Σήμερα το Ηρώδειο θα «γεμίσει» με στίχους ενός στιχουργού, ενός αληθινού ποιητή, ενός «ποιητή που υποδυόταν τον στιχουργό»: του Αλκη Αλκαίου (1949 – 2012). Θα είναι μια μεγάλη γιορτή και θα βρίσκονται εκεί πολλοί φίλοι και για χρόνια στενοί συνεργάτες του.
Εννοείται πρώτος και καλύτερος ο Θάνος Μικρούτσικος. Αλλά και ο Μίλτος Πασχαλίδης που έχει γράψει ακόμα και βιβλίο για τον Αλκαίο, το διαβαστερό «Αγύριστο κεφάλι». Και θα είναι ακόμα ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μπάμπης Στόκας και ο Χρήστος Θηβαίος.
Θα πάμε απόψε στο Ηρώδειο να ακούσουμε και αυτό μεταξύ άλλων: «Ποια νυχτωδία το φως σου έχει πάρει / και σε ποιο γαλαξία να σε βρω / εδώ είναι Αττική, φαιό νταμάρι / κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό / που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».
Ο λόγος δικαιωματικά στον Θάνο Μικρούτσικο, να μας μιλήσει για ένα έργο που έχει μπει στην ανθολογία του ελληνικού τραγουδιού, το «Εμπάργκο». Να μας πει αν κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για ένα κλασικό έργο.
«Είναι αλήθεια ότι την εποχή των ηχογραφήσεων των τραγουδιών του «Εμπάργκο» είχα πια αυτή τη συνείδηση.
»Ανακάλυψα τον Αλκαίο το 1978 από ένα δημοσιευμένο ποίημά του στον «Ριζοσπάστη», το μελοποίησα και όταν κάναμε την πρώτη επαφή, άρχισε να μου στέλνει κάθε εβδομάδα τουλάχιστον ένα ποίημα. Αποτέλεσμα, να μαζευτούν καμιά εξηνταριά τα επόμενα 2-3 χρόνια κι εγώ βρέθηκα να έχω μελοποιήσει περίπου σαράντα.
»Από αυτό το υλικό λοιπόν ξεδιαλέχτηκαν τα τραγούδια που αποτέλεσαν το «Εμπάργκο». Εγινε δηλαδή ένα καλό “κριθάρισμα” και από πλευράς κειμένων και από πλευράς μουσικής επεξεργασίας. Ετσι, είναι από τις δουλειές που όταν πια άρχισα να την επεξεργάζομαι στο στούντιο, είχα συνείδηση ότι αποτελούσε ένα πολύ δυνατό έργο συνολικά. Αλλωστε υπήρχαν δύο προανακρούσματα.
»Το τραγούδι «Ερωτικό», η γνωστή πιρόγα, είχε ήδη εκτελεστεί σε μεγάλα ακροατήρια από το 1981 με τρομακτική αποδοχή. Ταυτόχρονα το 1980, στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε μια συναυλία μου έπαιξα το «Κακόηθες Μελάνωμα» και η αίσθηση που αποκόμισα από το κοινό ήταν εξαιρετική.
»Οταν λοιπόν το 1982 μπήκαμε στο στούντιο για το «Εμπάργκο», μαζί με έναν ποιητή που υποδυόταν τον στιχουργό, ήξερα πια ότι βαδίζαμε σε ένα δρόμο για να φτιάξουμε έργα που είχαν πολύ μεγάλη πιθανότητα, όπως και συνέβη, να ανανεώσουμε(ουν) το ελληνικό τραγούδι».
Ο Μίλτος Πασχαλίδης θυμάται με ρίγος τη συγκίνηση που ένιωθε απέναντι στον Αλκη Αλκαίο.
«Με συγκινούσε ο τρόπος που έγραφε, με συγκινούσε η στάση της ζωής του, το πώς δηλαδή είχε μια εμμονή να γίνονται γνωστά και αγαπημένα τα τραγούδια του και δεν τον ενδιέφερε καθόλου να γίνεται ο ίδιος γνωστός.
»Με συγκινούσε βαθιά το γεγονός ότι ενώ ταξίδευε ελάχιστα κι έβγαινε ελάχιστα, στην πραγματικότητα πάντοτε έγραφε με ανοιχτά παράθυρα και μας ταξίδευε από τα πέρατα της Γης μέχρι τα βάθη της ψυχής με τους στίχους του». Ο Μίλτος μετρούσε 17 χρόνια φιλίας μαζί του.
«Ηταν όντως τεράστιος ο Αλκαίος» σημειώνει ο Μπάμπης Στόκας. «Διότι μπορούσε με μια απλή φράση να μιλήσει στην ψυχή σου κατευθείαν. Ηταν ένας σπουδαίος ποιητής κι ένας σπουδαίος φίλος.
Από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που είχαμε και η απώλειά του είναι τεράστια για μένα». Ο Χρήστος Θηβαίος προσπαθεί να μας εξηγήσει τι ήταν εκείνο που έκανε τον Αλκαίο ξεχωριστό:
«Οσο μπορώ να σκεφτώ, μελετώντας τους στίχους του όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι καταρχάς μιλάμε για έναν ποιητή που δίδαξε τόσο σε μας τους νεότερους όσο και στους σύγχρονούς του ότι το τραγούδι πρέπει να ξεπερνάει κάθε φορά τον εαυτό του.
»Αυτό σημαίνει ότι μας δίδαξε να μη στεκόμαστε στα συνήθη, αλλά να προχωράμε πιο πέρα τον ελληνικό λόγο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στίχοι του σε τραγούδι της δεκαετίας του ’80 είχαν τη λέξη Βησιγότθοι και το τραγουδούσε όλη η Ελλάδα!
»Αυτό ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό και αποδείκνυε την τεράστια δύναμη του λόγου του. Ηταν πάντα (και θα χρησιμοποιήσω τον τίτλο του live δίσκου μου) «πιο πέρα από τα μάτια»».
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κλείνει την κουβέντα μας σκιαγραφώντας αυτό που κάνει έναν στιχουργό αληθινά μεγάλο:
Δίνει ένα παράδειγμα που έδωσαν και δίνουν όλοι που με διάθεση αυτοθυσίας, ακόμα και της ίδιας τους της ζωής, παίρνουν μέρος στη λύση των προβλημάτων χωρίς να αποτελούν ποτέ μέρος του ίδιου του προβλήματος. Ο Αλκης Αλκαίος είναι ένας μεγάλος ποιητής. Λυπάμαι πολύ που δεν είναι εδώ, αλλά θα είναι πάντα τα τραγούδια του
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30, 40, 50, 55 ευρώ.
Via : www.efsyn.gr