Απόφαση -ανάσα για την Ελλάδα πήρε τα ξημερώματα το Εurogroup, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις Γερμανίας και ΔΝΤ, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση των 44 δισ ευρώ και ελαφρύνοντας κατά 40 δισ το δημόσιο χρέος μας.
Μετά από αλλεπάλληλες εμπλοκές, και διακοπές της συνεδρίασης τις οποίες προκαλούσε ο «σοφός» προεδρεύων Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για να πετύχει τη γεφύρωση των διαφορών, ο Σόιμπλε έκανε ένα βήμα πίσω αποδεχόμενος μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων για τα ελληνικά δάνεια και η Λαγκάρντ, με τη σειρά της, συμφώνησε η πρόβλεψη για το χρέος το 2020 να μην είναι 120% του ελληνικού ΑΕΠ αλλά 124%.
Με την προϋπόθεση, βεβαια, ότι θα εφαρμόζουμε στο ακέραιο όλες τις διατάξεις του Μνημονίου και, για κάθε παρέκκλιση, θα τίθενται αυτομάτως σε εφαρμογή διορθωτικά μέτρα, η συμφωνία περιλαμβάνει:
* Μείωση των επιτοκίων του πρώτου δανείου (ύψους 53 δισ) κατά 100 μονάδες βάσης
* Επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης
* Επιμήκυνση κατά 15 χρόνια του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων και αναστολή (για 10 χρόνια) της πληρωμής τόκων.
Όλα αυτά έχουν ως προαπαιτούμενο την άμεση επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, στο ύψος του 33% της ονομαστικής τους αξίας. Πρόκειται για τον όρο που έθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις τρεις δόσεις, που θα καταβληθούν ως εξής:
* 34 δισ μετά τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα έχουν ψηφίσει τη συμφωνία τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Τα 24 δισ θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 10 δισ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού
* Τα υπόλοιπα (περίπου 10 δισ) θα μας δοθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις τους τρεις πρώτους μήνες του 2013
Από το σύνολο του ποσού αναμένεται να πέσουν στην αγορά 3,5 δισ ευρώ, τα οποία το δημόσιο θα επιστρέψει σε ιδιώτες.
Κατά τις προβλέψεις του σχεδίου, το 2022, το χρέος μας αναμένεται να έχει υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ, εφόσον βέβαια πέσουν μέσα οι προβλέψεις και υπάρξουν τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.
Από εδώ και πέρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να υλοποιηθεί η συμφωνία, είναι να περάσει απ’ τη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Και το ερώτημα είναι: θα παραμείνουν ως έχουν οι διατάξεις του; Θα πληρώσουν πάλι οι μισθωτοί; Θα τιμωρηθούν όσοι είχαν την απρονοησία να κάνουν παιδιά και να αγοράσουν σπίτι με δάνειο;
Ας ευχηθούμε να μαζέψει κάποιος τις γελοιότητες των «φωστήρων» του οικονομικού επιτελείου…
via Πόσο θα κοστίσει στους Έλληνες η απόφαση – ανάσα για την Ελλάδα « Aixmi.gr.