Δεκατρείς μέρες πριν από τις βρετανικές εκλογές, νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι από την προκήρυξη των εκλογών το προβάδισμα των Συντηρητικών έχει μειωθεί κατά 20%. Και 4 μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, ο Κόρμπιν συνέδεσε σήμερα σε ομιλία του τις τρομοκρατικές επιθέσεις με την εξωτερική πολιτική των βρετανικών κυβερνήσεων.
του Μιχάλη Γιαννεσκή
Η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ των κομμάτων του Κόρμπιν και της Μέι έχει μειωθεί στο 5%. Είναι σημαντικό ότι η τελευταία δημοσκόπηση έλαβε μέρος μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, καθότι αναμενόταν ότι η Μέι, ως πρωθυπουργός και πρώην υπουργός εσωτερικών, θα επωφελείτο από την εικόνα της «σιδηράς κυρίας» που προωθείται από την καμπάνια της και τα ΜΜΕ. Αντίθετα, ο Κόρμπιν, πρώην πρόεδρος της καμπάνιας «Stop the War», παρουσιαζόταν ως ένας «αδύναμος» ειρηνιστής.
Ένας ειρηνιστής ενημερωμένος από τις μυστικές υπηρεσίες
Ωστόσο ο Κόρμπιν υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας έχουν ήδη επισημάνει τις σχέσεις μεταξύ των πολέμων που η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ή στους οποίους συμμετείχε και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βρετανία.
Ο Κόρμπιν, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι μέλος του Συμβουλίου του Στέμματος (Privy Council), το οποίο ενημερώνεται σχετικά με θέματα ασφαλείας από τις μυστικές υπηρεσίες. Συνεπώς οι δηλώσεις του δεν μπορούν να παρουσιαστούν ως εικασίες ενός «ακραίου αριστερού» ειρηνιστή. Ας σημειωθεί ότι ο Κόρμπιν δήλωσε το 2015 ότι δέχτηκε να γίνει μέλος του εν λόγω Συμβουλίου διότι θα ενημερωνόταν σχετικά με θέματα ασφαλείας.
Χωρίς αυταπάτες
Βέβαια η Βρετανία συμμετείχε στον πόλεμο στο Ιράκ με πρωτοβουλία του πρώην αρχηγού των Εργατικών Μπλερ, η οποία βασίστηκε σε λανθασμένα ή παρερμηνευμένα στοιχεία, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα. Οι νοσταλγοί του Μπλερ αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών, και η ομάδα του Κόρμπιν, ακόμα και αν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να συγκρουστεί μαζί τους για να προωθήσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της και την εξωτερική πολιτική της. Ωστόσο ο «αδύναμος» Κόρμπιν έχει δείξει πυγμή και ότι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα θεωρείτο αδύνατο από τους Μπλερικούς και το ευρύ κοινό.
Ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα όπως οι Εργατικοί δεν μπορεί να αναχαιτίσει το διεθνές οικονομικό κατεστημένο. Όμως, όσες και όσοι έζησαν τον Θατσερισμό στην Βρετανία γνωρίζουν καλά τι θα επιφέρει η παλινόρθωσή του από τη Μέι. Παρόμοια, οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι που έσπευσαν να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους τις τελευταίες βδομάδες έχουν άμεση εμπειρία της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της μείωσης του βιοτικού τους επιπέδου που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Η καμπάνια του Κόρμπιν, με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τον πλέον αξιόπιστο και πολιτικά συνεπή αριστερό βουλευτή των Εργατικών Ντένις Σκίνερ, τον σκηνοθέτη Κεν Λόουτς και με εκατοντάδες χιλιάδες νέους υποστηρικτές, αποτελεί ένα μαζικό κίνημα με ριζοσπαστικούς στόχους. Ομολογουμένως, το ριζοσπαστικό παρελθόν των πρωταγωνιστών ενός κινήματος δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον, όπως έχει δείξει η ελληνική εμπειρία.
An inch of a difference
Οι παθογένειες του κόμματος των Εργατικών δεν θεραπεύονται εύκολα, και η αισιοδοξία από μερικούς υποστηρικτές τους για το τι μπορεί να επιτύχει η ενδεχόμενη νίκη του Κόρμπιν είναι υπερβολική. Ωστόσο μια νίκη του Κόρμπιν θα έχει διαφορά, έστω και μεγέθους «μιας ίντσας» κατά το αγγλικό ρητό.
Για πολλούς Βρετανούς, όπως αυτούς που υποφέρουν από τη «συνειδητή βαναυσότητα» των συνεχών περικοπών, αυτή η ίντσα διαχωρίζει την επιβίωση από την ολική εξαθλίωση. Για αυτούς μια ίντσα μπροστά είναι προτιμότερη από χιλιόμετρα πίσω, διότι είναι σίγουρο τι μέλλει γενέσθαι εάν η Μέι σχηματίσει μια παντοδύναμη κυβέρνηση: το πρόγραμμά της δεν αφήνει καμία αμφιβολία.
Via : www.thepressproject.gr