συνέχεια, και απείλησε με βέτο.
Ο κ. Κοτζιάς στην πρώτη του συμμετοχή στο Συμβούλιο Υπουργών προκάλεσε το ενδιαφέρον δεκάδων ξένων δημοσιογράφων, καθώς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε μία κατάμεστη αίθουσα, τόνισε ότι «οι οικονομικές κυρώσεις έχουν βλάψει την Ελλάδα και περισσότερες κυρώσεις θα οδηγήσουν το Κρεμλίνο πιο κοντά στην Κίνα». Οπως σημείωσε, οι κυρώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς σε μία σειρά από χώρες που έχουν επιβληθεί, όπως το Ιράκ, το Ιράν και η Κούβα «δεν αποτρέπουν από αυτό που αποσκοπούν και καλέσαμε το Συμβούλιο να σκεφτεί ποιος είναι ο στόχος μας με τις κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον Ρώσο ακροδεξιό καθηγητή Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε «άθλια δημοσιεύματα από Ελλάδα και εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει επισκεφτεί τη Ρωσία τα τελευταία 25 χρόνια μόνο δύο φορές.
Via : www.kathimerini.gr