Η αντιπολίτευση σηκώνει ψηλά τα ζητήματα των υποκλοπών και του οργανωμένου εγκλήματος, με έμφαση στα ζητήματα του κράτους δικαίου, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη
Με το σκάνδαλο των υποκλοπών και των νέων αποκαλύψεων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, όπως και τα σοβαρά ερωτήματα που προκάλεσε η υπόθεση της καταστροφής με… συρραπτικό του CD, που περιελάμβανε συνομιλίες μεταξύ του δολοφονηθέντα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ με κορυφαίους αξιωματούχους, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Παναγιώτης Κοντολέων, χτυπά σύσσωμη η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, με έμφαση στα ζητήματα του κράτους δικαίου.
Όσον αφορά τα συγκοινωνούντα δοχεία των υποκλοπών, την ΕΥΠ και το Predator, αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα insidestory.gr και τους δημοσιογράφους Τάσο Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, πως εκ των πραγμάτων οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και οι παρακολουθήσεις με το παράνομο λογισμικό Predator είχαν κοινό κέντρο, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξε το πρωθυπουργικό γραφείο σε αυτή την υπόθεση, δεδομένης και της άμεσης υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο έλεγχος των δύο πραγματογνωμόνων και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση έδειξε ότι από τα αυτά τα 87 πρόσωπα στα κινητά των οποίων έγινε απόπειρα εγκατάστασης παράνομου λογισμικού Predator, για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ. Δηλαδή, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ – κάποιους για διάστημα δύο ολόκληρων ετών, για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Από αυτούς τους 27, τους 22 τους άκουγαν νομότυπα το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με Predator.
Μέσα στους κοινούς στόχους νόμιμης και παράνομης παρακολούθησης συγκαταλέγονται υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, δημοσιογράφοι, ένας εφοριακός, ένας εισαγγελίας, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας και ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
«Μεθοδευμένη και συντονισμένη επίθεση στη δημοκρατία από το Μαξίμου»
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει πως «το ρεπορτάζ αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης: όποτε έβγαινε κάποιο στοιχείο στη δημοσιότητα, σταματούσε η παρακολούθηση των εμπλεκόμενων προσώπων ή άλλαζε το μέσο αυτής, όποτε οι «στόχοι» διεκδικούσαν να μάθουν τι συμβαίνει άλλαζε αστραπιαία το νομικό πλαίσιο. Επρόκειτο δηλαδή για κανονική επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Μεθοδευμένη και άριστα συντονισμένη από το Μέγαρο Μαξίμου».
Ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση στο X επισημαίνει ότι «σήμερα αποκαλύφθηκαν οι κοινοί στόχοι παρακολουθήσεων predator και ΕΥΠ. Ένα ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων με έδρα το Μαξίμου λειτουργούσε ανεξέλεγκτα. Με την οικογένεια Μητσοτάκη στο επίκεντρο. Αυτό έπρεπε να ήταν το πρώτο θέμα παντού. Αλλά φυσικά, για το «Πρώτο Θέμα» δεν αποτελεί καν είδηση. Τι νόημα έχει η δημοσιογραφία όταν σου έχουν χαρίσει 26 εκατ. ευρώ από τα δάνεια σου; Πραγματικά ντροπή».
Προσέφυγε εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Ανδρουλάκης
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωστοποίησε πως προσέφυγε εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να παραλάβει εγγράφως τους τυπικούς λόγους της «παράνομης» παρακολούθησής του.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προσθέτει πως ανέλαβε «όλες τις νομικές πρωτοβουλίες, κάτι που δεν έπραξαν τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, που υπήρξαν αποδεδειγμένα «στόχοι» και θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στους πολίτες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος επισήμανε ότι πρέπει να αποκαλυφθούν όλοι οι ένοχοι και όλες οι σκοτεινές διαδρομές ενός πολύ σκοτεινού σκανδάλου που πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατίας.
Το ΚΚΕ βάλλοντας κατά της κυβέρνησης τόνισε ότι «το σάπιο πλαίσιο προστασίας της εθνικής ασφάλειας έστρωσε το έδαφος και στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι ευθύνες της οποίας για τις παρακολουθήσεις είναι τεράστιες και αδιαμφισβήτητες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος, απευθυνόμενος σήμερα (26/7) προς τα κυβερνητικά έδρανα αναρωτήθηκε αν «τώρα για αυτό θα μιλήσετε, θα απολογηθείτε, για το γεγονός ότι η κυβέρνησή σας έφτιαξε ένα ενιαίο εγκληματικό κέντρο παρακολουθήσεων χρησιμοποιώντας παράνομα λογισμικά;».
Ακολούθως ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε σε κάποιους από τους στόχους των παρακολουθήσεων σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα. «Ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας ο οποίος χειριζόταν τις φορολογικές υποθέσεις του κ. Λαβράνου. Ήταν ο εφοριακός ο οποίος ήταν προϊστάμενος στην υπηρεσία, που είχε δεσμεύσει λογαριασμούς του κ. Λαβράνου. Ήταν η κ. Μανιάτη, στέλεχος της ΕΛΑΣ, διευθύντρια στην υπηρεσία στην οποία εξετάστηκε το κινητό του δολοφονημένου Καραϊβάζ».
Η υπόθεση του συρραπτικού – «Κυβερνητική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα»
Κατά τη διάρκεια δικασίμου για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και ενώ η έδρα κατέγραφε τα αναγνωστέα έγγραφα, «διαβάστηκε» το τεκμήριο με αριθμό 33, στο οποίο υπήρχαν επαφές του Καραϊβάζ στην εφαρμογή επικοινωνίας WhatsApp.
Η έδρα ανέγνωσε από την έκθεση τεκμηρίων ότι σε αυτές περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα του πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρήγορη Δημητριάδη, του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη.
Ωστόσο, μετά την ανάγνωση του σχετικού, η εισαγγελέας έσπευσε να ενημερώσει ότι το CD με το περιεχόμενο από τις επαφές αυτές έχει καταστραφεί, επειδή τρυπήθηκε από συρραπτικό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο δεν είχε αποτυπωθεί σε έγγραφο (όπως θα παρουσιαζόταν στο δικαστήριο) και δεν ζητήθηκε αντίγραφο από την έδρα.
Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση δεν θέλει να τα βάλει με το οργανωμένο έγκλημα
Τα εν λόγω δημοσιεύματα έφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Όταν αυτή η Πολιτεία δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα φτάσει στο δικαστήριο ένα CD με συνομιλίες δολοφονημένου δημοσιογράφου με τον πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού του κ. Μητσοτάκη, γιατί αυτός είναι ο κ. Δημητριάδης έχουμε ξεχάσει και το όνομά του και όποιος το λέει τρώει αγωγές, όπως και του επικεφαλής της ΕΥΠ» αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να τα βάλει με το οργανωμένο έγκλημα, είπε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Μάλιστα, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, αποχώρησε από τη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σιωπή της κυβέρνησης απέναντι στις νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις στη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι αυτή που οργάνωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην επιτροπή απείλησαν τον κ. Ηλιόπουλο ότι θα τον παραπέμψουν στο πειθαρχικό, ζητώντας του να «πάρει πίσω όσα είπε».
«Αναρωτιέμαι πως γίνεται ο πρόεδρος της Επιτροπής να δηλώνει περήφανος για το Κράτος Δικαίου μετά από όσα αποκαλύπτονται για την καταστροφή στοιχείων και συγκεκριμένα του αναγνωστέου 33. Του CD δηλαδή που έχει επαφές τους δολοφονημένου Καραϊβάζ με τον διευθυντή του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη και τον τότε διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα» ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος στην απάντησή του.
Παράλληλα η Νέα Αριστερά έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση αυτή, όπως το αν εάν έχουν κληθεί να καταθέσουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους με τον δολοφονηθέντα δημοσιογράφο και το κατά πόσο έχει διαταχθεί σχετική έρευνα για τις συνθήκες που καταστράφηκε το συγκεκριμένο υλικό.
«Σε μια χώρα όπου το κράτος δικαίου υποχωρεί οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι επιβεβλημένες», τονίζει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «μόλις χθες στα «ψιλά» των χειραγωγημένων μέσων ενημέρωσης, με μόνο ένα μεγάλο site (σ.σ. σε αναφορά στο in) να το αναδεικνύει, πέρασε η καταστροφή του αποδεικτικού υλικού ενοχοποίησης του κ. Δημητριάδη για την υπόθεση Καραϊβάζ».
Πηγή : https://www.in.gr