ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Τρεις παρατάσεις σε… μία εξήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες. Οι αντιρρήσεις για όσους δασικούς χάρτες αναρτήθηκαν τον Οκτώβριο παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου, η δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων δασικών εκτάσεων έως τον Αύγουστο του 2020 και η υποβολή στοιχείων από τους δήμους για τις οικιστικές πυκνώσεις έως τις 16 Ιουλίου.

Οι τρεις παρατάσεις ανακοινώθηκαν από τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο στη Θεσσαλονίκη, κατά τη δεύτερη συνάντηση διαβούλευσης της εθνικής στρατηγικής για τα δάση. Οπως ανέφερε, οι παρατάσεις πρόκειται να συμπεριληφθούν σε νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το υπουργείο στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα να εξετάζονται οι αντιρρήσεις των πολιτών έως και 12 μήνες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, προφανώς για να απεμπλακεί η ολοκλήρωση του έργου (η οποία είναι μνημονιακή υποχρέωση) από την πορεία εξέτασης των ενστάσεων. Οσον αφορά στους αγρότες-καταπατητές δημόσιων δασικών εκτάσεων, στόχος της παράτασης της δυνατότητας εξαγοράς είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά στις επιδοτήσεις.

Ειδικά για τις οικιστικές πυκνώσεις (οικισμούς αυθαιρέτων σε δάση, που εξαιρούνται από τη διαδικασία ανάρτησης εφόσον οριοθετηθούν από τους δήμους), ο κ. Φάμελλος στράφηκε για ακόμα μία φορά κατά των δημάρχων 50 περιοχών, που εξακολουθούν να μην έχουν ανταποκριθεί εδώ και μια διετία.

Οπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, με την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, τη διαμόρφωση προδιαγραφών για τις διαχειριστικές μελέτες των δασών και την επικείμενη διαμόρφωση της δασικής στρατηγικής, η ελληνική δασοπονία θα εκσυγχρονιστεί και θα περάσει σε ένα παραγωγικό επίπεδο, που έχει ως απώτερο στόχο την επίτευξη του 1% του ΑΕΠ από τα δάση της χώρας μας. «Διαμορφώνουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που δεν θέλουμε να φθαρεί από κομματικές αντιπαραθέσεις. Γι’ αυτό η όλη δράση γίνεται με τον πρώτο και τελευταίο λόγο να τον έχει η Βουλή», τόνισε.

Via : www.kathimerini.gr