Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τ’ αποτελέσματα μεγάλης Πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησαν οι Προπτυχιακή φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Η έρευνα αφορά την οικονομική κρίση, την πολιτική συγκυρία και την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Μια πρώτη ανάλυση των ευρημάτων έχει ως εξής:
Ιεράρχηση των προβλημάτων
Ως σημαντικότερο πρόβλημα, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, εμφανίζεται η ΑΝΕΡΓΙΑ (διαφάνεια 4).
Ακολουθεί, ως δεύτερο σημαντικότερο η ΔΙΑΦΘΟΡΑ και τις θέσεις 3-5 στη σημαντικότητα τις καταλαμβάνουν η ΠΑΙΔΕΙΑ, οι ΧΑΜΗΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
Στις θέσεις 6-8 εμφανίζονται το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και η ΥΓΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
Επιπτώσεις οικονομικής κρίσης
Αναφορικά με την προσωπική οικονομική κατάσταση οι 3 στους 4 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχει χειροτερεύσει (διαφάνεια 6), ενώ μόνο το 3% των ερωτηθέντων δηλώνει καλυτέρευση της οικονομικής του κατάστασης.
Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η εργασιακή τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει (διαφάνεια 7) ενώ μόλις το 5.5% δηλώνει ότι αυτή έχει καλυτερεύσει. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 45% των ερωτηθέντων δηλώνουν χειροτέρευση τόσο της οικονομικής όσο και της εργασιακής κατάστασης τον τελευταίο χρόνο.
Επίσης, οι 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις δύσκολα ή πολύ δύσκολα ενώ μόνο 1 στους 10 τις αντιμετωπίζει εύκολα ή πολύ εύκολα.
Περίπου 7 στους 10 πιστεύουν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση ενώ περίπου οι 9 στους 10 (87.7%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση.
Επιπλέον, οι 7 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί θα επιδεινώσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (διαφάνεια 11).
Η κρίση στην Κύπρο
Στο ερώτημα αναφορικά με το πως κρίνουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της κρίσης της κυπριακής οικονομίας 5 στους 10 ερωτηθέντες τη χαρακτηρίζουν ουδέτερη (διαφάνεια 13). Ο 1 στους 3 ερωτηθέντες θεωρεί αρνητική τη στάση της κυβέρνησης και μόνο 1 στους 8 την χαρακτηρίζει ως θετική.
Τοποθέτηση σε πολιτικά ζητήματα
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, ίσως για πρώτη φορά, εμφανίζεται μια ισορροπία με ελαφριά αρνητική τάση (διαφάνεια 15). Συγκεκριμένα το 42% των ερωτηθέντων συμφωνούν για παραμονή στο ευρώ ανεξάρτητα από τις θυσίες που απαιτούνται ενώ το 46% διαφωνεί με αυτήν την θέση.
Σχετικά με την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 57% περίπου των ερωτηθέντων και κατά το 28% περίπου.
Αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού οι 8 στους 10 ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανέβουν στα προ μνημονίου επίπεδά τους.
Αναφορικά με τα ερωτήματα για αντιστάθμιση των επιπτώσεων των μειώσεων των εισοδημάτων οι ερωτηθέντες έκριναν ότι:
· το 85% επιθυμούν παροχές στο χώρο της υγείας,
· το 87% επιθυμούν παροχές στο χώρο της δημόσιας παιδείας,
· το 80% επιθυμούν παροχές με τη μορφή επιδομάτων στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες επιθυμούν να επανέλθει το καθεστώς ωρίμανσης των μισθών, γνωστό ως χρονοεπίδομα.
Το 44% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι οι τράπεζες πρέπει να κρατικοποιηθούν έναντι του 26% που διαφωνεί με αυτήν την θέση. Ουδέτερη στάση έχει το 30% των ερωτηθέντων.
Εκλογές
Στην ερώτηση χαρακτηρισμού του πολιτικών τους θέσεων οι ερωτηθέντες απαντούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο (διαφάνεια 24). Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανήκει στον αριστερό χώρο ενώ το 35% στον δεξιό χώρο.
Στην πρόθεση ψήφου (διαφάνεια 25) οι 3 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει 1% διαφορά από τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ. Άλλο κόμμα επιλέγει το 5.1% των ερωτηθέντων ενώ αυθόρμητα δηλώνουν τα κόμματα ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%), Δημιουργία Ξανά (0.6%), Οικολόγοι – Πράσινοι (0.4%), ΕΠΑΜ (0.3%), Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας (0.2%) κ.α.
Από την μελέτη του προφίλ των αναποφάσιστων ανάλογα με το προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων και με κατάλληλη αναγωγή προκύπτει η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (διαφάνεια 27). Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΫΡΙΖΑ με διαφορά 3.5% από τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.
Ταυτότητα της έρευνας
Ταυτότητα της έρευνας
ΕΡΕΥΝΑ
Προπτυχιακοί φοιτητές
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Πανεπιστήμιο Πατρών
ΑΝΑΘΕΣΗ
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Στατιστική των Επιχειρήσεων»
ΣΤΟΧΟΣ
Άσκηση των προπτυχιακών φοιτητών σε θέματα δειγματοληψίας και στατιστικής ανάλυσης.
ΣΚΟΠΟΣ
Διερεύνηση της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα τις πολιτικής συγκυρίας
ΤΥΠΟΣ και ΜΕΘΟΔΟΣ
Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Γενικός πληθυσμός 18 και άνω.
ΠΕΡΙΟΧΗ
Το σύνολο της χώρας
ΔΕΙΓΜΑ
800 άτομα
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Η έρευνα θα διεξάγεται για έξι (6) συνολικά εβδομάδες.
Τα ευρήματα αφορούν στην εβδομάδα 21-27 Μαρτίου 2013.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ
Στρωματοποιημένη δειγματοληψία ως προς διοικητικές περιφέρειες, φύλο και ηλικία.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
Η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος γίνεται με αναγωγή ύστερα από ανάλυση του προφίλ των αναποφάσιστων σύμφωνα με το προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων και την ιεράρχηση των προβλημάτων.
Via : www.thebest.g
r