Ψηφίστηκαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης με τις αλλαγές που έγιναν από τον υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο. Δεκτές έγιναν επίσης κατά πλειοψηφία και οι 3 τροπολογίες. Για 7 ψηφοφορίες ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία.
Κάποια άρθρα διαχωρίστηκαν, ενώ στο άρθρο που συγκέντρωσε όλα τα «φώτα» της δημοσιότητας, για τη δυνατότητα έκτισης ποινής κατ’ οίκον όσων έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, έχουν εκτίσει 10 έτη κάθειρξης και έχουν πάνω από 80% αναπηρία, προστέθηκε και το ότι δύναται να επιβληθεί και ηλεκτρονική παρακολούθηση.
Στην τροπολογία κατάργησης του «κουκουλονόμου» παραμένει ως απλή επιβαρυντική περίσταση μόνο στη διάπραξη ληστείας (5 έως 20 χρόνια).
Τέλος η αναγκαστική λήψη DNA από απόκρυφα σημεία μπορεί να γίνει μόνο με παρουσία εισαγγελέα και τεχνικού συμβούλου του κατηγορουμένου και με διαδικασία που δεν θα προσβάλλει την αξιοπρέπεια του. Σε κάθε περίπτωση ο κατηγορούμενος εξαρχής μπορεί να έχει δικό του σύμβουλο.
Τη Δευτέρα, στις 6.00 το απόγευμα, η ψήφιση επί του συνόλου του νομοσχεδίου.
Ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, ανέφερε: «Ήθελα να γίνει σαφές ότι εδώ μέσα οι περισσότεροι πιστεύουν στην Ευρώπη στο δίκαιο και στον πολιτισμό της. Αυτό σημαίνει ρυθμίσεις που οφείλουμε να τηρούμε και να προσαρμοζόμαστε στα οικονομικά ζητούμενα. Όμως Ευρώπη σημαίνει και κάτι άλλο. Η Ε.Ε. απαγορεύει τα βασανιστήρια, την εξευτελιστική και την απάνθρωπη συμπεριφορά κι αυτά αναφέρονται σε κρατούμενους που μπορεί να έχουν κάνει εγκλήματα, να έχουν ή να μην έχουν μεταμεληθεί. Για τους θεσμούς όλα αυτά δεν έχουν όμως σημασία. Για το λόγο λοιπόν ότι η χώρα μας επειδή δεν προτάσσει πάντα αυτά τα δικαιώματα έρχεται στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίζει καταδίκες αλλά και τη Δημόσια Δήλωση κατά της Ελλάδας από τη Διεθνή Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων που βρίσκεται σήμερα εδώ και περιμένουμε μια νέα κρίση. Από μόνοι μας όμως και από το Σύνταγμά μας έπρεπε να τα προστατεύουμε όλα αυτά και νομίζω ότι το νομοσχέδιο συμβάλλει στη διεύρυνση του κράτους Δικαίου».
Via : www.efsyn.gr