του Γιάννη Παντελάκη
O Aντώνης Σαμαράς απειλεί τους δανειστές πως θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, αν οι τελευταίοι ζητήσουν επιπλέον μέτρα για την περίοδο 2015-2016. Οι πληροφορίες που ανέφεραν πως μετά τη σχετική απειλή, το πρόσωπο της Μέρκελ σκοτείνιασε, ελέγχονται ως ανακριβείς. Ωστόσο, βαθύς ήταν ο προβληματισμός στους Έλληνες πολίτες, που δεν θέλουν να διακοπεί το success story που βιώνουν σε υπερθετικό βαθμό.
Αυτό που σκαρφίζονται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ. Από αυτά που σχεδιάζουν στο Μαξίμου, διοχετεύουν σε μερίδα του Τύπου και μετράνε αντιδράσεις. Από το σενάριο ωστόσο, απουσιάζουν δυο τρία στοιχεία για να το μετατρέψουν από αληθοφανές σε αληθινό.
Το ένα, είναι πως οι δανειστές, ιδιαίτερα οι Γερμανοί μετά τις εκλογές τους, δεν έχουν ν’ ανησυχούν για κάτι. Ιδιαίτερα, αν στη χώρα μας πραγματοποιηθούν ή όχι εκλογές. Τα δανεικά θα επιστραφούν στο ακέραιο και αυτό προβλέπουν όλες οι δανειακές συμβάσεις. Είτε βρίσκονται στην εξουσία ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, είτε ο Τσίπρας με κάποιον άλλο. Προφανώς θα ήθελαν μια κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά επίσης προφανές είναι πως γνωρίζουν πως αυτή δεν είναι απαραίτητα εξασφαλισμένη με τη σημερινή συγκυβέρνηση, η οποία διαθέτει προς το παρόν αριθμητική πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά η επιρροή της στην κοινωνία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
Το δεύτερο, είναι πως, ενδεχομένως, οι ίδιοι οι Γερμανοί να ήθελαν ένα ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα. Προφανώς θα ήθελαν τον Α. Σαμαρά για συνομιλητή και πάλι μετά τις κάλπες, αλλά αν δεν γίνεται διαφορετικά, δεν θ’ αποτελεί αυτό κεντρικό προβληματισμό τους. Γνωρίζουν πώς να παίρνουν αυτό που θέλουν, ιδιαίτερα όταν αυτό περιγράφεται με σαφήνεια σε συμβάσεις που έχουμε υπογράψει.
Το τρίτο, είναι πως ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση εκλογές. Όχι απλά γιατί είναι βάσιμο το ενδεχόμενο να έρθει η Ν.Δ. δεύτερο κόμμα, αλλά και πρώτο να έρθει, θα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα κυβερνητικής συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ, όλα δείχνουν ότι θα έχει μείωση στα ποσοστά του, άλλος εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος δεν φαίνεται να υπάρχει. Αυτό που θα ήθελε ο πρωθυπουργός είναι να εξαντλήσει την τετραετία και μαζί με αυτή τις πιθανότητες ν’ ανακάμψει έστω λίγο η οικονομία και να «πουλήσει» αυτή την ανάκαμψη από τα προεκλογικά μπαλκόνια.
Και γιατί τότε ο κ. Σαμαράς διοχετεύει τέτοια σενάρια περί πρόωρων εκλογών αν πιεστεί από τους δανειστές, είναι το εύλογο ερώτημα. Γιατί και αυτός, όπως σχεδόν το σύνολο του πολιτικού προσωπικού, σκέφτεται και πολιτεύεται με όρους περασμένων δεκαετιών. Και προς το εσωτερικό, πιστεύοντας πως η κοινωνία θα θαυμάσει και θ’ ανταμείψει πολιτικά έναν ηγέτη που «τολμάει» να πει «όχι» στους δανειστές, έστω και αν αυτό το «όχι» δεν έχει περιεχόμενο. Ας σκεφτούμε πόσα «όχι» έχει πει στο παρελθόν ο ίδιος άνθρωπος και πώς αυτά μετατράπηκαν σε «ναι». Και προς το εξωτερικό, πιστεύοντας κοντόθωρα πως οι δανειστές θα φοβηθούν μια νέα ελληνική κρίση ως απειλή για την ευρωζώνη, λες και δεν είναι δεδομένο πως οι ισχυροί δανειστές έχουν φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις στη ζώνη του ευρώ από μια επιδείνωση του ελληνικού προβλήματος.
Via : www.protagon.gr