του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Ο ιός της οικονομικής ανασφάλειας απειλεί το οικοδόμημα της Ευρωζώνης μετά τις εξελίξεις και την τελική συμφωνία στην Κύπρο, με βασικό χαρακτηριστικό την πλήρη επικράτηση του γερμανικού imperium που υποστηρίζεται με φανατισμό και από τις χώρες-δορυφόρους της Γερμανίας.
Οι θέσεις του νέου προέδρου του Eurogroup, Ολλανδού Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι το μοντέλο της Κύπρου με το «κούρεμα» των καταθέσεων μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες, ακόμα και αν διαψεύστηκαν, έσπειραν το φόβο σε όλη την Ευρωζώνη. Και αυτό δεν αφορά πλέον μόνο τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, τις χώρες της περιφέρειας όπως η Μάλτα, ή τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης όπως το Λουξεμβούργο, ενώ φωνές όπως του Αμερικανού αναλυτή Πολ Κρούγκμαν, που συμβούλευσε την Κύπρο να αποχωρήσει άμεσα από το ευρώ, δεν αντιμετωπίζονται ως αιρετικές.
Είναι χαρακτηριστική η ένταση που επικρατεί πλέον ανάμεσα στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Ο έμπειρος και κατά τεκμήριο ευρωπαϊστής πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup Ζ.-Κ. Γιουνκέρ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν σε χθεσινές δηλώσεις του δηλώνει έκπληκτος από την ένταση της έκφρασης των αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων και τονίζει ότι ο απόηχος των προγραμμάτων διάσωσης -και δεν εννοεί μόνο την Κύπρο- «δείχνει πόσο εύθραυστο είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παρά τις επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών». Στο ίδιο πνεύμα και ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφιγκερ, που είπε ότι η λύση στην Κύπρο θα έχει μοιραίες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Γ. Ασελμπορν δήλωσε ξεκάθαρα ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες εργάστηκαν πολλά χρόνια για να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή Γερμανία και η Ευρώπη των «27» δεν μπορεί να καταλήξει μια γερμανική Ευρώπη».
Ενδεικτικά και τα χθεσινά δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών εφημερίδων, που έφερναν την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου να απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση με την Κύπρο ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού της τομέα, αναφέροντας ωστόσο ότι ανησυχεί για τις συγκρίσεις μεταξύ διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων στην Ευρωζώνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός των συνόρων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ξακάθαρα χθες ότι αν δεν υιοθετηθεί η παλαιότερη πρόταση Μόντι για ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα εγγυηθεί τις καταθέσεις, τότε η απειλή θα αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Via : www.enet.gr