Οι ξένοι αμφισβητούν τα «μαγειρέματα» Στουρνάρα
Ψευδαίσθηση χαρακτηρίζει το περιοδικό «Fortune» τις θριαμβολογίες της Αθήνας περί επίτευξης… πρωτογενούς πλεονάσμστος.
Έτσι μετά το Reuters, που «κάρφωσε» το οικονομικό επιτελείο κάνοντας μάλιστα έμμεσα λόγο για «μαγείρεμα» (καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν… μέτρησε πληρωμές τόκων, τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ υπολόγισε τα εφάπαξ έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες) και το Bloomberg, έρχεται το «Fortune» να αμφισβητήσει τις πομφόλυγες του Γ. Στουρνάρα. Πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι ο κύριος τίτλος του άρθρου, που εστιάζει σε τρία συστατικά της Μυστηριώδους ελάφρυνσης που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο.
Το θέμα έπαιξε πολύ ψηλά στα κυριότερα ειδικά ΜΜΕ, ενώ στην ηλεκτρονική έκδοση του CNNMoney με αναφορά για «3 reasons why Greece s budget surplus is a mirage».
Σύμφωνα με την ανάλυση του περιοδικού «Fortune»:
– πολλά στοιχεία μένουν εκτός μέτρησης,
– η προσαρμογή επιδείνωσε την ύφεση, ενώ
– καθυστερεί το αναπόφευκτο (σ.σ. μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών).
Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι όντως ένα ορόσημο (αν και περισσότερο τεχνικό) για κάθε κράτος που προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος του, τονίζει ο Jacob Kirkegaard, στέλεχος του Ινστιτούτου Peterson. Δείχνει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να φορτωθεί νέο χρέος για να πληρώσει το υφιστάμενο. Εάν ενισχυθεί σημαντικά το πλεόνασμα, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά.
Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά ο Kirkegaard εκτιμά ότι το πλεόνασμα είναι «μια ένδειξη ότι έχει σχεδόν φθάσει σε δημοσιονομική σταθεροποίηση. Υπό αυτήν την έννοια, είναι μια καλή είδηση για την Αθήνα».
Αυτό ωστόσο θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα επανέλθει σε ανάπτυξη. Για την Ελλάδα, όπου το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ του 27,6% τον Μάιο, οι πιθανότητες επιστροφής στην οικονομική ευημερία δείχνουν μακρινές.
Παλιά μου τέχνη…
Βέβαια, οι ξένοι δεν ξεχνούν πως η «ελληνική σχολή… μαγειρέματος» (τα περιβόητα Greek Statistics) έχει εφαρμόσει προχωρημένες συνταγές με τις συμβουλές της Goldman Sachs. Ο Γ. Στουρνάρας, εξέχων οικονομολόγος επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη και στενότατος σύμβουλός του, εξ απορρήτων συνεργάτης (τότε) του Γ. Παπαντωνίου, άριστος γνώστης των μεθοδεύσεων της Goldman Sachs, φαίνεται πως δεν έχει ξεχάσει τα παλιά δοκιμασμένα «μαγειρέματα».
Άλλωστε είναι ο ίδιος, που, υπεραμυνόμενος των πολιτικών Σημίτη, έχει χαρακτηρίσει «χρυσή 5ετία» την περίοδο 1995-2000, δηλαδή την περίοδο του Χρηματιστηρίου, της Siemens, των Ιμίων.
Μ. ΓΕΛ.
Via : www.enet.gr