της Ρούλας Σαλούρου
Οριζόντιες θα είναι οι περικοπές στις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων ήδη συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, καθώς πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, για την οποία φαίνεται πως επιμένει η Τρόικα, επαναφέρει την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ.
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο ελπίζουν να κάμψουν τις αντιδράσεις της Κομισιόν, ώστε να παρακρατούν τις κοινοτικές επιδοτήσεις των αγροτών, ώστε να αποφευχθεί μια επιπλέον οριζόντια μείωση και των συντάξεων του ΟΓΑ.
Και όλα αυτά, ενώ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος ανοίγει διάπλατα η πόρτα εισόδου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που σχεδιάζεται για το 2015.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σενάριο που προβλέπει περικοπές στις συντάξεις των παλαιών ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ στον ΟΑΕΕ και των ήδη συνταξιούχων του ταμείου, έως και κατά 30%, έχει επανέλθει στο προσκήνιο και γίνεται φύλλο και φτερό από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ταμείου. Πρόκειται για την ύστατη λύση εφόσον οι εκπρόσωποι της Τρόικας των δανειστών επιμείνουν στην αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων άμεσης ταμιακής απόδοσης, για την κάλυψη των ελλειμμάτων που πνίγουν το ταμείο. Ήδη, το Capital.gr έχει παρουσιάσει τις εναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, για αύξηση της ασφαλιστικής βάσης με ένταξη στο Ταμείο τουλάχιστον 60.000 ασφαλισμένων που μέχρι σήμερα καλύπτονται από τον ΟΓΑ ή το ΙΚΑ και αλλαγές στη ρύθμιση χρεών, όμως η Τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη. Απαιτεί μέτρα άμεσης απόδοσης, που οδηγούν σε μείωση των συντάξεων.
Πρόκειται ουσιαστικά για την παλαιά πρόταση αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με κατάργηση της «βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ» που πήγε να περάσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την περασμένη Άνοιξη, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει την μνημονιακή διάταξη για επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, για τη διάσωση του ΟΑΕΕ.
Και βέβαια, όπως με σημασία επισημαίνουν στο υπουργείο Εργασίας, δεν πρόκειται για νέο μέτρο, αφού για την μη επιβολή ειδικού φόρου, προβλέπεται «δημοσιονομικά ισοδύναμο μέτρο».
Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών στον ΟΑΕΕ, από την κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ που χορηγείται στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, εξοικονομούνται κατ’ έτος, κάτι περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Ήτοι, όλο το ποσό που θα έπρεπε να εισρεύσει στο ταμείο, με την εφαρμογή της ειδικής εισφοράς τόσο το 2014 όσο και το τρέχον έτος.
Είναι αποκαλυπτική η «ακτινογραφία» των συντάξεων που δείχνει τη σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων στους ασφαλισμένους των πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, που δείχνει και το δρόμο για τις προωθούμενες περικοπές…
Παλαιό μέτρο, θεωρείται και η περικοπή στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών. Η μείωση των εισφορών προβλέπεται τόσο από το νόμο Πετραλιά όσο και από το Μνημόνιο, το οποίο άλλωστε ορίζει ότι η μείωση των εισφορών θα πρέπει να γίνει με «δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».
Με την Τρόικα να πιέζει για μειώσεις και στις συντάξεις του ΟΓΑ, η διοίκηση του Οργανισμού σε συνεργασία και με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την παρακράτηση των εισφορών, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες. Βέβαια, η διάταξη που ετοιμάζεται ήδη, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και βουλευτές της περιφέρειας. Την περασμένη Τρίτη όμως, υπήρξε επισήμως, αντίδρασή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη τον επίτροπο Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος που πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας. Ερωτηθείς λοιπόν, ο κοινοτικός επίτροπος, δήλωσε πως οι επιδοτήσεις είναι ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση των αγροτών, δεν σχετίζονται με εθνικές πολιτικές. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι στο θέμα των επιδοτήσεων τον τελικό λόγο θα πρέπει να έχει η Κομισιόν, και επί του συγκεκριμένου, ο ίδιος…
Κι ενώ όλες αυτές οι περικοπές αφορούν στην αντιμετώπιση του άμεσου ταμιακού ελλείμματος που θα παρουσιάσουν τα ταμεία εντός του επόμενου έτους, με στόχο να εφαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014, δηλαδή μετά από την Ελληνική προεδρεία, μπαίνουν στο καμβά και οι πρώτες κινήσεις για τις παρεμβάσεις που θα λύσουν το αναλογιστικό πρόβλημα των επόμενων χρόνων.
Συγκεκριμένα, μέσω επιτροπών, Σοφών αλλά και άλλων, σχεδιάζεται και το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με ενδεχόμενη εμπλοκή και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Αν και οι πληροφορίες αφήνονται να διαρρεύσουν κυρίως από τις εταιρείες και όχι από την κυβέρνηση, το σίγουρο είναι πως στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τη συμμετοχή και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, έχει συσταθεί μια επιτροπή, που με τη βοήθεια της Ernst and Young σε πρώτο στάδιο θα εξετάσουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης ανά την Ευρώπη και σε δεύτερο θα διερευνηθεί ο ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών σε αυτά. Σε τρίτο στάδιο, θα κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας προτάσεις, για μια νέα, συνολική, δομική μεταρρύθμιση του συστήματος…
Via : www.capital.gr