Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτούν υπευθυνότητα από όλους. Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με μία βιώσιμη συμφωνία χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά με τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Η χώρα πρέπει να πετύχει άμεσα, εντός του μηνός, την καλύτερη δυνατή συμφωνία ώστε να τερματιστεί η αβεβαιότητα γιατί η καθυστέρηση ήδη έχει προκαλέσει περαιτέρω επιβάρυνση στην πραγματική οικονομία.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί σε σενάρια ρήξης με τους εταίρους. Χρειάζεται να επιτευχθούν συμμαχίες με όλες τις δυνάμεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που κατανοούν την ανάγκη για λύση. Είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί η ευελιξία ώστε να μείνουν ανοικτές δυνατότητες αντικατάστασης ή ελάφρυνσης μέτρων. Χρειάζεται λύση με διεκδίκηση ενός συνολικού πλαισίου συμφωνίας που να περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Το Grexit πρέπει να αποκλείεται από την κυβέρνηση ως ενδεχόμενο. Η εντολή που έχει λάβει είναι η αλλαγή πολιτικής εντός ευρώ και όχι η ηρωική έξοδος. Εξάλλου δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις στο πλαίσιο συνολικών λύσεων που θα προωθηθούν σε επόμενες φάσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν εκφράζει την συμπαράστασή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης. Όταν οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι στην σωστή κατεύθυνση τις στηρίζουμε, όταν δεν είναι όχι. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση μας. Εξάλλου στηρίξαμε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου αλλά στην συνέχεια δεν την στήριξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι σήμερα ιδεολογικές εμμονές των εταίρων και παλινδρομήσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητα και σε χειροτέρευση της πραγματικής οικονομίας. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι έως σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η κυβέρνηση δεν θα έχει τη στήριξη μας αν συνεχίζει να διολισθαίνει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με άξονα τη ρήξη, που αντικειμενικά δημιουργεί κίνδυνο για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αν αναπαράγει συντεχνιακές ρυθμίσεις του παρελθόντος, αν προωθεί ένα μη συμβατό με τις διεθνείς εξελίξεις οικονομικό μοντέλο. Ως Δημοκρατική Αριστερά θα στηρίξουμε κριτικά την κυβέρνηση μόνο στο βαθμό που θα διεκδικήσει την αλλαγή πολιτικής δείχνοντας ευθύνη απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία, θα διαπραγματευτεί σε ρεαλιστική βάση και με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις, θα προωθήσει ένα πρόγραμμα αναγκαίων εκσυγχρονισμών, δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και δίκαιων αλλαγών.
Οι κυβερνήσεις κρίνονται από τα αποτελέσματα και όχι από προθέσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε ένα success story, σε ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας. Δεν πέτυχε αλλαγή των δυσμενών όρων του μνημονίου. Μέχρι στιγμής η σημερινή κυβέρνηση ορθά δεν δέχεται μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά κακώς δεν προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην εφαρμογή του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης που είναι μη ρεαλιστικό ως προς την εύρεση των πόρων.
Η κυβέρνηση αρχικά ορθά πολιτικοποίησε το ελληνικό ζήτημα, κακώς όμως δεν προετοιμάσθηκε κατάλληλα και για τις τεχνικές συζητήσεις. Έπρεπε να παρουσιάσει κοστολογημένες και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Υποτίμησε όμως αυτό το επίπεδο διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να βρεθεί σε δύσκολη διαπραγματευτική θέση. Η επικέντρωση σε θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης, η αργοπορία στην κατάθεση κοστολογημένων εναλλακτικών προτάσεων και ο μη αποκλεισμός του ενδεχομένου πιστωτικού γεγονότος δεν βοήθησαν έως τώρα στην διαπραγμάτευση.
Η χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται εκλογές ή δημοψήφισμα. Χρειάζεται να κυβερνηθεί υπεύθυνα από μία κυβέρνηση που μόλις πριν 5 μήνες πήρε νωπή λαϊκή εντολή. Οι συνεχόμενες εκλογές δεν λύνουν τα οικονομικά προβλήματα μιας χώρας. Εκλογές χρειάζονται όταν υπάρχει αίτημα πολιτικής αλλαγής στην κοινωνία. Σήμερα δεν υπάρχει. Αν υπάρξουν σοβαρά διλήμματα αυτά επίσης δεν μπορούν να λυθούν με μία δημοψηφισματική λογική. Οποιοδήποτε ερώτημα σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ερμηνευθεί εξ αντικειμένου ως ερώτημα παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί αντί να τερματιστεί. Η κυβέρνηση μόλις πριν 5 μήνες πήρε ξεκάθαρη εντολή για λύση εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης με πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση και όχι για ρήξη. Όταν κυβερνάς δεν πρέπει να εγκλωβίζεσαι αλλά πρέπει να προσαρμόζεσαι με βάση τις καινούριες συνθήκες για να μην έρθεις σε αδιέξοδα.
Επισκέφθηκα τις προηγούμενες ημέρες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισα ότι στις σημερινές κρίσιμες στιγμές για την χώρα υπάρχει αδήριτη ανάγκη εθνικής συνεννόησης μακριά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις. Χρειάζεται ο ελάχιστος κοινός πολιτικός τόπος ανεξάρτητα από τις υπαρκτές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ο υπέρμετρος στείρος κομματικός ανταγωνισμός έχει επιβαρύνει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Το κόστος έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη με ευθύνη και του ελληνικού πολιτικού συστήματος και αυτό είναι μία αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί. Είναι μία αλήθεια που αν μετατραπεί σε παραδοχή οδηγεί στο αμέσως επόμενο βήμα που είναι η ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
Στο πλαίσιο αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες σκοπεύω να αναλάβω πρωτοβουλία για συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.
Για εμάς, την Δημοκρατική Αριστερά είναι αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η παραμονή της στην ευρωζώνη. Είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές. Για αυτό είμαστε σταθερά υπέρ της προοδευτικής αλλαγής της πορείας της Ευρώπης. Για να κατοχυρωθεί το κοινό της μέλλον. Απαιτούνται αλλαγές που θα περιλαμβάνουν μία νέα αναπτυξιακή πολιτική μακριά από την δογματική λιτότητα με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις είναι ανησυχητικές. Η ανησυχία αυτή οφείλεται πρώτον στην πολιτική των ίδιων των εταίρων-δανειστών. Εδώ έχουμε την επικράτηση των πλέον σκληρών νεοφιλελεύθερων κύκλων, οι οποίοι θέλουν μια Ευρώπη μόνο της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η ανησυχία αυτή όμως έγκειται και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διολισθαίνει σε μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη. Δημιουργείται μία επικίνδυνη κατάσταση για τη θέση της χώρας στην Ε.Ε. Η χώρα έχει βρεθεί απομονωμένη από τους άλλους εταίρους. Είμαστε σε μια κατάσταση που αν δεν ανατραπεί σύντομα, αν δεν υπάρξει μια συμφωνία στηριγμένη σ’ ένα αμοιβαίο συγκερασμό των διαφορών οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες για την ελληνική κοινωνία.
Στην σημερινή Ευρώπη, δυστυχώς έχουν τεθεί σε δεύτερο πλάνο αιτήματα όπως οι αναγκαίες αλλαγές με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η υπογραφή ενός δεσμευτικού Συμφώνου για την Απασχόληση, η άμεση προώθηση της τραπεζικής ένωσης, η έκδοση ευρωομολόγου, η άμεση αντιμετώπιση των δημοκρατικών ελλειμμάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναφέρεται καθόλου πλέον σε αυτές τις αναγκαίες αλλαγές στην Ε.Ε με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι δε εταίροι ιδεοληπτικά εμμένουν στην πολιτική της διαρκούς λιτότητας. Αν η Ευρώπη χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο, τότε όχι μόνο θα πάψει να είναι ενωμένη, αλλά θα συρρικνωθεί και κάθε κοινωνικό αίτημα σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο όμως μια επαναφορά αυτών των αιτημάτων θα μπορούσε να κτίσει νέες πραγματικές συμμαχίες στην Ε.Ε.. Μόνο έτσι μπορεί να επανακτήσει την αίγλη του το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την πίστη τους στο ευρωπαϊκό όραμα οι πολίτες.
Θα ήθελα, να προτείνω σήμερα στην Κ.Ε. την διεξαγωγή τις αμέσως επόμενες ημέρες εκδήλωσης με θέμα την Ε.Ε. – Ευρωζώνη – Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και την Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Εκτιμώ ότι είναι μία πρωτοβουλία που εμείς η ευρωπαϊκή και ανανεωτική δύναμη της αριστεράς πρέπει να την λάβουμε σήμερα χωρίς καμία καθυστέρηση.
Πραγματοποιήσαμε το Συνέδριο μας. Λάβαμε δημοκρατικά τις αποφάσεις μας. Συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή του τόπου εξοπλισμένοι με αυτές τις αποφάσεις που λάβαμε πριν δύο εβδομάδες και τις οποίες θα υλοποιήσουμε συλλογικά. Η σαφήνεια στο λόγο και στο πολιτικό στίγμα είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά.
Η ενότητα μας και η προτεραιότητα του συλλογικού σκοπού είναι όρος για την ανάκαμψη. Η δημόσια παρουσίαση του πολιτικού μας σχεδίου, χωρίς αμφισημίες, είναι όρος για να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους πολίτες.
Το Συνέδριο μας ανέδειξε τη σημερινή νέα Κεντρική Επιτροπή που απαρτίζεται και από πολλά νέα μέλη. Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να οργανώσει το αμέσως επόμενο διάστημα την υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου. Περίπου 1 στους 4 συντρόφους και συντρόφισσες συμμετέχει για πρώτη φορά στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το 45% των μελών της νέας Κ.Ε. προέρχεται από την περιφέρεια, ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο.
Η ανανέωση των οργάνων πρέπει να συνοδευτεί απαραίτητα με αναβάθμιση των συλλογικών λειτουργιών του κόμματός μας.
Η αντίληψη ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν δεν θα βοηθήσει στην υλοποίηση του στόχου μας. Είναι αναγκαία μια τομή στη λειτουργία και τη δράση μας.
Στο πλαίσιο αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο να γίνουν συσκέψεις και εκδηλώσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με την παρουσία μελών και φίλων του κόμματος. Με θεματολογία που ενδιαφέρει πραγματικά την κοινωνία όπως είναι το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, η ανάπτυξη, ο αγροτικός τομέας. Με έμφαση στην κοινωνική συνοχή συνεπώς με ιδιαίτερες δράσεις και για τον ιδιωτικό τομέα που στις σημερινές συνθήκες κρίσης είναι αυτός που μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας. Αμέσως μετά την σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ξεκινάω περιοδείες σε όλη την χώρα. Με εξωστρεφείς δράσεις, μακριά από την εσωστρέφεια. Με επισκέψεις στους χώρους εργασίας, όπως είναι η Δ.Ε.Η., οι εστίες νεανικής επιχειρηματικότητας, οι καινοτόμες επιχειρήσεις, οι ομάδες παραγωγών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Δίπλα και κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματα της.
Οι οργανώσεις και οι τομείς πολιτικής του κόμματος ανασυγκροτούνται. Υπάρχουν τομείς πολιτικής με υπαρκτή κρίσιμη μάζα μελών και φίλων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι τομείς Παιδείας και Έρευνας, Πολιτισμού, Υγείας, Οικολογίας και Πράσινων Πολιτικών. Επίσης στις σημερινές συνθήκες πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε Τομείς όπως Οικονομικών, Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Αγροτικής Πολιτικής. Είναι πολλές οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο και όραμα. Και υπάρχει. Τις επόμενες ημέρες η απαραίτητη τομή στη λειτουργία και τη δράση μας θα εξειδικευθεί με στόχο να αποτελέσουμε χρήσιμη δύναμη στην κοινωνία.
Με βάση αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να καλέσω από αυτό το βήμα όλες και όλους που ανά περιόδους ακολούθησαν την Δημοκρατική Αριστερά να συμμετέχουν στην προσπάθεια επανεκκίνησης. Απευθύνω κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσες και όσους σε αυτή την δύσκολη διαδρομή διαφοροποιήθηκαν, αδρανοποιήθηκαν ή απογοητεύτηκαν. Καλώ όλες και όλους να ξανασυναντηθούμε αφού αναλογιστούμε όλοι τα δικά μας λάθη, τα δικά τους λάθη, κρατώντας τις κοινές μας ιδρυτικές αφετηριακές αξίες. Οι οργανώσεις και οι τομείς μας στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις.
Μετά το πρόσφατο Συνέδριο μας, το κλίμα έχει αλλάξει. Υπάρχει πλέον αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον. Η Δημοκρατική Αριστερά θα ακολουθήσει νέα πολιτική στη βάση των συλλογικών αποφάσεων που πήραμε στο Συνέδριο. Χτίζουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο λέγοντας αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Το πρόσφατο Συνέδριο έδωσε εντολή ανανέωσης και επανεκκίνησης. Εντολή για μία νέα προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική στραμμένη προς το μέλλον. Με ανανέωση ιδεών και πολιτικών πρακτικών.
Επιδίωξη μας είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Οι παθογένειες του κομματικού συστήματος της χώρας δεν έχουν ανατραπεί. Είναι αναγκαίο να σταματήσουν τα κόμματα προεκλογικά να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες και μετά να αναιρούν τις υποσχέσεις τους. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε απορρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση έχει αντιμεταρρυθμιστικά στοιχεία στην πολιτική της. Εδώ ακριβώς είναι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως ανανεωτική και μεταρρυθμιστική δύναμη της αριστεράς.
Επιδίωξη μου είναι να αποκτήσουμε ένα καθαρό πολιτικό στίγμα με σαφείς αναφορές στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας. Σήμερα, όχι αύριο, απαιτείται ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Να παρουσιασθεί και να εφαρμοσθεί στην χώρα μας ένα ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που θα αλλάξει τη χώρα. Αφορά πρωτίστως την χώρα και όχι τους εταίρους.
Στο πλαίσιο αυτό, στην Δημοκρατική Αριστερά δεν δεχόμαστε την άσκηση μίας αδιέξοδης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δεν έχει θέση στην χώρα ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην προηγούμενη προβληματική κατάσταση. Στη Δημοκρατική Αριστερά θέλουμε να προωθήσουμε αυτή την προοδευτική αριστερή και μεταρρυθμιστική πολιτική αντιλαμβανόμενοι τις κρίσιμες στιγμές για την χώρα. Για τον σκοπό αυτό γυρίζουμε σελίδα. Κάνουμε το τολμηρό βήμα προς μία προοδευτική πολιτική προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα κόμμα που δεν φοβάται τις αλλαγές, ένα κόμμα που ξεπερνά παγιωμένες ιδεοληψίες και προτάσσει το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Στόχος μου είναι να δώσουμε μια νέα πνοή, να εκκινήσουμε μια νέα προσπάθεια τονίζοντας τα ιδρυτικά χαρακτηριστικά του χώρου και διεκδικώντας τη διακριτότητα του πολιτικού μας στίγματος. Ταυτόχρονα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που πρέπει να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις και ιδεοληπτικές εμμονές. Μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην υγεία και στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση που θα εκσυγχρονίζουν τη χώρα, θα την απαλλάσσουν από τριτοκοσμικές δομές και λειτουργίες και θα απελευθερώνουν δυναμισμό και πόρους υπέρ της δημιουργίας και της παραγωγής. Μεταρρυθμίσεις λοιπόν που θα μειώνουν το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες και κοινωνίες, που θα αξιοποιούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη δυναμική της παγκοσμιοποίησης και δεν θα μας περιορίζουν σε μία εθνοκρατική εσωστρέφεια.
Και για να είμαστε σαφείς πρέπει η Δημοκρατική Αριστερά να γίνει το κόμμα εκείνο που θα μιλήσει από μία πραγματικά προοδευτική αφετηρία για τον κεντρικό ρόλο των ομάδων συμφερόντων και των ομάδων πίεσης. Η αυξημένη ισχύς των ομάδων συμφερόντων πέρα από γενεσιουργός αιτία κοινωνικών αδικιών και ανισοτήτων είναι ταυτόχρονα και βασικός παράγοντας αδυναμίας προσαρμογής της χώρας μας στα νέα δεδομένα.
Από εδώ και στο εξής κάθε μέρα πρέπει να δίνουμε έμπρακτα δείγματα ανανέωσης του πολιτικού λόγου, ενίσχυσης της συμμετοχής των μελών του κόμματος στην καθημερινή δράση και διαμόρφωση της πολιτικής μας, και να κάνουμε ουσιαστική προσπάθεια για να υπάρξει άνοιγμα προς τις νεότερες ηλικίες.
Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ με το δικό της διακριτό πλαίσιο θέσεων θα έχει θετική συμβολή στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να συντελεστεί στη χώρα μια προοδευτική αλλαγή με σύγχρονο, εναλλακτικό, ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται δραστηριοποίηση για τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκλίσεων με δυνάμεις με προγραμματική εγγύτητα όπως οι δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού και ανοικτό πνεύμα για συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.
Η ΔΗΜΑΡ είναι ανοικτή για συνεννοήσεις στο βαθμό που αντικείμενο του διαλόγου θα είναι η προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή σε συνεργασίες που θα περιλαμβάνουν ως συστατικά στοιχεία πρώτον την παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεύτερον τη δέσμευση σε ένα προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα μακριά από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.
Το Συνέδριό μας με τις αποφάσεις του έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αυτές καλούμαστε να εφαρμόσουμε με συνέπεια. Αυτές καλούμαστε να προωθήσουμε. Όλοι και όλες μαζί. Με τα μέλη του κόμματος και τα συλλογικά όργανα παρόντα. Με όλη τη συλλογικότητα του κόμματος.
Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Είμαι αποφασισμένος και πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε.