Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στον εργασιακό χώρο έρχεται να επιβεβαιώσουν και τα ευρήματα της Ernst&Young για τις ελληνικές επιχειρήσεις όπου αποδεικνύεται τεράστιο είναι το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις, με τους άνδρες να υπερτερούν αριθμητικά έναντι των γυναικών.
Μόλις στο 22% ανέρχεται η εκπροσώπηση των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young (ΕΥ), με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών είναι ακόμη χαμηλότερο, καθώς δεν υπερβαίνει το 11%.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ίση εκπροσώπηση φύλων στην απασχόληση αποτελεί η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα των ανδρών, γεγονός το οποίο και οι ίδιοι αναγνωρίζουν, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας της ManpowerGroup. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν χώρες, στις οποίες οι γυναίκες κατέχουν το 40% των ηγετικών θέσεων σε επιχειρήσεις. Ειδικότερα
- Στη Βουλγαρία το ποσοστό ανέρχεται σε 37%
- Στη Λετονία σε 36%
- Στις Φιλιππίνες το ποσοστό αγγίζει το 33%
- Στο 33% ανέρχεται το ποσοστό και στη Σλοβενία
- Στη Ρουμανία στο 32%
Ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, οι πέντε πρώτες χώρες με το υψηλότερο ποσοστό είναι η Νορβηγία (40%), η Λετονία (25%), η Ιταλία (24%), η Φινλανδία (23%) και η Βουλγαρία (22%).
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί: «Είναι προφανές ότι στη χώρα μας έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε, προκειμένου να καλυφθεί αισθητά το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά στην επαγγελματική εξέλιξη. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς οι επιχειρήσεις που προωθούν τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση, εξασφαλίζοντας αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό, ισχυρότερη εταιρική κουλτούρα και βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις. Γνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις με ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα»
Δημιουργία ουδέτερου περιβάλλοντος
Η ManpowerGroup με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των γυναικών οι οποίες εκπροσωπούν το ήμισυ του ανθρώπινου δυναμικού και της καταναλωτικής αγοράς πραγματοποίησε την έρευνα «Seven Steps to Conscious Inclusion», που αποτελεί ένα πρακτικό οδηγό για την συνειδητή ένταξη περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι για να επιτευχθεί η συνειδητή ένταξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις απασχόλησης (όταν το 50% του ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως είναι γυναίκες αλλά μόνο το 25% ανήκει σε C-Suites) οι μόνοι που μπορούν να επιφέρουν πραγματική αλλαγή είναι αυτοί που βρίσκονται σήμερα στις διοικητικές θέσεις.
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί ώστε να διασφαλίσουν ίσους όρους και ευκαιρίες στις γυναίκες για να μπορέσουν να αναδείξουν το ταλέντο τους, είναι να διαμορφώσουν ένα ουδέτερο περιβάλλον που να ξεπερνά τους διαχωρισμούς φύλων.
Ένα επιπλέον αποτελεσματικό εργαλείο για την μεγαλύτερη ένταξη γυναικών σε θέσεις ηγεσίας είναι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες εστιάζουν περισσότερο στην απόδοση και λιγότερο στην φυσική παρουσία. «Ειδικότερα στην εποχή μας όπου καλούμαστε όλοι να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, δεν χρειαζόμαστε μόνο περισσότερες γυναίκες στην απασχόληση επειδή είναι αριθμητικά λιγότερες από τους άνδρες, αλλά χρειαζόμαστε διαφορετικότητα στο ταλέντο για να αντιμετωπίσουμε τις πολυδιάστατες προκλήσεις του σήμερα και να χαράξουμε νέους δρόμους ανταγωνιστικής οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», ανέφερε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup, Βενετία Κουσία.
Via : www.toxrima.gr