Μεγαλύτερη προσοχή στο ντεκόρ παρά στις βιαιότητες του καθεστώτος δίνεται στην ξενάγηση στο Palatul Primaverii που λειτουργεί ως μουσείο
Και όταν η κυβέρνηση της Ρουμανίας άνοιξε την έπαυλή τους ως μουσείο τον περασμένο Μάρτιο, πλήθος κόσμου έκανε ουρά για μια ξενάγηση, η οποία κοστίζει περίπου 11 δολάρια. Ηδη 8.000 επισκέπτες έχουν περιηγηθεί τη βίλα.
«Εβγαζαν τα παπούτσια για να μη λερώσουν τα χαλιά»
Η ξενάγηση περιλαμβάνει περισσότερα από 12 δωμάτια διακοσμημένα σε ένα μείγμα όψιμου αναγεννησιακού στυλ και ροκοκό. Δίνει έμφαση σε κάθε κρυστάλλινο πολυέλαιο και στις φλαμανδικές ταπισερί.
Αδυναμία του ήταν ο Κότζακ και τα γουέστερν
Αν και βαριά διακοσμημένη, η έπαυλη δεν είναι τίποτε μπροστά στο φαραωνικό «Σπίτι του Λαού» στο Βουκουρέστι, ένα τεράστιο φρούριο από μπετόν χτισμένο από τον Τσαουσέσκου, που συγκρίνεται συχνά με το μέγεθος του Πενταγώνου και στεγάζει σήμερα το ρουμανικό Κοινοβούλιο. Ενώ το Σπίτι του Λαού είναι επίσης ανοιχτό για ξεναγήσεις στο κοινό, «κανένας δεν λέει ότι το ένα τέταρτο του Βουκουρεστίου κατεδαφίστηκε για αυτό το πράγμα, ότι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το εργοτάξιο», λέει ο Ράντου Πρέντα, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ερευνα των Κομμουνιστικών Εγκλημάτων, μια κυβερνητική υπηρεσία επιφορτισμένη με τη μελέτη του καθεστώτος Τσαουσέσκου.
«Εμείς παρουσιάζουμε το σπίτι, και εναπόκειται στους επισκέπτες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα» λέει ο Αλεξάντρου Νικουλάε, που εργάζεται στην υπηρεσία. «Δεν προσπαθούμε να δαιμονοποιήσουμε τον Τσαουσέσκου, τον άνθρωπο ή τον ηγέτη, αλλά ούτε να του δώσουμε άλλοθι ή να βρούμε δικαιολογίες για το τι συνέβη».
Νέοι ξεναγοί, για να μην έχουν ζήσει τη δικτατορία
Σε αυτή τη χώρα των 20 εκατομμυρίων, η φοβερή και τρομερή μυστική αστυνομία, η μισητή Σεκιουριτάτε, διατηρούσε ένα δίκτυο από περίπου 100.000 πληροφοριοδότες στα χρόνια του Τσαουσέσκου. Επισήμως, η σημερινή ρουμανική ηγεσία καταδικάζει απερίφραστα την κομμουνιστική κυβέρνηση εκείνης της εποχής. Αλλά με ενδημική διαφθορά και τη μόνιμη πολιτική αναταραχή – που ανέτρεψε την προτελευταία κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Νοέμβριο -, αυτή η σχετικά νέα δημοκρατία μοιάζει να μην έχει αντιμετωπίσει ακόμη τα τραύματα και να διστάζει να αντλήσει διδάγματα από το πρόσφατο παρελθόν της.