Η απόφαση της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι δεν ήταν μια απλή κίνηση τακτικής, στην πολιτική σκακιέρα. Στόχος ήταν η «συνάντηση» και εν τέλει η στέγαση στελεχών του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, που είναι διεσπαρμένοι σε διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς.
Η ΔΗΜ.ΑΡ, φιλοδοξούσε να γίνει ο κύριος εκφραστής του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά η πορεία της και κυρίως οι ενέργειές της δημιουργούσαν αναντιστοιχία πολιτικών ιδεών και πρακτικής. Αποτέλεσμα αυτών του πρακτικών ο συνεχής ετεροπροσδιορισμός της και φυσικά η ανυποληψία στην οποία περιέπεσε. Οι χώροι της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς εφάπτονται μεν σε αρκετά θέματα, αλλά είναι διαμετρικά αντίθετοι σε πολλά άλλα.
Η Ανανεωτική Αριστερά, αντιλαμβάνεται το σοσιαλισμό, σαν ένα σύστημα διαρκούς κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης και μετασχηματισμού με τη συμμετοχή της κοινωνίας και με ενίσχυση της Δημοκρατίας.
Στη πράξη προωθείται η συνεργατικότητα, η συμμετοχικότητα, η εργασιακή δημοκρατία, ο περιορισμός της υπερεργασίας και του ποσοστού υπεραξίας της εργασίας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, με ενίσχυση των καθολικών κοινωνικών παροχών σύμφωνα με τις αντοχές και τα όρια του πλανήτη και των οικοσυστημάτων και με βάση τις δυνατότητες και πραγματικές ανάγκες των πολιτών, ως συνειδητών μελών ενός οργανωμένου κοινωνικού συνόλου με υπερεκτεταμένους δημοκρατικούς θεσμούς και νομοθεσία, δικαιώματα και υποχρεώσεις που θα εφαρμόζονται ισότιμα και ισόνομα από όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.
Θέτει την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών σε περιβάλλον ελευθερίας και ευημερίας, με τη διάχυση του πλούτου, υλικού και πνευματικού, σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας, ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τη συμμετοχή του καθενός, σεβόμενο τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και αναγνωρίζοντας την περατότητα τους.
Η πρώτη ενέργεια της συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ ήταν η σύσταση επιτροπής από στελέχη των δύο κομμάτων προκειμένου να εκφραστούν οι δύο χώροι, γεγονός που υπενθυμίζει και άλλες αποτυχημένες προσπάθειες συγκόλισης. Υπενθυμίζουμε ότι η συνεργασία γίνεται μετά από ισχνή πλειοψηφία στην Κ.Ε. και δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, που βλέπει τις συνεργασίες στην βάση κοινωνικών αλλαγών, αναγκών και προγραμματικών συγκλήσεων.
Το περιεχόμενο της παρακάτω δημοσίευσης είναι ενδεικτικό:
«Συγκροτήθηκε Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας αποτελούμενη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και προσωπικότητες του χώρου.
Η συγκρότηση της είχε αποφασισθεί στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ προηγήθηκαν συζητήσεις και επαφές της Φώφης Γεννηματά με τους συμμετέχοντες οι οποίοι είναι:
Μανιάτης Γιάννης, τ. υπουργός, επικεφαλής,
Αγανίδης Πασχάλης, οικονομολόγος,
Ασημακόπουλος Δημήτρης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων,
Γρυσπολάκης Ιωακείμ, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,
Διακουλάκης Νίκος, Πρωτοβουλία Β,
Επιτροπάκης Μάνος, γραμ. Δημοκρατικής Παράταξης,
Ιωακειμίδης Παναγιώτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας,
Κάτσικας Σωκράτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά,
Λαμπάτος Γαβρίλης, ιστορικός,
Μαλέλης Σταμάτης, δημοσιογράφος,
Μενδώνη Λίνα, τ. γγ υπουργείου Πολιτισμού,
Παπαβασιλόπουλος Γιώργος, καθηγητής ΕΜΠ, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης Πολυτεχνείου,
Παπαδόπουλος Ανδρέας, δημοσιογράφος,
Παπαθεοδώρου Γιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Πετρέλλη Μαρίνα, Πρωτοβουλία Κέντρου,
Πιέρρος Γιώργος, δημοσιογράφος,
Ποδηματά Άννυ, δημοσιογράφος -τ. αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου,
Ράπτης Γιάννης, Χημικός MSc,
Ρόβλιας Ντίνος, δικηγόρος-τ. υπουργός,
Σιακαντάρης Γιώργος, δρ Κοινωνιολογίας,
Σφυρίου Κοσμάς, τ. υπουργός,
Τούντας Γιάννης, Πολιτεία 2012,
Χαϊνάς Κώστας, οικονομολόγος-περιφερειακός Σύμβουλος,
Χάλαρης Μιχάλης, δρ Χημικός-αξιωματικός ΠΣ,
Ψύρρας Θωμάς, τ. βουλευτής.
Η επιτροπή θα σχεδιάσει και θα διευθύνει τον διάλογο ανάμεσα στα κόμματα, τις κινήσεις, τις προσωπικότητες του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς παράλληλα με τις εκλογές και κυρίως μετά απ αυτές.