Μια τράπεζα στην Ολλανδία θα γίνει το πρώτο κτήριο στον κόσμο που θα εξοπλιστεί με παράθυρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας…
Τα παράθυρα, που αναπτύχθηκαν από μία νεοσύστατη εταιρεία με την ονομασία PHYSEE, μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Ντελφτ, είναι απολύτως διαφανή και αισθητικά δεν αλλάζουν την όψη του κτηρίου.
Εξωτερικά, φαίνονται σαν κανονικά σύγχρονα παράθυρα.
Ωστόσο, ενώ ένα συνηθισμένο παράθυρο αντανακλά το 30% του φωτός που φτάνει στην επιφάνεια του, το λεγόμενο “PowerWindow” συλλέγει αυτό το φως για την παραγωγή ενέργειας.
«Μετατρέπουμε το εισερχόμενο φως σε αόρατο φως και στη συνέχεια το μεταφέρουμε μέσα από το γυαλί προς τις πλευρές του παραθύρου, όπου ηλιακά κύτταρα το μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο συνιδρυτής της PHYSEE, Βίλεμ Κέστελο.
Ο Κέστελο, μαζί με το συνεργάτη του Φέρντιναντ Χράπερχαους, ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο Πανεπιστήμιο του Ντέλφτ μία διαφανή φωταυγή επίστρωση που συμπεριφέρεται παρόμοια με τον τύπο βαφής που φωσφορίζει στο σκοτάδι.
Αργότερα εργάστηκαν για τη δημιουργία ενός παραθύρου που θα εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας των γυάλινων επιφανειών, χωρίς να χαλάει η αισθητική των κτιρίων.
Τα παράθυρα θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά τον Ιούνιο σε ένα πραγματικό κτήριο στην Ολλανδία, με την τράπεζα Rabobank να διαθέτει 30 τετραγωνικά μέτρα της έδρας της στο Αϊντχόβεν.
Οι εργαζόμενοι σε κάθε όροφο θα έχουν πρόσβαση στο PowerWindow και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την ενέργεια που παράγεται από τα ηλιακά κύτταρα ώστε να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα και άλλες προσωπικές συσκευές.