Δύναμη εγγύησης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και να κυβερνηθεί προς προοδευτική κατεύθυνση, είναι το εκλογικό σχήμα Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος σε συνέντευξή του στη WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ κάλεσε τον κόσμο να το στηρίξει εκλογικά. Τόνισε επίσης την ανάγκη «η χώρα να εξασφαλίσει τη σταθερή πορεία μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, συνεπικεφαλής της εκλογικής συνεργασίας με τους Πράσινους, υποστήριξε ότι κανένα κόμμα -ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ- μπορεί μόνο του να εξασφαλίσει την προοδευτική διακυβέρνηση και την αμετακίνητη πορεία της χώρας στη Ευρώπη. Επισημαίνει ότι «εάν έρθει πρώτος (ο ΣΥΡΙΖΑ), δεν θα μπορέσει να ασκήσει την προοδευτική διακυβέρνηση αν δεν συνεργαστεί με φερέγγυες πολιτικές δυνάμεις».
Ο Φώτης Κουβέλης αναδεικνύει την ανάγκη για μια καινούργια διαπραγμάτευση με τους εταίρους, που θα αλλάζει το πρόβλημα προσαρμογής και θα αποτρέπει τις πολιτικές λιτότητας και την ύφεση, χωρίς όμως να συμμερίζεται τις μονομερείς ενέργειες που θα θέσουν, όπως λέει, σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. «Το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και αναποτελεσματικό κι αυτό το δείχνουν τα φορολογικά έσοδα που είναι πιο κάτω απ΄όσα είχαν προβλεφθεί, γιατί δεν αφήνει περιθώρια ανάσας στη πλειονότητα του λαού» επισημαίνει.
«Μη βιώσιμο το χρέος»
Ο Φώτης Κουβέλης υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και προβάλλει ως στόχο της διαπραγμάτευσης, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, περίοδο χάριτος και την αμοιβαιοποίηση μέρους του με την έκδοση ευρωομολόγων, που θα αναλάβει η ΕΚΤ. «Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με δεδομένο ότι κι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, είναι υπερχρεωμένες, διαμορφώνουν τις συνθήκες για μια άλλη πολιτική αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους» σημειώνει.
«Η συμπαράταξη ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΑΡ μιλάει για τα συγκεκριμένα ζητήματα» λέει ακόμη και τονίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις κι όχι οι οριζόντιες απολύσεις, «όπως μέχρι τώρα γίνεται».
Τέλος, απορρίπτει την κριτική που του ασκείται ότι με την άρνηση να ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι «τις ήθελαν τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος για διαφορετικούς λόγους» και επικαλείται την επίσπευση της διαδικασίας στη Βουλή. «Στη βάση των ασκούμενων πολιτικών δεν προέκυπτε πλειοψηφία 180 βουλευτών κι αυτό το ήξεραν και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος» λέει.
Via : www.efsyn.gr