των ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κατατέθηκε, βράδυ Παρασκευής, από πέντε υπουργούς της κυβέρνησης τροπολογία που απαλλάσσει τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» (πολιτικοί, εκδότες, καναλάρχες, τραπεζίτες κ.ά.) από την υποχρέωση να δηλώνουν τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν στην κατοχή τους!
Τροπολογία που ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα κατατέθηκε από πέντε υπουργούς της συγκυβέρνησης, αργά την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώνουν τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών τους. Το περίεργο είναι ότι ορισμένοι εκ των υπουργών με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ.Ε.» δεν είχαν ιδέα για το περιεχόμενο, το οποίο ήταν σε ένα άρθρο εκ των πολλών που περιελάμβανε η ίδια τροπολογία.
Αν αυτή η διάταξη περάσει, τότε όλοι όσοι υποβάλλουν «πόθεν έσχες» θα δηλώνουν τα πάντα εκτός από τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο του νομοθετικού διατάγματος 2687/1953 και του νόμου 27/1975. Οι ίδιοι, σύμφωνα με την τροπολογία, δεν θα υποχρεούνται ούτε στο πώς απέκτησαν τις μετοχές αυτές ούτε στη δήλωση τυχόν μεταβολών τους (π.χ. αγοραπωλησίες μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών).
Αθέμιτο γεγονός
Η εξαίρεση ενός συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, δηλαδή οι μετοχές συγκεκριμένου κλάδου, είναι ένα αθέμιτο γεγονός. Στην πράξη πρόκειται για μια παράλογη λογική, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση μπορεί να απαλλάξει από την υποχρέωση περιουσιακής δήλωσης όποια κατηγορία περιουσιακού στοιχείου της αρέσει.
Το γεγονός ότι η τροπολογία επιχειρεί να εξαιρέσει συγκεκριμένη κατηγορία (μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών) φωτογραφίζει και τους υπόχρεους που ευνοεί, δηλαδή τους μετόχους ναυτιλιακών εταιρειών μεγάλους εφοπλιστές ή μικρότερους μετόχους, οι οποίοι έχουν κάτι να κρύψουν ή πρόκειται να το κρύψουν (οι φετινές δηλώσεις «πόθεν έσχες» λήγουν στις 30/9/2013).
Φαίνεται όμως πως κάποιοι υπουργοί δεν έχουν ξεχάσει τις παλιές, κακές συνήθειες. Με την ίδια πρακτική, αυτή των τροπολογιών, πάντα αργά το απόγευμα της Παρασκευής, προσπαθούν να «ρυθμίσουν» επιλεγμένες υποθέσεις εξαιρώντας συγκεκριμένα άτομα από τους νόμους.
Εκτός από πολιτικές θέσεις (πρωθυπουργός, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές) στην υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» εμπίπτει και ο ιδιωτικός τομέας.
Συμπτωματικώς, τα τελευταία χρόνια αρκετοί εφοπλιστές ή κάτοχοι μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών έχουν κάνει έντονη παρουσία στην οικονομική, πολιτική, αθλητική, εκδοτική και τραπεζική ζωή της χώρας. Πιο απλά, κατέχουν θέσεις και ιδιότητες οι οποίες εμπίπτουν στην υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και κάποιοι προφανώς θέλουν να αποκρύψουν.
Για παράδειγμα, σε υποβολή «πόθεν έσχες» υποχρεούνται οι πρόεδροι, οι διοικητές, οι υποδιοικητές και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης, οι μέτοχοι και εταίροι εταιρειών που κατέχουν άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, ραδιοφωνικών σταθμών, μέτοχοι και εταίροι εταιρειών οι οποίες εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας, οι δημοσιογράφοι κ.λπ.
Αρκετοί από αυτούς είναι και εφοπλιστές, κάποιοι μάλιστα έχουν στενές σχέσεις με ανθρώπους που είναι κοντά στην κυβέρνηση.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών – Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις» από τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη, και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδη.
«Αγνοια» υπουργών
Η «Κ.Ε.» επικοινώνησε με το γραφείο των δύο καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθότι η τροπολογία ήταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου του τελευταίου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετέφεραν ότι ο υπουργός δεν έχει υπογράψει και δεν γνωρίζει το περιεχόμενο. Ανάλογη απάντηση πήραμε και από το γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη.
Ομως η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι, σύμφωνα με άλλες πηγές, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η τροπολογία προωθήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει αρμοδιότητα επί του νόμου για το «πόθεν έσχες» (ν. 3213/2003). Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε, παρ’ ότι έγινε προσπάθεια.
Αν πάντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε προκαλεί έκπληξη το σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης, το οποίο χαρακτηρίζει «θεμιτή και σύμφωνη» τη ρύθμιση, διότι όπως αναφέρεται, η διάταξη εξομοιώνει τους εφοπλιστές και τους απλούς μετόχους των ναυτιλιακών εταιρειών (οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση «πόθεν έσχες») και τους δημόσιους λειτουργούς σε ό,τι αφορά την κτήση ναυτιλιακών μετοχών. Φυσικά, δεν αναφέρει γιατί εξαιρεί μόνο το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο…
Via : www.enet.gr