H νέα Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Alenka Bratušek, επιχείρησε σε επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, την Τρίτη (9 Απριλίου), να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα των εκθέσεων που κατατάσσουν την χώρα της ως την επόμενη στη λίστα χώρα της ευρωζώνης που θα χρειαστεί σχέδιο διάσωσης.
Η Bratušek, όταν ανέλαβε στις 20 Μαρτίου, ανέφερε πως το πρώτο μέλημα της κυβέρνησής της, θα είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει δημιουργήσει έως τον Ιούνιο μία «κακή τράπεζα» που θα απορροφήσει όλα τα προβληματικά κεφάλαια.
«Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία τρομερή πίεση από τον τύπο στην Σλοβενία. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος, ότι η ανεργία μας είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουμε θετικό ισολογισμό» είπε η Bratušek σε μία κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, José Manuel Barroso.
«Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της, μόνη της» ανέφερε η Πρωθυπουργός.
Σε εκείνους που «κερδοσκοπούν εις βάρος της Σλοβενίας», η Πρωθυπουργός λέει: «Παρακαλώ αξιολογήστε τη Σλοβενία με βάση γεγονότα και στοιχεία, και όχι με εικασίες. Το μήνυμά μου είναι πως η Σλοβενία είναι σταθερή και δυνατή χώρα και πιθανώς δυνατότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Η Bratušek, αρχηγός του κόμματος “Positive Slovenia”, διαδέχτηκε τον Janez Janša, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω συμμετοχής του σε υποθέσεις διαφθοράς.
Ο Barroso ανέφερε πως η Επιτροπή δεν έχει καμία ένδειξη ότι η Σλοβενία θα χρειαστεί πρόγραμμα διάσωσης. Και σύμφωνα με τον Barroso, η Bratušek και αυτός είχαν «μια πολύ ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση», αλλά πρόσθεσε πως η χώρα έχει ανάγκη από μία εκ βαθέων μεταρρύθμιση.
« Η Σλοβενία χρειάζεται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να θέσει την οικονομία της σε μία βιώσιμη τροχειά. Δεν υπάρχει μία καθολική φόρμα αντιμετώπισης για όλα τα θέματα των κρατών μελών της ευρωζώνης καθώς κάθε μία από αυτές έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες,» αναφέρει ο Barroso.
Έκθεση του ΟΟΣΑ για τη Σλοβενία
Η έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει πως το μέγεθος της τοξικότητας του προβλήματος χρέους της Σλοβενίας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τους επίσημους υπολογισμούς.
Η δημιουργία της Τράπεζας Εταιρικής Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων γίνεται για να διαχωρίσει τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν, αλλά η έλλειψη διαφάνειας και πιθανών πολιτικών παρεμβάσεων εγκυμονεί κινδύνους, αναφέρει η έκθεση. Συμβουλεύει πως τα αποτελέσματα των νέων τεστ αντοχής θα πρέπει να δημοσιευθούν και να ακολουθηθεί μια πολιτική αύξησης κεφαλαίου και ιδιωτικοποίησης των κρατικών τραπεζών.
Επίσης, η έκθεση σημειώνει πως «οι αρχές υιοθέτησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά η παρούσα δημοσιονομική κατάσταση δεν το κάνει βιώσιμο»
Via : euractiv.gr