του Στάθη Λουκά


Διαβάζοντας σήμερα τις εφημερίδες έπεσα πάνω σε μιά συνέντευξη, στην εφημερίδα Stampa (11-01-15), του Φραγκίσκου Α΄, που είχε τον επιγραμματικό τίτλο «Το να φροντίζει κανείς για τους φτωχούς δεν είναι κομμουνισμός, είναι Ευαγγέλιο»
Από τον τίτλο γίνεται κατανοητό ποιό είναι το περιεχόμενο της συνέντευξης: μεταξύ τόσων άλλων και σημαντικών, παραθέτω ορισμένες απαντήσεις του.
-1. Η κουλτούρα του αποκλεισμού
«Όταν στο κέντρο του συστήματος δεν είναι πιά ο άνθρωπος, αλλά το χρήμα, οι άνδρες και οι γυναίκες καταντούν να γίνονται απλά εργαλεία ενός κοινωνικού συστήματος, που κυριαρχείται από μεγάλες ανισότητες. Και μ’αυτόν τον τρόπο πετιέται «στο περιθώριο» ότι δεν είναι εξυπηρετικό αυτής της λογικής».
-2. Χρειάζεται περισσότερη ηθική στην οικονομίας.
«Δεν μπορούμε πιά να περιμένουμε να λύσουμε τους δομικούς λόγους της φτώχιας, για να θεραπεύσουμε τις κοινωνίες μας από μιά ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει μόνον σε νέες κρίσεις: οι αγορές και η κερδοσκοπία δεν μπορεί να χαίρουν μια πλήρη αυτονομία».
-3. Η αναδιανομή
«Χωρίς μιά λύση των προβλημάτων των φτωχών δεν μπορεί να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Χρειάζονται προγράμματα και διαδικασίες προσανατολισμένες σε μια καλύτερη διανομή των πόρων, στη συνολική προώθηση όποιου είναι αποκλεισμένος»
-4. «Σήμερα οι αγορές ζυγιάζουν περισσότερο από τον άνθρωπο: πρόκειται για μια άρρωστη οικονομία. Το να πεί κανείς αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κομμουνιστής»
Όταν ακούγουν όλα αυτά και άλλα παρόμοια, «οι ευσεβείς άθεοι» της ιταλικής κεντροδεξιάς και του μπερλουσκονισμού κατηγορούν τον Φραγκίσκο Α΄ για «κομμουνιστή» ή «μαρξιστή».
Η αντίδραση της ελληνικής δεξιάς, καθώς και άλλων – για την επίσκεψη του Τσίπρα στο Βατικανό – διαφέρει τυπικά. Αλλά εαν οι θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά του ο κόσμος είναι της μορφής, της ποιότητας και της ευαισθησίας που δείχνουν τα παραπάνω, γιατί οι λόγοι της στενοχώριας τους; αντίθετα, θα έπρεπε να ήταν «ευχαριστημένοι», γιατί ο Ποντίφηκας θα προσπαθούσε να κάμει και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συμμέτοχο των ανησυχιών του. Εκτός, βέβαια, αν οι ανησυχούντες έλληνες– όπως και οι ιταλοί «ευσεβείς άθεοι» – δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κρίσης, για την αναδιανομή των πόρων, κλπ., του Φραγκίσκου Α΄. Που με σαφήνεια διατυπόνονται στην συνέντευξη στη Stampa (11-01-15).