του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ
Επιτέλους, με τελευταία τροποποίηση του άρθρου 55 του 4178/8-8-13 για τα αυθαίρετα τα δάση μας θα φυλάσσονται, χάρη στο ΥΠΕΚΑ, επαρκώς, καθώς θα κατάσχονται τα δασικά προϊόντα -παράνομα καυσόξυλα κ.ά.- όχι μόνο από αστυνομικά όργανα, αλλά και από τους «αναγνωριζόμενους φύλακες θήρας» των κυνηγετικών οργανώσεων!
Ένα είδος security των δασών, δηλαδή. Με μία επανάληψη θα το εμπεδώσουμε καλύτερα: με διάταξη στο νόμο για τα αυθαίρετα 4178/8-8-13 άρθρο 55, ΦΕΚ 174/8-8-13, αφαιρείται από τη Δασική Υπηρεσία η αρμοδιότητα αυτή και εκτός πλέον από τα αστυνομικά όργανα δικαίωμα κατάσχεσης-δήμευσης προϊόντων λαθροϋλοτόμησης και συλλήψεων θα έχει και ιδιωτικό σώμα θηροφυλάκων.
Λίγους μήνες πριν, είχε τροποποιηθεί το άρθρο 271 με το νόμο 4138/19-3-13 αρ. 2, στο οποίο αναφέρεται: οι κατασχέσεις παράνομων καυσόξυλων γίνονται από τα δασικά και αστυνομικά όργανα.
Πριν, δε, τροποποιηθεί το άρθρο 271 του ν.δ. 86/1969 (Α’7/18-4-1969) ίσχυε: οι κατασχέσεις δασικών προϊόντων (καυσόξυλα και άλλα) γίνονται από τα δασικά όργανα, τους αστυνομικούς ή τα όργανα (πολλά τα όργανα) της Αγροφυλακής -η Αγροφυλακή σήμερα υπάγεται στα Δασαρχεία.
Στην πρεμούρα αυτή των τροποποιήσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα της προστασίας του εναπομείναντος δασικού πλούτου, οι Οικολόγοι Πράσινοι παρεμβαίνουν αλλά δεν εστιάζουν (βλέπε στη συνέχεια) σε όλες τις παραμέτρους.
Μιλάνε φυσικά «για ενέργειες που εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις οι οποίες νομιμοποιούν τελικώς αναρμόδια ιδιωτικά σώματα σε ρόλο δημόσιου λειτουργού. Και αυτό σε βάρος της Δασικής Υπηρεσίας, από την οποία αφαιρείται η αρμοδιότητα ελέγχου της λαθροϋλοτομίας, που περνά σε έναν φορέα με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο».
Η «αφαίρεση των αρμοδιοτήτων κατάσχεσης των δασικών προϊόντων από τη Δασική Υπηρεσία» συνεχίζουν οι Πράσινοι «και η ανάθεση των καθηκόντων αυτών στη θηροφυλακή μόνο ως εμπαιγμός για τα δάση μας μπορεί να ληφθεί. Και αυτό διότι αποδυναμώνεται εκ νέου ο ρόλος τής κατ’ εξοχήν αρμόδιας υπηρεσίας, ενώ η εμπλοκή της θηροφυλακής, σε διαδικασίες που απαιτούν δικαιώματα σύλληψης από όσους ασκούν τα συγκεκριμένα καθήκοντα, ανοίγει περισσότερο το δρόμο στους παράνομους υλοτόμους για δράση χωρίς συνέπειες».
Κίνητρα σε λαθροϋλοτόμους
Σε μία περίοδο που τίποτα δεν δείχνει ότι η λαθροϋολοτομία αποτελεί παρελθόν, αντιθέτως οι συνθήκες ευνοούν τη συνέχισή της σε βαθμό έξαρσης, όπως τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος έρχεται να δώσει νέο πλήγμα στη Δασική Υπηρεσία και νέα κίνητρα στους λαθροϋλοτόμους, προσθέτει στην καταγγελία το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων.
Εδώ χρειάζεται να τονιστεί ότι λαθροϋλοτόμοι είναι πλέον και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθεί ή θα ξαναπροσπαθήσει να κόψει παρανόμως ξύλα, ακόμα και από αλέες ή τις διαχωριστικές νησίδες των πόλεων, αν τούτο επιβάλλουν οι οικονομικές συνθήκες και ένας βαρύς χειμώνας.
Συνεπώς, στη φράση των Οικολόγων «η κυβέρνηση δεν έχει ενεργήσει διόλου για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, που έχει κριθεί από τους ειδικούς ως ο πρώτος κίνδυνος για τα δασικά οικοσυστήματα τα τελευταία έτη και από την ίδια δραστηριότητα πλήττεται η οικονομία και ανθίζει το παρεμπόριο ξυλείας», πρέπει να διευκρινιστεί:
Επιείκεια, όπου και όταν διαπιστώνεται, απέναντι στα άτομα που δεν αποτελούν συμμορίες ή δεν συμμετέχουν στο παρεμπόριο, αλλά προσπαθούν να ζεστάνουν το σπίτι τους, να σώσουν από το κρύο ένα δικό τους άνθρωπο, τα παιδιά τους. Κι αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα.
Σε παλαιότερες τοποθετήσεις τους οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν αναφερθεί στη «φτωχοποίηση του πληθυσμού εξαιτίας της αδυναμίας του να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη θέρμανσή του, που είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας». Αλλά αυτό δεν αρκεί, διότι στοχοποιούνται συλλήβδην όλοι.
Προφανώς και δεν υπάρχει πρόθεση, αλλά είναι η διατύπωση που κάνει τη διαφορά. Εύστοχα η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων είχε δηλώσει με την είσοδο της νέας χρονιάς (Ιανουάριος 2013): «Από το ΥΠΕΚΑ θα περιμέναμε, αντί για ξερά νούμερα για καυσόξυλα και μηνύσεις, μία στοιχειώδη εκτίμηση της κατάστασης. Η προστασία του δάσους πρέπει να ξαναγίνει κοινωνική υπόθεση και στοίχημα για όλους τους πολίτες και όχι να περάσει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της κρίσης».
Η κρίση όμως συνεχίζεται και, όπως συμβαίνει με τις πυρκαγιές, μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά.
Ευτυχώς όμως… έρχονται τα security των δασών.
Via : www.enet.gr