ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Η ιταλική Αριστερά δεν καταφέρνει να απομακρύνει τον πειρασμό να σταθεί σε απόσταση ασφαλείας από την παγίδα του διχασμού. Αυτή τη φορά τα μεγαλύτερα προβλήματα προέκυψαν στο εσωτερικό του κόμματος Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία, του περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι, Νίκι Βέντολα.
Τέσσερις βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους ο εκπρόσωπος στη Βουλή Τζενάρο Μιλιόρε, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ομάδα του κόμματος του Βέντολα. Στόχος τους, «να εμβαθύνουν τον διάλογο με την κυβέρνηση Ρέντσι χωρίς να προσχωρήσουν, για την ώρα, στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα», όπως εξήγησε ο ίδιος ο Μιλιόρε.
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, άλλοι δέκα βουλευτές τού Αριστερά και Ελευθερία έχουν μπει στον πειρασμό να ακολουθήσουν τους τέσσερις συναδέλφους τους. Η κύρια διαφωνία με την ηγετική ομάδα του κόμματος είναι σαφής και θα μπορούσε να τη συνοψίσει κανείς με την ερώτηση: «Πόσο στενή πρέπει να είναι η σχέση της Αριστεράς με την κυβέρνηση Ρέντσι;».
Ο Νίκι Βέντολα τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να κρατήσει ανοιχτές διόδους επικοινωνίας και διαλόγου με την ιταλική και την ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, με στόχο «να συμβάλει στην απομάκρυνσή της από τις επικίνδυνες και αποτυχημένες στρατηγικές του νεοφιλελευθερισμού».
Στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές του 2013 συμμάχησε με τους Δημοκρατικούς, αλλά δεν θέλησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Λέτα ούτε σε εκείνη του Ματέο Ρέντσι διότι δεν διαπίστωσε κάποια ουσιαστική απομάκρυνση από τη γραμμή της λιτότητας.
Τώρα μέσα στο κόμμα του ένα μέρος (μπορεί και το ένα τρίτο, θα φανεί) της ηγετικής ομάδας θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για μια πιο στενή συνεργασία με τον Ιταλό πρωθυπουργό και πρώην δήμαρχο της Φλωρεντίας. Κάτι που φάνηκε και κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή του μέτρου με το οποίο η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να επιστρέψει 80 ευρώ τον μήνα σε όσους εργαζομένους κερδίζουν μέχρι 25.000 ευρώ τον χρόνο. Οι βουλευτές του Βέντολα τελικά ψήφισαν υπέρ για να αποφύγουν, τουλάχιστον προς στιγμήν, τη διάσπαση. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Αριστερά και Ελευθερία (Sinistra e Liberta, στα ιταλικά) κινδυνεύει να διαλυθεί; «Αποκλείεται, όσοι ποντάρουν στον πολιτικό αφανισμό μας έχουν λαθέψει απλώς, τόσο στην πρόβλεψη όσο και στη στρατηγική», δηλώνει το νούμερο 2 του κόμματος, Νικόλα Φρατοϊάνι. Αύριο, πάντως, συνεδριάζει η διεύθυνση του κόμματος και όλη η ηγετική ομάδα δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί μια νέα, κοινή γραμμή με ευρεία συναίνεση.
Οι ώρες είναι πράγματι δύσκολες για το κόμμα Sel, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές του 2013 έλαβε το 3,2% των ψήφων και πριν από μόλις ένα μήνα συνέβαλε καθοριστικά στο 4% του ιταλικού ψηφοδελτίου «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στις ευρωεκλογές.
Αιτία της σύγκρουσης είναι και οι μετεκλογικές εξελίξεις όσον αφορά τη «Λίστα Τσίπρα». Από τη μία, η απόφαση της δημοσιογράφου Μπάρμπαρα Σπινέλι να μην παραιτηθεί τελικά και να μην παραδώσει την έδρα της στον πρώτο επιλαχόντα, τον τριαντατριάχρονο Μάρκο Φούρφαρο του Sinistra e Libertà, αύξησε την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος.
Από την άλλη, μέρος των στελεχών τού Αριστερά και Ελευθερία θεωρεί ότι το «ψηφοδέλτιο αυτό δεν πρέπει να εξελιχθεί αμέσως σε μόνιμη πολιτική δύναμη, με την προσχώρηση όλων των δυνάμεων και κινημάτων της παραδοσιακής και ριζοσπαστικής Αριστεράς». Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το πολιτικό τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει.
Τέλος, μια προσωπική εκτίμηση: Η ιταλική Αριστερά χρειάζεται τον πλούτο, τις προτάσεις, την προοδευτική και ζωντανή ματιά που χαρακτηρίζουν το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, εντός ή εκτός νέων πολιτικών δυνάμεων. Διαφορετικά, η όποια πορεία ανανέωσης θα είναι σαφώς πιο δύσκολη.
Via : www.efsyn.gr