Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τα πυρηνικά τους όπλα που βρίσκονται στην Τουρκία και να τα μεταφέρουν στη Ρουμανία, γιατί δεν θεωρούν πλέον ασφαλή τη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου έχουν εγκατασταθεί. Αυτό υποστηρίζει αποκλειστικό ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας EurActiv, οι συντάκτες του οποίου επικαλούνται «δύο ανεξάρτητες πηγές», τις οποίες δεν κατονομάζουν. Αν και το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώνεται από την αμερικανική πλευρά και διαψεύδεται από τη ρουμανική κυβέρνηση, έρχεται να υπογραμμίσει την αυξημένη δυσπιστία που περιβάλλει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης.
Στο ρεπορτάζ του EurActiv αναφέρεται ότι περί τα 50 τακτικά πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών φυλάσσονται στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και βρέθηκε στο κέντρο της θύελλας τη δραματική νύχτα της 15ης Ιουλίου. Ο διοικητής και άλλοι αξιωματικοί της βάσης συνελήφθησαν από νομιμόφρονες δυνάμεις με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ η ηλεκτροδότηση της βάσης διακόπηκε επί ώρες. Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε την απογείωση αμερικανικών αεροπλάνων από το Ιντσιρλίκ για ένα διάστημα, ενώ στελέχη της άφηναν υπονοούμενα για αμερικανική ανάμειξη στο στρατιωτικό κίνημα.
Η ραγδαία επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων οδήγησε, πάντα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, την κυβέρνηση Ομπάμα στην απόφαση να μεταφέρει τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ στη ρουμανική αεροπορική βάση του Ντεβέσελου, η οποία ήδη φιλοξενεί την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, ερεθίζοντας τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η Ρουμανία ουδέποτε στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα, ούτε καν όταν ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, επί Σοβιετικής Ενωσης, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ενδεχόμενη εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Ρουμανία, κοντά στα ρωσικά σύνορα, είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Κρεμλίνου.
Με δήλωσή του, το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν πυρηνικά όπλα στο έδαφος της χώρας. Ούτε η αμερικανική ούτε η τουρκική κυβέρνηση είχαν σχολιάσει μέχρι χθες το βράδυ το εν λόγω δημοσίευμα. Τα σενάρια περί ενδεχόμενης θεαματικής στροφής στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας οργίασαν στον διεθνή Τύπο ύστερα από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, στις 9 Αυγούστου.
Ερντογάν καλεί Ομπάμα
Τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις προκαλεί και το αίτημα της Αγκυρας για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει ως αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Στο θέμα αυτό επανήλθε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα την έκδοση του Γκιουλέν πριν από ένα χρόνο και επανήλθε στην αξίωσή του την επαύριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. «Τα πράγματα κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση στη χώρα μας και ο στρατηγικός μας σύμμαχος (οι ΗΠΑ) δεν θα έπρεπε να κάνει δυσκολότερη τη ζωή μας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς είχε χαρακτηρίσει αβάσιμη τη σεναριολογία περί αλλαγής στρατηγικού άξονα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «ο μόνος άξονας είναι η ενδυνάμωση της ίδιας της χώρας μας».
Via : www.kathimerini.gr