της Νάντιας Βασιλειάδου
Προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέθεσε ο δήμαρχος Φυλής, Δημήτρης Μπουραΐμης, προκειμένου να μπει φρένο στην κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στα Λιόσια, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα προτίθεται να καταθέσει αίτημα ακυρώσεως για τη δημιουργία αντίστοιχης μονάδας στη Φυλή.
Πρόκειται για τα δύο από τα τέσσερα υπερμεγέθη εργοστάσια που η Περιφέρεια Αττικής δημοπρατεί και επιθυμεί διακαώς να κατασκευαστούν.
Χθες συνεχίστηκε η διαγωνιστική διαδικασία, ακόμη μία φορά υπό την έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης, με την κατάθεση δικαιολογητικών για την κατασκευή του εργοστασίου στα Λιόσια το οποίο θα περάσει σε χέρια επενδυτών για τα επόμενα 27 χρόνια και με ενδεχόμενη παράταση.
Η χρηματοδότηση θα γίνει από την αναθέτουσα αρχή (Ενιαίος Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, ΕΔΣΝΑ) σε ποσοστό από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του έργου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με κονδύλια προερχόμενα από κοινοτική ή και εθνική χρηματοδότηση.
Εχουν προηγηθεί, στις 22 και 24 Ιανουαρίου, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των μονάδων του Γραμματικού και της Κερατέας.
«Εμείς δεν συναινούμε στην κατασκευή των εργοστασίων. Φτάνει πια, δεν θέλουμε άλλο σκουπίδι στη Φυλή. Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να γίνει διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή και ανακύκλωση» δηλώνει στην «Ε» ο δήμαρχος της Φυλής.
Επιχειρήματα
Τα βασικά επιχειρήματα της προσφυγής του Δήμου Φυλής στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνίστανται στα εξής:
* Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου προβλέπει συγκεκριμένη μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων και προσδιορίζει επακριβώς τις ποσότητες των σκουπιδιών που θα εισέρχονται στη μονάδα.
Ομως στην προκήρυξη του διαγωνισμού δεν αναφέρεται με σαφήνεια η ακριβής ποσότητα, αντιθέτως, επαφίεται ο προσδιορισμός της στον ανταγωνιστικό διάλογο που θα διενεργηθεί μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών και υπηρεσιακών παραγόντων. Οσον αφορά τις τεχνολογίες, δεν συγκεκριμενοποιείται μέθοδος.
* Ιδιαίτερη σημασία έχει η παράβαση των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου ως προς την ιεράρχηση των αποβλήτων.
Στη νομοθεσία και στην πολιτική για την πρόληψη και τη διαχείρισή τους ισχύει ως τάξη προτεραιότητας η ακόλουθη «πυραμίδα» όσον αφορά τα απόβλητα: 1. Πρόληψη δημιουργίας τους, 2. Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, 3. Ανακύκλωση, 4. Αλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας, και, τέλος, 5. Διάθεση υπολειμμάτων.
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα εργοστάσια μπαίνουν στο 4ο στάδιο, την ανάκτηση ενέργειας, χωρίς να έχουν προηγηθεί τα τρία πρώτα», τονίζει η Αγγελική Χαροκόπου, δικηγόρος στην οποία ανέθεσε την υπόθεση των ΧΥΤΑ ο Δήμος Φυλής. «Εντούτοις οι δήμαρχοι σπανίως έχουν την πολιτική βούληση να εφαρμόσουν ανακύκλωση».
Από την πλευρά της η Περιφέρεια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται σε «επαγγελματίες διαμαρτυρομένους, που αντιδρούν επειδή θίγονται κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών και κάποιοι χάνουν το ρόλο του ρυθμιστή που κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα εκβίαζε την κοινωνία με την απειλή του κλεισίματος της χωματερής».
Via : www.enet.gr