Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
Εκτός ελέγχου είναι η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με έκθεση της τρόικας, η οποία διαπιστώνει ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου στη μεταρρύθμιση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Παράλληλα, ζητούν το ακατόρθωτο, θέτοντας στόχους σε ένα μηχανισμό που υπολειτουργεί εδώ και χρόνια.
Το τεχνικό κλιμάκιο, που βρέθηκε στη χώρα μας από τις 21 Ιανουαρίου έως και τις 31 Ιανουαρίου, διαπίστωσε ότι οι φορολογικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί, καθώς είναι υποστελεχωμένες, χωρίς ελεγκτές, με «γερασμένο» και κακοπληρωμένο προσωπικό.
Η έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις συνεχίζονται οι πολιτικές παρεμβάσεις και η διαφθορά, ενώ η δέσμευση της κυβέρνησης για αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) παραμένει στα χαρτιά.
Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση, που δημοσιεύτηκε από την Ανανεωτική Κίνηση Εφοριακών (www.eforia koi.org), η τρόικα ζητά αλλαγή ρότας από τον φορολογικό μηχανισμό επισημαίνοντας ότι υπάρχει αποσπασματική πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, με συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις.
Οι νευραλγικοί τομείς του μηχανισμού παραμένουν υποστελεχωμένοι, με προσωπικό που έχει ανεπαρκείς δεξιότητες.
Έχουν καθυστερήσει να δοθούν οι αρμοδιότητες στη νέα ΓΓΔΕ, όπως και η αυτονομία για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Οι έλεγχοι πρέπει να επικεντρωθούν στους μεγάλους οφειλέτες, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη βάση ποινικών διώξεων.
Να μειωθούν από εννέα σε τρία ή τέσσερα «τα βήματα» χαρακτηρισμού των χρεών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και στη συνέχεια να επισπευστεί η διαγραφή τους, ώστε να τεθούν εφικτοί στόχοι.
Να αυτοματοποιηθούν οι υπενθυμίσεις-ειδοποιήσεις και να λειτουργήσει το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης που θα «ενημερώνει» τους οφειλέτες του Δημοσίου.
Να προχωρήσει η αξιολόγηση του προσωπικού, που «πάγωσε» εξαιτίας συνδικαλιστικών αντιδράσεων.
Να γίνουν άμεσα οι μεταθέσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις ελεγκτών και να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις 200 ελεγκτών από την αγορά, χωρίς τις καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ και εκτός του κανόνα των προσλήψεων στο Δημόσιο – μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Η έκθεση της τρόικας διαπιστώνει πλήρη αποτυχία στην επίτευξη των στόχων για έσοδα από ελέγχους και ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το 2012 από τα 2 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, εισπράχθηκαν μόνο 1,099 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, τα στελέχη της τρόικας αναφέρουν:
Η μονάδα μεγάλων οφειλετών έλεγξε το προηγούμενο έτος 765 υποθέσεις οφειλετών με χρέη προς το Δημόσιο ύψους 16,4 δισ. ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκε μόλις το 0,5%, δηλαδή 80,53 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχη είναι και η αποτυχία της ΔΟΥ ΜΕΦΟ, καθώς από τους 300 προγραμματισμένους τακτικούς ελέγχους έγινε μόλις το 25%, δηλαδή 76 έλεγχοι, ενώ από τους 325 προσωρινούς ελέγχους έγιναν 271. Η τρόικα μάλιστα σημειώνει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι ελέγχων, οι 142 ελεγκτές πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 5 τακτικούς και 5 προσωρινούς ελέγχους ο καθένας μέσα στο 2013.
Αστοχίες υπάρχουν και στους ελέγχους φορολογουμένων με μεγάλο πλούτο για το 2012. Από τους 1.300 προγραμματισμένους ελέγχους έγιναν μόνο 495. Οπως επισημαίνει η τρόικα, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2013 απομένουν 2.600 έλεγχοι μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή 200 έλεγχοι το μήνα!
Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα έκλεισε το 2012 και για τους ελέγχους Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Οι 1.193 έλεγχοι κατέληξαν σε βεβαιώσεις φόρων και προστίμων ύψους 44,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόλις 6,7 εκατ. ευρώ.
Η τρόικα ζητά επίσης να επισπευστούν οι επιστροφές ΦΠΑ ύψους 1,74 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012 και αφορούν συνολικά 11.689 υποθέσεις. Από αυτές 7.723 αιτήσεις επιστροφής ύψους 1,2 δισ. ευρώ δεν έχουν εγκριθεί, ενώ 4.161 αιτήσεις ύψους 460,7 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί τα χρήματα.
Μεγάλες καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στο μέτωπο της επίλυσης των δικαστικών διαφορών όπου ζητούν απλοποίηση του συστήματος. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα δικαστήρια 113.634 υποθέσεις (103.049 στο Πρωτοδικείο, 9.328 στο Εφετείο και 1.257 στο Ελεγκτικό Συνέδριο).
Στην έκθεση των τεχνοκρατών γίνεται μεγάλη αναφορά για τις ελλείψεις στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει νομική υποστήριξη στο έργο των ελεγκτών, ενώ πρέπει να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στις υπηρεσίες που διεξάγουν ελέγχους, καθώς εμφανίζονται υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες ακόμα και κατα 50%.
Η έκθεση αναφέρει ότι το σύστημα TAXIS on-line πρέπει να εγκατασταθεί πρώτα στις 35 μεγάλες ΔΟΥ, που εισπράττουν συνολικά το 80% των εσόδων, ενώ παράλληλα οι ΔΟΥ πρέπει να επικεντρώσουν τους ελέγχους τους σε εισπράξιμες οφειλές κάτω των 600.000 ευρώ και σε νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.