Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ στην εκπομπή «ΟΝ ΕΡΤ» στους δημοσιογράφους Ε. Χρονά & Α. Ροδίτη, μεταξύ άλλων τόνισε:
“Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρχει λύση. Η Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα της ευελιξίας. Συνεπώς χρειάζεται να κατατεθεί μια κοστολογημένη, συγκεκριμένη πρόταση, την οποία ζητούν και οι εταίροι. Η κυβέρνηση σωστά πολιτικοποίησε το πρόβλημα, αλλά υποτίμησε και δεν έγινε όπως θα έπρεπε η τεχνική διαπραγμάτευση. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοστολογημένη πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι ακραία υφεσιακά μέτρα, ένα αναπτυξιακό πακέτο και εκκίνηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Όλο αυτό με δυνατότητες ευελιξίας που μπορούν να υπάρχουν. Δυνατότητα ευελιξίας σημαίνει ότι θα παρακολουθείται το πρόγραμμα και μόλις υπάρχει επιτυχία σε αυτά που η ελληνική κυβέρνηση προσδιορίζει τότε θα μπορεί να υπάρχει ελάφρυνση μέτρων στην πορεία. Και το αντίθετο βέβαια, αν δεν υπάρχει επιτυχία σε αυτά που η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει τότε να υπάρχει αναθεώρηση. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει απεμπλοκή από το αδιέξοδο, θα ξεφύγουμε από μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει αξιοπιστία από τους εταίρους και λένε ότι αυτά που μας δίνετε δεν θα πετύχουν. Αυτό είναι το πρόβλημα που υπάρχει και ο τρόπος για να το ξεπεράσουμε.
Η χώρα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. για να διεκδικούμε τις αλλαγές μέσα από την Ε.Ε.. Και στην ερώτηση κάποιων γιατί να παραμείνουμε από τη στιγμή που υπάρχουν σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα απαντούσα ότι η Ε.Ε. εξελίσσεται συνεχώς και πρέπει να είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. όταν θα γίνονται οι αλλαγές προς μία ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, προς μία Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής. Γιατί αν είμαστε εκτός εκείνη τη στιγμή τότε όλα θα χαθούν.
Πολλά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην πορεία της χώρας οφείλονται στο γεγονός ότι υπερεκτιμήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση οι δυνατότητες της χώρας μας για το επίπεδο των αλλαγών που μπορεί να προκαλέσει στην Ε.Ε..
Η κυβέρνηση αυτούς τους 5 μήνες δεν έχει ασχοληθεί με το να αλλάξει τα κακώς κείμενα που υπήρχαν στη χώρα προ του 2009, σε κάθε τομέα πολιτικής, όπως στην παιδεία, στην υγεία, δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές.
Η περιφερειακή ανάπτυξη και η αγροτική ανάπτυξη είναι βασικές πτυχές της υπέρβασης της κρίσης που βιώνουμε. Για την αποκέντρωση μιλάμε πολύ καιρό στη χώρα και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, όπως και η περιφερειακή ισόρροπη ανάπτυξη. Για την αγροτική ανάπτυξη έχουμε αρκετούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2015 ως το 2020 θα έρθουν στην χώρα μας περίπου 19 δις ευρώ, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό ιδίως στις σημερινές συνθήκες. Οι πόροι αυτοί πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τις παραγωγικές επενδύσεις και την μείωση της ανεργίας. Στην οικονομική κατάσταση που είμαστε τώρα, πρέπει αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν. Η Ε.Ε. μας δίνει αυτές τις ευκαιρίες, δεν πρέπει να χαθούν και για να μπορέσουμε να τις έχουμε πρέπει να είμαστε εντός της Ε.Ε..
Η Δημοκρατική Αριστερά, από εδώ και στο εξής, κάνει επιλογές που δεν έχουν καμία σχέση με το παλαιό πολιτικό σύστημα το οποίο μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Η χώρα μας έφτασε στην κρίση και στα μνημόνια από μία πολιτική προ του 2009, από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό το παλαιό πολιτικό σύστημα που ευθύνεται για πάρα πολλά προβλήματα τα οποία υπήρξαν στη χώρα μας, πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχει η αλλαγή από εδώ και στο εξής. Νέες πολιτικές δυνάμεις, νέοι πολιτικοί, και δεν εννοώ μόνο ηλικιακά, με νέες απόψεις, νέες ιδέες, με ανανέωση πολιτικών πρακτικών πρέπει να βγουν στο προσκήνιο για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά.”
Via : www.dim-ar.gr